Europska akademija znanosti i umjetnosti dolazi u Hrvatsku

Alma Mater Europea – međunarodno sveučilište sa sjedištem u Salzburgu i studijskim centrima u gradovima Europe otvara dva sveučilišta u Hrvatskoj.

Predstavljanje Alma Mater Europea u Salzburgu

Iz sličnih razloga u Hrvatskoj priča kreće iz Karlovca i Bjelovara. No to ne znači da će budući domaći polaznici biti uskraćeni, dapače po metodama prenošenja znanja riječ je o trenutno vrhunskom sistemu koji koristi i uvažava rezultate brojnih istraživanja koji se temelje na metodi „Learning by doing“. Primjerice svaki ovogodišnji student će dobiti Apple iPad sa svom potrebnom literaturom u njemu, kao i svim programima potrebnim za rad i komunikaciju, jer po posljednjim istraživanjima sa sveučilišta Yale čak 90 posto studenata je učilo i čitalo literaturu s kompjutera naspram knjiga, a isti su imali i bolje rezultate. Među predavačima će se naći i Nobelovci, uključena su i putovanja u Maribor i jedno u Bruxelles. Sva predavanja i vježbe će se snimati video zapisom i bit će dostupna polaznicima, dok će isti internetom svakog dana biti povezani s profesorima koji će im biti dostupni za konzultacije svaki dan. Vremenski studij traje dvije godine tj. 20 mjeseci, a školarina za 10 mjeseci iznosi 2.700 Eura, što je iznos u koji je sve uračunato. Uvjet za polaznike je završen fakultet. Prosjek ocjena nije toliko važan koliko CV i motivacijsko pismo za budućih stotinjak hrvatskih studenata. Prof. dr. Toplak cijenu studija opravdava time da je formirana po sistemu „non-profit, ali samofinanciran“, a obzirom da je riječ o zapošljivom programu zanimanja za EU i cijenjenoj diplomi na svakom budućem polazniku je osobna odluka o time želi li uložiti u svoje znanje i probati se otisnuti negdje na zapad (za nas) nove velike unije i unovčiti ga.

No postoji i druga strana medalje koja otvara i neka druga pitanja, a to je utjecaj i moć Europske akademije znanosti i umjetnosti u političkoj sferi što tu akademsku instituciji s headquarterom u manastiru St. Peter u Salzburgu čini prilično značajnom. Ona trenutno ima 27 tzv. delegata, a među imenima poput Heinza Fischera i H. M. Carlosa de Bourbona se nalazi i Vladimir Putin, dok su s područja Regije delegati Ivo Josipović, Milo Đukanović i Borut Pahor – dakle poznata imena s različitim i nespojivim backgroundima. Među bivšim ‘zaštitnicima’ (Former protectors) između ostalih navedeni su Helmut Kohl, Romano Prodi i Milan Kučan. Iako tu ima materijala ne neke urotničke teorije, činjenica ipak jest kako je strategija EU razvijanje i organiziranje internacionalnih europskih sveučilišta, jer nacionalna nisu dovoljna za razvoj internacionalnog kadra koji joj je potreban. Gledano iz tog rakursa, političari koji u rukama drže određene konce upoznati su s tom strategijom, kao što je i logično da po defaultu žele da njihovo ime bude povezano s akademskom institucijom koja u svom sufiksu ima ‘znanost i umjetnost’. U tom slučaju može se kroz pozitivnu dioptriju gledati na prisustvo jedne takve institucije koja nudi izobrazbu koja je prije prišla jednoj Hrvatskoj, a ne već prije primljenim članicama poput Bugarske i Rumunjske.

S ulaskom u EU smo postali dio puno veće slagalice. Znanje i stručnost jedini su faktor opstanka u njoj, jer za istima treba posegnuti. Oni nikad nisu bili poklon – čisto da se završi s Danajcima s kojima je prigodno i započeta ova priča.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Tema

Idi na Vrh
X