Fakultet političkih znanosti u Zagrebu ukida predmet ‘Radijsko novinarstvo’, a studenti ogorčeni

‘Novi dramatičan zaplet na FPZG-u ili samo nastavak višegodišnje predstave?’, naslovljen je post na Facebook stranici Kluba studenata Fakulteta političkih znanosti. Podsjećamo da u sklopu Fakulteta djeluje Radio Student kao edukativna platforma, ali i postaja koja se rado sluša.

FPZG (Klub studenata Fakulteta političkih znanosti prenosimo u cijelosti / Facebook)

Post Kluba studenata Fakulteta političkih znanosti prenosimo u cijelosti:

“Pretpostavljamo da je većina studenata upoznata s novonastalom situacijom na fakultetu, odnosno ukidanjem smjera Radijsko novinarstvo. I to zbog, kako dekan kaže: “Dva izborna kolegija koja je na radijskom smjeru vodio vanjski suradnik, a nastava i ispiti provodili su se na neadekvatan način.”

Zapošljavanje vanjskog suradnika za izvedbu dva predmeta, bez sudjelovanja nastavnika Fakulteta, je očito bila nesretna odluka i taj način nastave nije osiguravao kvalitetnu edukaciju koju bi studenti trebali dobiti. No, osim toga, dekan objašnjava kako “nije moguće pronaći zamjenu za profesora u roku od dva mjeseca.”

Ovdje se postavlja pitanje – zašto uprava nije pravovremeno reagirala na (ranije poznat) problem u vidu nastavničkog kadra? Zašto se nije poduzelo apsolutno ništa kako bi se osigurala kvaliteta nastave i kako bi se zaštitio interes studenata? Pronalazak zamjenskog nastavnika koji bi vodio taj smjer trebao je biti prioritet – a ne zadnja stvar na dnevnom redu pred ljetne praznike.

Imajući na umu da problem kadroviranja postoji godinama, opravdanje uprave da je nemoguće pronaći nekog u tako kratkom roku djeluje kao puki nemar za studente. Ovom narativu pridonosi i činjenica da je odluka iskomunicirana putem platforme Microsoft Teams (i to na inicijativu studenata), što smatramo potpuno neprimjerenim. Ukidanje radijskog novinarstva će značajno utjecati na studente i ostaviti dugotrajne posljedice – diskusija o istom ne može se svoditi na internetsku prepirku i dociranje.

Ova odluka, osim što ukazuje na nedostatak kvalitetnog upravljanja unutar fakultetskih struktura oduzima studentima novinarstva priliku da se adekvatno educiraju u polju radijskog novinarstva te da im se uopće pruži prilika da im se ta grana struke približi i da ih zainteresira. Isto tako, ovom odlukom se nekoliko generacija studenata novinarstva uskraćuje za znanje koje će im “sutra” biti potrebno i zbog kojeg će biti konkurentni na samom tržištu rada.

Odluka o ukidanju zaista je razočaravajuća i to ne samo zbog poruke koju šalje budućim novinarima, već i zbog ozbiljnih posljedica koje nosi za one studente koji su se upisali na FPZG isključivo zbog radijskog novinarstva. Potez uprave u ovom trenutku bi se mogao opisati kao svojevrsna prevara studenata koji su fakultet izabrali zbog svojih specifičnih novinarskih interesa i ambicija.

Umjesto ukidanja smjera, uprava je trebala prepoznati važnost očuvanja raznovrsnosti novinarske struke, aktivno i pravovremeno raditi na rješavanju problema, surađivati sa studentima i sustavno raditi na osiguravanju integriteta – kako novinarske edukacije, tako i same struke.
“Nadamo se da ćete imati ugodno ljeto, iznijeli smo argumente koje smo imali. Vi ih sad možete procjeniti koliko su Vam valjani”, dikrektan je citat dekana Henjaka kojim je zaključio raspravu na Teamsima i jasno dao do znanja studentima koliko je bitan njihov glas i interesi.

Dok čekamo raspravu uživo, koju je dekan obećao, studenti novinarstva složili su obrazac sa zahtjevima na kojem skupljaju potpise.”

>>Studenti svoj glas mogu dati na ovoj poveznici

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X