Europski parlament izglasao zakon koji prijeti uništiti internet kakav znamo

Zastupnici u Europskom parlamentu jučer su glasali o prijedlogu Direktive o autorskim pravima na digitalnom tržištu, odnosno o zakonu za ‘uništenje interneta’ kako se kolokvijalno vodi, a koji, s razlogom, izaziva velike polemike.

Europski parlament u Bruxellesu (izvor: Wikipedia)

EU parlament je izglasao prijedlog Direktive o autorskim pravima koji bi, kako navodi Komisija, zemlje EU trebala uvesti u 21. stoljeće. Izglasavanju Direktive pridružilo se i 11 hrvatskih zastupnika u EU parlamentu.

HDZ-ovci su glasali, razumije se, po diktatu partije. Ivana Maletić, Željana Zovko i Dubravka Šuica su podržale prijedlog direktive na osnovu naputaka iz stranačke središnjice s obzirom da je Ministrica kulture, Nina Obuljen Koržinek, potpisala Deklaraciju kojom se podržava donešenje Direktive o autorskim pravima. HDZ-ovac Ivan Tolić nije bio prisutan na glasanju. Uvođenje Direktive podržala je i Marijana Petir.

Zastupnici iz kvote SDP-a, Biljana Borzan i Tonino Picula, koji su se na prethodnom glasanju, u srpnju, izjasnili protiv, jučer su bili bijedno suzdržani, baš kao i Ruža Tomašić.

Protiv Direktive glasali su Ivan Jakovčić iz IDS-a, Jozo Radoš iz GLAS-a, i nezavisni Davor Škrlec.

Podsjećamo, sporna su dva elementa iz prijedloga zakona, članak 11 i članak 13. Prvi uvodi tzv. susjedna prava, odnosno izvjesni porez na linkove, po kojem bi različite medijske platforme, morale dobivati nekakvu naknadu za autorska prava kada bi Google ili neke druge internet stranice dijelile poveznice na njihov sadržaj. Drugi sporni članak je članak 13 po kojem bi platforme poput YouTubea imale zakonsku odgovornost za kontrolu korištenja onih sadržaja koji su zaštićeni autorskim pravima.

Drugim riječima, krađom autorskog dijela može se smatrati svako “neovlašteno” dijeljenje nekog partikularnog sadržaja na internetu, a prijedlog Direktive koji je sada prošao glasanje, u nekoj će skorijoj budućnosti najvjerojatnije značiti i “porez na sadržaj” budući da će veće internet platforme morati nekako balansirati između masovnog kršenja pravila i isplata novčanih naknada autorima.

Društvene mreže i platforme poput YouTubea ili Facebooka, ovim se zakonom tjera da nasušno mijenjaju regulative o konzumiranju i dijeljenju sadržaja na svojim platformama čime će se bitno promijeniti i narav internetske slobode kakvu uživamo danas.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X