Eurosong 2024 – razjedinjeni glazbom

Dok su frustracije još uvijek svježe…

Nemo – pobjednik 68. Eurosonga (Izvor: Eurovision Song Contest / Youtube)

Prizor prvi – finalne Eurosonga, Rotterdam 22. svibnja 2021.

Švicarski i francuski predstavnici na Eurosongu po završetku glasanja stručnih nacionalnih žirija sjede na vrhu. Švicarska s 267, a Francuska s 248 bodova. Italija je na 4. poziciji s 206, Ukrajina na 11. mjestu s 97, a Finska četrnaesta s 83 boda. Kreće čitanje rezultata televotinga. Prvo veliko iznenađenje je 218 bodova za finske predstavnike, crossover metal bend Blind Channel koji potom izbijaju na vrh ljestvice uz zaprepaštene poglede švicarskih i francuskih predstavnika.

Drugo iznenađenje, Ukrajina. Čak 267 bodova od javnosti za Go A. Ukrajina je sad na prvom mjestu s 364, a Finci na drugom mjestu s 301 bodova. Italija je skliznula na 7. mjesto i njeni predstavnici Maneskin čekaju ishod glasanja javnosti za sebe. Čitaju se rezultati za Rusiju, Portugal, Bugarsku koji više-manje potvrđuju svoje pozicije, dok Island sa 180 bodova publike izbija na prvo mjesto. Tu otočku zemlju su tada predstavljali genijalni Daði og Gagnamagnið. No slavlje traje kratko, jer Italija dobiva najviše od publike, čak 318 bodova i s ukupno 524 bodova zasjeda na vrh.

Francuska potom dobiva 251 bod, nedovoljno za ugroziti Talijane na čelnoj poziciji, a Švicarska dobiva još manje od javnosti – svega 165 bodova. Maneskin u najkraćem mogućem roku, u još uvijek pandemijskim uvjetima, postaju najtraženiji rock bend.

Maneskin – pobjednici 65. Eurosonga u Rotterdamu (Izvor: Eurosong)

U godinama nakon toga nižu arenske i stadionske turneje i ostvaruju brojne suradnje s rock legendama, između ostalih i s Iggyjem Popom. Snaga glasa naroda ne samo da je pobijedila stručne nacionalne žirije Eurosonga, već je, po svemu što je došlo nakon, opravdala i svrhovitost. Eurosong je te večeri, simbolički rečeno, izbijen iz ruku EBU-a.

No EBU drži Eurosong. Ne narodi. Za zadržati utjecaj stručnih nacionalnih žirija u uvjetima kad glas javnosti donosi polovinu ukupnog plasmana u opciji je ostao samo jedan scenarij, a taj je da stručni nacionalni žiriji moraju nabiti veću bodovnu razliku za odabrane spram onih koje bira narod. Tu polugu moći su oni koji stoje iza Eurosonga željeli sačuvati za sebe, po sistemu što je dozvoljeno Jupiteru, nije dozvoljeno volu.

Smrdi li na politiku, tamo gdje naizgled politika nije uključena? Naravno. Smrdi li na teoriju urote? Vjerojatno, ali nitko iz Eurosonga ne može konkretno odgovoriti na pitanje: „Zašto o popularnosti pop pjesama na depolitiziranom natjecanju pop pjesama odlučuje itko drugi osim onih koji to slušaju i na taj način procjenjuju svoje favorite i voljni su taj čin davanja glasa čak i platiti?“

Prizor drugi – Finale Eurosonga, Torino 14. svibnja 2022.

Rat u Ukrajini traje već tri mjeseca. Rusija je kao zemlja agresor isključena iz natjecanja. O iskazivanju simboličke političke volje kroz nepolitično glazbeno natjecanje skoro isto toliko govore i predikcije na kladionicama – Ukrajina će najvjerojatnije biti pobjednica. Glas svih onih iz raznih naroda koji će dati glas, bit će glas za Ukrajinu. Simpatije od raznih stručnih žirija također ne mogu biti zanemarene, posebno onih zemalja koje graniče s Rusijom.

No što je valuta 66. Eurosonga, ako je realno računati da Ukrajina zbog produženja rata najvjerojatnije neće moći biti zemlja domaćin?

Sam Ryder na Erusongu 2022. (Izvor: Youtube)

Je li netko pomislio na drugo mjesto možda? Ispalo je da je razmišljao Ben Mawson – teškaš iz glazbenog biznisa koji je vodio karijeru Dua Lipe, a potom se uhvatio rada s dobrano anonimnim Samom Ryderom. Velika Britanija je na prijašnjem izdanju Eurosonga u Nizozemskoj i od žirija i od publike dobila okruglih nula bodova. No te finalne večeri u Torinu, stručni žiriji su se ponašali kao da je na scenu stupio novi Elton John. Zasuli su britanskog predstavnika dvanaesticama i desetkama. Po završetku glasanja stručnih nacionalnih žirija Ryder je sjedio na vrhu s 283 boda i 91 bodom prednosti spram Kalush Orchestra iz Ukrajine, dok su balkanske zemlje bile u šoku jer je vladao gotovo nikakav interes spram genijalne srpske predstavnice Konstrakte koja je bila na 11. mjestu s 87. bodova nakon što su stručni žiriji rekli svoje.

Da su i tada predikcije i statistike onoga što se brojnim slušateljima sviđa bile točne opet je pokazao glas naroda, jer je s 225 dobivena boda Srbija skočila na prvo mjesto. Brojne zemlje potom su dobivale neznatne bodove publike dok nije došla Ukrajina koja je dobila rekordnih 439 čime je prvo mjesto bilo zapečaćeno. Španjolska potom dobiva značajnih 228 i dolazi na drugo mjesto, dok Ryder dobiva 183 od publike, taman da za 7 bodova preskoči Španjolsku.

Mjesec dana kasnije pada odluka da se 67. Eurosong zbog rata neće održati u Ukrajini, već u Liverpoolu, a nešto kasnije dolazi do nove promjene pravila glasanja nakon što je BBC pisao da je otkriveno kako je šest stručnih žirija bilo u dosluhu i razmjenjivalo glasove. Otkriveni su neregularni obrasci glasanja u Azerbajdžanu, Gruziji, Crnoj Gori, Poljskoj, Rumunjskoj i San Marinu, no odlučeno je da to neće utjecati na poredak, kao ni na to gdje će se održati naredni Eurosong. Sama Rydera niti smo čuli, niti vidjeli do iduće godine u Liverpoolu kad su nas iz Eurosonga kratkim filmićem obavijestili da mu karijera ide odlično, valjda u Velikoj Britaniji, iako se ni tamo glazbeni tisak nije pretrgnuo od pisanja o njemu. Konstrakta je pak dobila nagradu za najbolji tekst na Euroviziji jer je skupila najviše glasova u službenoj internetskoj anketi.

Konstrakta na Eurosongu 2022 u Torinu (Izvor: Youtube)

Prizor treći – Finale Eurosonga, Liverpool 13. svibnja 2023.

Detalj da se 2024. navršava 50 godina od pobjede grupe ABBA na Eurosongu bio je glavni motivator da švedska predstavnica Loreen visoko kotira na kladionicama. Stručni žiriji nacionalnih TV kuća pokazali su identičan poriv te večeri kakav su imali prema Britancu Samu Ryderu godinu dana prije. Monotono punjenje dvanaesticama dovelo je pjesmu „Tattoo“ na vrh s čak 340 bodova, gotovo duplo više od drugoplasirane izraelske predstavnice Noe Kirel koja je prije rezultata televotinga imala 177 bodova.

Onaj o kojem se prošle godine najviše pričalo da ima najbolju pjesmu i originalan nastup bio je Finac Käärijä, koji je po ocjenama stručnog žirija bio na 4. mjestu sa 150 bodova s pjesmom „Cha Cha Cha“. Dakako pričalo se i o otkačenosti hrvatskih predstavnika, grupi Let 3, ali u manjoj mjeri nego li se nama u Hrvatskoj činilo. Što se tiče žirija drugih zemalja, Let 3 nije ni postojao na Eurosongu te godine s obzirom da je nakon televotinga tavorio na predzadnjem mjestu s 11 bodova ispred Njemačke koja je potom od publike dobila svega 15 bodova.

Loreen je ovogodišnja pobjednica Eurosonga s pjesmom ‘Tattoo’ (Izvor: Youtube / Eurosong)

No brkati Riječani su ipak osvjetlali obraz dobivši od publike 112 bodova, što je vjerojatno rekord u televotingu za sve predzadnje ikad na Eurosongu. No prije nego li se vratimo zbivanjima na vrhu ljestvice, treba napomenuti da je britanska predstavnica vratila poznati scenarij lošeg kotiranja svoje zemlje na Euroviziji obzirom da je bila 5. odostraga s 15 glasova žirija i nešto kasnije nagrađena od publike s 9 bodova čime je skliznula na predzadnje mjesto u ukupnom poretku, točno na poziciju Leta 3 prije televotinga, ispred posljednje Njemačke.

U trenutku čitanja broja glasova televotinga Finac Käärijä je na devetoj poziciji. Graham Norton u ulozi prezentera viče od uzbuđenja nakon velikih 376 bodova koje je finski predstavnik dobio od strane gledatelja. S 526 bodova Käärijä prelazi u ubjedljivo vodstvo. Italija potom dobiva 176 bodova od publike i dolazi na drugo mjesto, potom i Izrael sa 185 bodova. Loreen s dobivenih 243 bodova od televotinga pobjeđuje jer je zahvaljujući stručnom žiriju imala 190 bodova razlike spram Käärije u startu. Još jedna pirova pobjeda?

Nekoliko dana kasnije 70.000 ljudi potpisalo je peticiju na Change.org kojom se traži ukidanje stručnih žirija na Eurosongu. Iz Eurosonga nisu našli za shodno to komentirati.

Prizor četvrti – Finale Eurosonga, Malmö 11. svibnja 2024.

Hrvatska po prvi put ima favorita na Eurosongu. Na kladionicama je dugo na putu binarnom Baby Lasagni stajao nebinarni Nemo iz Švicarske, da bi se posljednjeg tjedna statistike preokrenule u korist hrvatskog predstavnika. Pjesma „Rim Tim Tagi Dim“ već je globalno prihvaćena. Jedno čudo slijedilo je drugo. Nakon prve polufinalne večeri situacija je bila skoro zabetonirana u korist Marka Purišića alias Baby Lasagne koji je mnoge podsjetio na Finca Kääriju i po pjesmi i po nastupu.

No nepolitični Eurosong lagano upada u sve veće političke probleme. Počinje sa zabranom poruke o prekidu vatre u pojasu Gaze koju je tijekom prve polufinalne večeri htjela odaslati nebinarna samoprozvana vještica Bambi Thug koja je ove godine predstavljala Irsku avangardnim iskorakom u obliku pjesme „Doomsday Blues“ dok u švedskom Malmöu nisu jenjavale antiratne demonstracije zbog odluke da Izraelu ove godine bude dopušteno natjecanje.

Baby Lasagna na Eurosongu u Malmöu (Izvor: Eurovision Song Contest / Youtube)

Na velikim prosvjedima u središtu Malmöa u subotu, nekoliko tisuća prosvjednika s palestinskim zastavama izrazilo je svoje stajalište da Izraelu uopće nije trebalo dopustiti natjecanje, navodeći da je to presedan nakon što je Rusija bila isključena 2022. godine. Bilo je potpuno nebitno što je EBU u ožujku tražio od izraelske predstavnice Eden Golan da promijeni dio teksta i sam naziv pjesme (iz „October Rain“ u „Hurricane“) koji su otvoreno upućivali na politički obojen stav.

Postajale su i sve jače glasine o tome da je njena generalna proba bila izviždana, kao i da je nizozemski predstavnik Joost Klein ušao u nekakav sukob s članovima izraelske delegacije (što su organizatori kasnije demantirali), kao što je i Bambi Thug na društvenim mrežama objavljivala kriptirane poruke u smislu „da je situacija napeta“, te se nije pojavila na generalnoj probi uoči finalne večeri.

S prolaskom Eden Golan u polufinalnoj večeri nastaje i kaos na kladionicama, jer ako netko ima dojave, imaju ih kladionice. Koeficijenti su počeli rasti u korist pobjede Izraela. Na dan finala, Joost Klein biva diskvalificiran uz službeno priopćenje da je nasrnuo na snimateljicu i kako je sve prijavljeno policiji koja je otvorila istragu. To je rezultiralo bojkotom Nizozemske televizijske kuće koja je uz prosvjednu notu da je šokirana strogošću te odluke odbila podijeliti bodove svog žirija na kraju emisije.

U međuvremenu u Izraelu se ratno stanje razbuktava, te nekoliko sati prije početka finalne večeri Eurosonga, norveška pjevačica Alessandra Mele, koja je trebala objaviti bodove norveškog stručnog žirija u izravnom javljanju, odustaje od te uloge, te na Instagramu objavljuje kako je u Pojasu Gaze u tijeku genocid uz poziv: „Otvorite oči. Otvorite srce. Neka vas ljubav dovede do istine. Eurovizijski moto ‘Ujedinjeni glazbom’ razlog je zbog kojega se bavim glazbom, ali to su trenutačno samo prazne riječi.“

Baby Lasagna i Nemo u finalu 68. Eurosonga (Izvor: Eurovision Song Contest / Youtube)

Istu ulogu za Finsku je otkazao i Käärijä svega sat vremena prije početka finala napisavši na Instagramu: „Odlučio sam ne učestvovati kao glasnogovornik ispred finskog žirija u večerašnjem finalu Eurosonga. Nije u redu večeras davati bodove.“

No bodovi su se davali, treću uzastopnu godinu žiriji nacionalnih TV kuća prezentirali su zaluđenost jednom pjesmom, a ta je ovog puta bila Nemova „Code“, sasvim suprotno od teksta te pjesme. Dok je Nemo „razbijao kod“, stručni TV žiriji kao da su ga se slijepo držali. Nakon te mediokritetske predstave Švicarska je bila u debelom vodstvu s 365 bodova. Slijedila ju je Francuska s 218, dok je na trećem mjestu bila Hrvatska s 210 bodova. Izrael je bio na 12. mjestu s 53 boda.

Prvo iznenađenje televotinga bilo je okruglih nula bodova Velikoj Britaniji. Drugo je bilo Izrael. Grunulo je poput bombe kad su prezenterice izjavile: „323 bodova!“ Treba li išta više reći o moći politike kad se zatekne na nepolitičnom glazbenom natjecanju? I je li se toga pribojavalo vodstvo Eurosonga? Je li se zbog toga dvanaesticama punilo vječito neutralnu Švicarsku i je li Baby Lasagna u cijeloj to situaciji ispao kolateralna žrtva iako je dobio 337 bodova od publike diljem svijeta? S prvog mjesta Baby Lasagnu nije skinuo ni francuski predstavnik Slimane koji je potom dobio 227 bodova od televotinga, već Nemo s dobivenih 226, što je bilo dovoljno za pobjedu Švicarske, a Eurosong je eksplozivnu političku konotaciju preokrenuo i gurnuo vodu na mlin teme o transrodnosti, čime je na neki način i nju politizirao iskoristivši je u možda nepovoljnom kontekstu.

Epilog

Nema politike u Eurosongu? Tko to može sa sigurnošću tvrditi nakon tri uzastopne godine forsiranja pirovih pobjeda, te ovogodišnje kulminacije natjecanja koje su pratili antiratni prosvjedi i velika nervoza organizatora?

Postojeći kod Eurosonga trebat će razbiti što prije jer je očito da nije problem u glasu naroda, već u onima koji se igraju njegovim zanemarivanjem. Godine 2021. smo vidjeli da je moguće da odluči glas naroda i to je donijelo najbolje rješenje.

Dokle god nije tako, zabava i glazba će biti u drugom planu, čak i iza mediokritetskog glasanja onih koji se gordo nazivaju strukom u nacionalnim TV studijima. „Slogan ‘Ujedinjeni glazbom’ su mrtve riječi“, kaže norveška pjevačica Alessandra Mele. Potpuno je u pravu.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Komentar

Idi na Vrh
X