Fight Club 9: Riblja čorba u Zagrebu

Branko Bogunović Piff (20. stoljeće) – lijevi kut – muzičar, gitarist, svirao od Drugog Načina do pratećih bandi kojekome, nema kome nije, surađuje s Antom Perkovićem na radio emisijama HR. Ima 2195 friendova na Facebooku. Anđelo Jurkas (21. stoljeće) – desni kut – pisac, storyteller, mužikaš, jezik, ponekad i mozak, objavljuje albume i knjige i zanemaruje brige. Ima 2125 friendova na Facebooku.

Branko Bogunović Piff i Anđelo Jurkas

Riblja Čorba konačno natrag u Zagrebu. Arena. Jesen 2013. Potvrda visi u zraku. Što reći, kakvu poruku poslati, namig?

PRVA RUNDA

Jurkas: Trebali bi apsolutno još jesenas pogurnuti povratak na mjesto zločina, zato jer je to fini socijalni eksperiment i testiranje bombaške opreme udruga branitelja zaostalih od zadnjeg rata, a kako je Kazalištu upalilo u beogradskoj Areni, što ne bi bilo i suprotno? Plus gledao sam ih lani na Šengen festu. To je točno ono; matorac rock and roll, blast from the past za kakvim Rvati poslovično sline. Bora je smisleniji nego Valjak i Kazalište zajedno, makar je i taj leksik odavna ispizdio alkohol napravivši mu rupetne veličine švajcarskog sira.

Bogunović: Jurk ass, kriva poredba, nisu Čorba i Kazalište pandani. Benigni nacionalni naboj koji se Jaji slučajno dogodio (kao i sve ostalo u njegovom životu i opusu) je tanak odgovor na naci idiotizme vojvode Bore. Pravi odgovor je rasni Rvat sveti Marko Kraljević Tomson. Nek se dva junaka povataju na Krbavi, Kosovu pa da vidimo čija majka prede… Unatoč beskompromisnim nacionalnim uvjerenjima čini mi se da će balkanski Ahil i Hektor prije napraviti zajedničku turneju nego ukrstiti svijetlo oružje. U vezi Borina koncerta ta duhovita, olinjala pijandura mi je sa svojim seljačkim poimanjem rocka bio i prije 30 godina odbojan i neuvjerljiv pa bih više volio vidjeti Smak u Zagrebu.

DRUGA RUNDA

Jurkas: Jasno da nisu pandani, svaki su na svojoj strani. Borini idiotizmi s nacional šovinističkim ispadima i Jajina potreba u određenom dobu konvertirati s daleko blažom retorikom ih čine drugačijima u očima dobrohotnih. U mojima je sve to isti drek. Malo bi izražavali političku svijest, malo bi se onda pokrili po ušima, jer jebi ga, kad posustance majčice Rvacke i Srpske valja u susjedstvu zarađivat lovu. Elem, jemaš pravo za Thompsona, on bolje odgovara tom nekom quid pro quou s obje strane. Smak neće u Zagreb jer se Točak umislio to što je Beogradu skupio puno ljudi da ikog boli kita za gitarističke bravuroze istočno od raja. Ako skupi 1000 u Tvornici i sličnom prostoru to mu je puna šaka bradice. Boru sam slavio kao osnovnoškolac a ka trinestogodišnjak i s tadašnje pozicije mi je efektiziralo njegovo rimovanje i zaključno s “Pogledaj dom svoj Anđelo, jel”, mislim da je itekako bio relevantni beatnik, daleko autentičniji od ovih pretendenata na Rvacke Stonese zajedno. Taj osjećaj zaključno s njegovom sredinom osamdesetih ostao je do dan danas. A što se kasnije zbivalo zaboljelo me tamo ispod pupka i nemam dojam da se puno fulalo. E sad, je li do odrastanja ili me ulovio u “lomnom razdoblju”, nemam pojma, ali kao da je bitno.

Bogunović: Ponekad se pogledam u ogledalo i pomislim kako je ovaj genetičar svevišnji ciničan i ne pretjerano duhovit kad od onog milog djeteta od recimo pet godina složi ovakvu olupinu koji danas gledam u ogledalu. Slična misao mi padne na pamet kad gledam vojvodu Đordjevića, onakvog duhovitog, šarmantnog boema proizvođača najiskričavijih stihova koje ga pretvori u olinjalu, pijanu budaletinu sa distorziranim plemenskim nabojem.

Fight Club - Piff Vs Jurkas

TREĆA RUNDA – PUNCHLINES

Jurkas: Ovo s Đoletom stoji. Plus humana estradno-glazbena razmjena još je od Lepe Brene i Severine ping ponga odavna zaživjela. Još samo Oliver čeka da Stevie Wonder odsvira u Beogradu i pozove za gosta i da izmisle antibombastični zaštitni balon koji će dati Thompsonu da uđe na Marakanu. Jedva čekam da Čorba potvrdi Arenu pa da se idem zajebavat i gledat tko viče “nek crkne četnik”, a tko ide zborno pjevat “Ostani đubre do kraja”.

Bogunović: Baš bi volio vidjet hoće li vojvoda biti principijelan kao u svojim pjesmama i tekućim političkim stavovima pa ako se već pojavi u Areni, da se predstavi sa: Ja sam vojvoda Bora a ovo je oko mene je Riblja Čorba.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Kolumna

Idi na Vrh
X