Fire! ‘Defeat’ – sirova liričnost nepristajanja na poraze

Švedsko-austrijska trojka Fire!, ikonografski je zakopana kao hibrid Morphine i The Trio, a s ‘Defeat’ objavljuje već sedmi album u 12 godina, otpočetka za Rune Grammofon. Snimljen u prvoj godini jalovoj da bismo se uopće i dalje nastaviti baviti muzikom – osim kao pasivni konzumenti, njezin naslov ne čudi.

Fire! ‘Defeat’

Muzika će se i dalje baviti nama, nije sporno, ali do koje mjere se muzika mora mijenjati da bi preživjela u novonastalim uvjetima. No, stoga albuma nema na Bandcampu, samo na YouTubeu te kao vinil i CD… Reci im da je gotovo – muzičarima kojima košara doma ovisi o nabirnine na koncertima. Reci im da je gotovo – ljudima koji dolaze na koncerte i spavaju uz svoje ploče. Reci im da je gotovo – svima koji su diskurs života oplemenili doživljajima ispod bine.

Lider benda Mats Gustafsson, flautist, bariton-saksofonist i multi-instrumentalist porijeklom iz Laponije, koji danas živi u Gradišću, u formativnim se godinama kalio kako na muzici Little Richarda, tako i lokalaca Refused. U uvodnoj kompoziciji preferira repetirati etno-motive na flauti suprotstavljajući ih stacatto-frazama uz vokalna prepuhivanja baš poput Dollar Branda na koksu.

A kako je poraz lakše iznijeti u trupi, trio je na „Defeat” ugostio dvojicu puhača, Gorana Kajfeša i Matsa Aleklinta. Odsustvo harmonijskog instrumenta ne bode, a naših korijena mladac, Kajfeš preuzimlje drugi solo i postavlja temu preko rascjepkanog funky-groovea Andreasa Werliina koji trga kao charleston oko žilet-žice.

Kajfeš se od renomiranog mainstream trubača i bendlidera Subtropic Arkestra, u kojima svira i Fire!-ov bas-gitarist Johann Berthling ubacio naglavce u free-scenu i iz, uvjetno rečeno mainstream-ešalona, podupire pregalaštvo kolega Matsa Gustafssona i Martina Küchena.

Taj je moment kod Fire!, zapravo očit otpočetka, budući da ovi skandinavski post-free jazz feniksi kraduckaju publiku s indie-kišobrana kako teksturama u distorziranom registru tako i mitologijom introvertiranih hipstera, za razliku od benda The Thing koji je svoje ekspresivno očijukanje s alternativom urušio pri reaktivaciji karijere Neneh Cherry.

Fire! povremeno bljesne u svoju proširenu formaciju Fire! Orchestra, nastalu na snovitim refleksima prožimanja skandinavske glazbene industrije i multikulturalizma ’60-ih i ’70-ih. Sve gaže koje jedan profi-muzičar može imati u planeru; garage-rock, pop, roots, komorna glazba i post-free-jazz amalgamiraju u isti koncert. Skladatelj i aranžer Gustafsson usred pozornice kroti kaos – u očijukanju s neprežaljenom lead-rolom Euridike koja ima timbar baš kao – pogodi tko… Neneh Cherry!

I ta flauta, kao prvi rođak ljudskog vokala, prošivno povezuje i drugu kompoziciju „Each Millimeter of the Toad, Part 1”, na kraju i sa zadnjom „Alien (To my Feet)”. Pri početku „Each Millimeter of the Toad, Part 2”, zvučnom se registru albuma pridružuje i Aleklint na bariton-trombonu, uz sousaphon koji ovdje svira po prvi put. No, neumoljivi bariton-saksofon obogaćen i akustičkim tragovima Colina Stetsona, skicira solo iz režećih i fragmentiranih motiva u najvišem crvenom registru, skoro ružičastom, a opet refleksivnom – kao opće mjesto Fire!-ova kataloga.

Bubnjar Werliin uglavnom reducira trinarni drone s velike činele i pleše preko svih prelaza u osebujnim melodijskim linijama. Time glazba Fire! izbjegava tehnički zahtjevnije dionice i gradi sliku iz kolektivne improvizacije koja je očito nastudirana do organskog spontaniteta i izbjegava striktne ili uže žanrovske konotacije.

Uobičajeno strukturiran ispod 40 minuta, album je podijeljen u pet činova poput kakvog kraćeg dramskog komada i radi flautističkog fade-in/fade-outa djelo je otvorenog tipa koje poslovičnu ekspresivnost free-jazza zapravo preobrće u sirovu liričnost koja ima i svoj duende.

Ocjena: 10/10

(Grammofon, 2021.)

*Vid Jeraj urednik je i voditelj radijske emisije Glazba protiv vetrenjača koja se svake druge subote u mjesecu od 21 sat odvija na bečkom Radiju Orange, www o94 at.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X