Fotograf priznao da je nagrađenu sliku izradila umjetna inteligencija

Njemački umjetnik Boris Eldagsen kaže da je prijava za Sonyjevu svjetsku fotografsku nagradu osmišljena kako bi izazvala raspravu.

Eldagsenova nagrađena fotografija (foto: Boris Eldagsen)

Fotograf odbija prestižnu nagradu nakon što je priznao da je nagrađenu sliku koja prikazuje dvije žene iz različitih generacija u crno-bijeloj tehnici generirao pomoću umjetne inteligencije.

Njemački umjetnik Boris Eldagsen na svojoj je web stranici otkrio da ne prihvaća nagradu za kreativnu otvorenu kategoriju koju je osvojio na prošlotjednoj dodjeli nagrada Sony world photography.

U izjavi na svojoj web stranici, Eldagsen, koji je studirao fotografiju i vizualne umjetnosti na Umjetničkoj akademiji u Mainzu, konceptualnu umjetnost i intermediju na Akademiji likovnih umjetnosti u Pragu i likovnu umjetnost na Školi za umjetnost i komunikaciju Sarojini Naidu u Hyderabadu, rekao je da se prijavio kako bi saznao hoće li natječaji biti spremni za slike umjetne inteligencije. “Nisu”, dodao je.

“Fotografski svijet treba otvorenu raspravu”, rekao je Eldagsen. “Rasprava o tome što želimo smatrati fotografijom, a što ne. Je li pojam fotografije dovoljno širok da pokrije i AI slike – ili bi to bila pogreška? Nadam se da ću svojim odbijanjem nagrade ubrzati ovu raspravu.”

Rekao je da je ovo “povijesni trenutak” jer je to prvi put da je slika umjetne inteligencije pobijedila na prestižnom međunarodnom fotografskom natjecanju, dodavši: “Koliko vas je znalo ili sumnjalo da je to generirala umjetna inteligencija? Nešto u vezi ovoga ne izgleda dobro, zar ne? AI slike i fotografije ne bi se trebale natjecati jedna s drugom u nagradi poput ove. Oni su različiti entiteti. AI nije fotografija. Stoga neću prihvatiti nagradu.” Eldagsen je predložio da se nagrada donira foto festivalu koji se održava u Odesi u Ukrajini.

Glasnogovornik Svjetske fotografske organizacije rekao je da im je Eldagsen potvrdio “kokreiranje” slike pomoću umjetne inteligencije prije nego što je proglašen pobjednikom: “U našem dopisivanju objasnio je kako se nakon ‘dva desetljeća fotografije, moj umjetnički fokus više pomaknuo na istraživanje kreativnih mogućnosti AI generatora’ i dodatno naglašavajući da se slika uvelike oslanja na njegovo ‘bogatstvo fotografskog znanja’. Prema pravilima natjecanja, fotografi jamče svoju prijavu”.

„Kreativna kategorija otvorenog natjecanja pozdravlja različite eksperimentalne pristupe izradi slika i zato smo, nakon korespondencije s Borisom i jamstava koja je dao, smatrali smo da njegova prijava ispunjava kriterije za ovu kategoriju, te smo podržali njegovo sudjelovanje. Osim toga, veselili smo se uključivanju u dublju raspravu o ovoj temi i pozdravili smo Borisovu želju za dijalogom pripremajući pitanja za intervju s njim za našu web stranicu,” nastavlja.

“Budući da je sada odlučio odbiti svoju nagradu, obustavili smo naše aktivnosti s njim i u skladu s njegovom željom uklonili ga iz natjecanja. S obzirom na njegove radnje i kasniju izjavu u kojoj se ističu njegovi namjerni pokušaji da nas obmane i time poništi jamstva koja je dao, više ne smatramo da smo u mogućnosti sudjelovati u smislenom i konstruktivnom dijalogu s njim,” dodaje.

Završio je: “Prepoznajemo važnost ove teme i njezin utjecaj na stvaranje slika danas. Veselimo se daljnjem istraživanju ove teme putem naših različitih kanala i programa i pozdravljamo razgovor o njoj. Iako su elementi prakse umjetne inteligencije relevantni u umjetničkom kontekstu stvaranja slika, nagrade su uvijek bile i bit će platforma za promicanje izvrsnosti i vještina fotografa i umjetnika koji rade u mediju.”

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X