Goran Kajfeš Subtropic Arkestra ‘The Reason Why Vol.1’ – Oplemenjeni imaginarij glazbe pokreta nesvrstanih

S drugim albumom Subtropic Arkestre ‘The Reason Why, Vol 1’ švedsko-hrvatski trubač, skladatelj i aranžer Goran Kajfeš nastavlja svoj eklektički skladateljski put podsjećajući nas ovaj put na svoje uzore među turskim, švedskim i nigerijskim predšasnicima. Kao višestruki dobitnik nordijske glazbene nagrade, čak u konkurenciji s Björk i Lykke Li, jedan od najtraženijih glazbenika u Švedskoj i skandinavskim zemljama, za drugu je rutu svoj 20-eročlani orkestar preinačio u komorni ansambl od deset članova posade.

Goran Kajfeš Subtropic Arkestra 'The Reason Why Vol. 1'

Iz Kajfešove diskografije pamtimo grupu Oddjob, karate-kraut-jazz bend iz 2010. godine, čiji je album „Clint“ bio nadahnut dionicama glazbe Ennija Morriconea i Lala Schifrina. Za njim je uslijedio debut Subtropic Arkestra, dupli CD „X/Y“; prvi prepun aluzija na Dona Cherryja, a drugi i na Clusterove ambijentale… Prva je asocijacija na novi album japanski Shibusa Shirazu orkestar, iako bez one teatralnosti, koja često odvlači pažnju od same glazbe. Za neobičan hibrid Sun Ra Arkestra orkestracija i orguljaškog groovea progića iz Soft Machine, Kajfešu je poslužila već uvodna skladba „Yakar Inceden Inceden“, inače kamen-temeljac turskog psihodeličnog rocka Edipa Akbaryama kojeg je sam lider posolio furioznim solom trube u kontra-ritmu pred kraj pjesme.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=4EfBgE3eTiA[/youtube]

Retro-rock Tame Impale, također se našao na meniju ove reprezentacije obrada i to skladba „Desire Be, Desire Go“. Riffovi gitare provučeni kroz pedale koje povezujemo s erom psihodelije, sustavni su lajtmotiv ovog albuma, tako da nijedan fan Secret Chiefsa 3 ne bi trebao ostati zakinut. Iako, sama je skladba obilježena velikim saksofonskim solom Pera Ruskträska Johanssona, baš kao što je završnu, „Karinu“, aranžiranu u duhu afro-beata, posolio Johannes Kullhammer; inače autor ne baš reprezentativnog diska za izdavača Clean Feed.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=RZwr2IhX2FU[/youtube]

Tu je i glazba švedskog prog-ethno-jazz-rock sastava Archimedes Badkar, zatim i samih Soft Machine. Albumom prevladava glazba sedamdesetih iz rakursa pokreta nesvrstanih, nastaloj u petoljetci od 1968. godine nadalje, koja se može smatrati i njezinim klimaksom. Osim u slušateljsku prošlost samog Kajfeša, projekt seže u iskustvo preuzeto s izvorišta u kojem je sudjelovao i njegov otac, Davor Kajfeš. Taj eminentni pijanist hrvatskog jazza, član je Zagrebačkog jazz kvarteta, jedinog ansambla iz Jugoslavije koji je imao ugovor sa stranom agencijskom kućom, ujedno i šogor Johana Lewisa, osnivača Modern Jazz Quartet.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=wQ6OMoWXYxE[/youtube]

Osim samog Gorana Kajfeša na trubi, te spomenutih saksofonista, Johanssona i Kullhammara koji alterniraju na flautama, glazbenici koji su svojim rukama i nadahnutim aranžmanima iznijeli ovaj album, tu su i Jesper Nordenström na orguljama i čembalu, Andreas Söderström na električnoj gitari, Johan Berthling na basu, Andreas Werliin i Lars Skoglund na bubnjevima i perkusijama, Mats Äleklint (kojeg pamtimo iz grupe „Angles“ Martina Küchena) na trombonu i Robert Östlund na Moogu i električnoj gitari. Iako album obrada, Kajfeš je njime opravdao svoju veliku reputaciju, predstavivši se iznova i kao džezerski rekreator, rafinman i interpret koji će znati udahnuti vlastite komentare kroz kolektivni rad ansambla. Isto tako, kao ambasador tradicije socijalne države koja je desetljećima pružala egzil raznoraznim bjelosvjetskim umjetnicima u drugoj je generaciji oplemenio domaću diskografsku scenu senzibilitetom koji kroz samostvoreni imaginarij podsjeća i na vlastite korijene.

Ocjena: 9/10

(Headspin Recordings, 2013.)

Vid Jeraj uređuje i vodi emisiju „Slušna obmana“ koja se emitira svake nedjelje od 22 sata na Radiju 808.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X