‘Grad izobilja’ – film koji je u Puli pomeo ‘Hobbita’

U Puli se prikazuje dokumentarni film o subkulturnoj sceni ovog grada u periodu od 1978. do 1991. godine.

Plakat za film 'Grad izobilja'

„Želio bih živjeti u gradu – u izobilju“, pjevali su Problemi – prvi pulski punk bend nastao 1978. godine. Dokumentarac „Grad izobilja“ naziv jest dobio po ovoj pjesmi, ali nije riječ o glazbenom filmu niti u njemu prioritet imaju pojedini glazbenici i bendovi. Njegova primarna karakteristika je vrijeme o kojem film govori odnosno godine od 1978. do 1991. Tijekom razgovora s redateljem, scenaristom, snimateljem i montažerem filma, Mladenom Medićem, nismo mogli a ne zaključiti koliko nam način na koji se tada živjelo izgleda daleko i kako bi se današnji klinci u njemu jako teško snašli. U to vrijeme, gledano iz perspektive ljudi toga doba, Pula i jest bila grad izobilja – mjesto u  kome je bilo poželjno živjeti.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=EyOYr25alG0[/youtube]

„Grad izobilja“ premijerno je prikazan u petak 25. siječnja. Karte za tu prvu projekciju „planule“ su već u ponedjeljak, a slično se dogodilo i narednih dana.  Na stranicama pulskog Kina Valli piše da je interes za ovaj film bio veći nego za najnoviji nastavak „Hobbita“. Očito je da su mnogi Puležani htjeli vidjeti kako se nekada u njihovom gradu živjelo – jedni da bi se podsjetili svoje mladosti, a drugi zato jer su još uvijek mladi i ujedno radoznali. Medić kaže da su se i škole počele interesirati za film u čiji autorski tim spadaju i Zlatko Gotovac (redatelj i scenarist) i Mihaela Tikvicki (koordinatorica projekta).

Cronos - (Pula,-19.1.1986.)

Pred subotnju projekciju filma mene je bura ozbiljno propuhala, pa mi je bilo važnije da je u kinu toplo nego to što sam, zbog neočekivane navale publike, sjedila u drugom redu lijevo (tko ne zna, to su ona mjesta na kojima vam se malo iskrivi vrat). No, bez obzira na kut gledanja film me skupa s punom dvoranom „odveo“ direktno u 1978. Ono što je te godine bilo važno za Jugoslaviju i Pulu dokumentirano je isječcima iz tadašnjih novina, snimkama i fotografijama. I tako iz godine u godinu do 1991. Na platnu se izredalo preko 50 sugovornika koji su odgovarali na ista pitanja. Kako se onda dolazilo do prvih instrumenata, gdje su svirali, o čemu su maštali, što ih je mučilo…

„Klica iz koje se razvio film bio je intervju koji smo Zlatko i ja napravili s KUD Idijotima. Mislili smo napraviti dokumentarac o devedesetima, ali smo u to uključili i bendove koji su startali u osamdesetima među kojima su i KUD Idijoti. Međutim, oni su nas uputili na neke druge, a ti drugi na neke treće i tako smo došli u 1978. i do grupe Problemi. Zanimljivost je to da su oni počeli svirati punk samo pola godine nakon njegove ekspanzije u svijetu, a da zapravo nisu ni znali što sviraju. Punk su do tada tek ponekad čuli na radio stanicama. Blizina zapada je u biti bila jako važna i puno je pomogla da se u Puli dogodi neka vrsta fenomena koji je za izoliranu zemlju kakva je tada bila Jugoslavija bio jako značajan.“, kaže Medić.

Prizor iz filma 'Grad izobilja'

Fenomen o kome govori zapravo je poplava punk bendova koji se poput zaraze tih godina širio Pulom. Iz gotovo svakog stana, garaže ili podruma čula se muzika. Mjesne zajednice, kako je rečeno u filmu, bile su tada najveći underground, a Trst grad izobilja. Oni s malo više novca tamo su odlazili slušati i kupovati ploče koje su kasnije s prijateljima satima preslušavali. „Grad izobilja“ neizbježno nas je  podsjetio i kako se prakticirao komunizam. „Tekstove pjesama morali smo dostavljati prije koncerata, a oni pametniji dostavljali su lažne tekstove, dok bi prave  svirali na nastupima. Mislim da smo u ono vrijeme jednostavno morali postati buntovnici jer bi šamare dobivali i od policajaca na ulici i doma od staraca i u školi od profesora.“, zaključili su neki od sugovornika u filmu. Dalje>>

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Reportaža

Idi na Vrh
X