HGU preporučio članstvu da se ne odazove javnom pozivu Hrvatske diskografske udruge

Iz Hrvatske glazbene unije demagoškim su nazvali javni poziv glazbenicima od strane Hrvatske diskografske unije. Poziv HDU-a bio je upućen glazbenim izvođačima koji su od 1947. godine do danas sudjelovali u stvaranju bilo koje snimljene pjesme domaćeg repertoara da se jave ako smatraju da bilo koje od njihovih izvođačkih prava nije riješeno, ostvareno ili regulirano i da nisu primili naknadu.

Hrvatska glazbena unija (HGU) – logo

U svom priopćenju Hrvatska glazbena unija je informirala svoje članstvo kako je poziv za iskazivanje nezadovoljstva kojeg je uputila Hrvatska diskografska udruga, prijetvorni čin kojemu nije cilj obeštećenje potraživanja glazbenika, već stvaranje lažnog dojma za “otvorenost” ka rješevanju problema. Problema za kojeg hrvatski diskografi, istovremeno tvrde, da ne postoji.

U ponedjeljak, 5. srpnja je Hrvatska diskografska udruga, na svojim web stranicama, a preneseno i na Ravno do dna, uputila poziv glazbenim izvođačima da im se jave, zbog „provedbe analize i prikupljanja dodatnih informacija“ odnosa između zastupljenih izvođača na svim snimkama koje postoje od 1947. godine do danas.

Službeni dopis Hrvatske glazbene unije koji potpisuje njeno predsjedništvo u nastavku prenosimo u cijelosti:

Hrvatska diskografska udruga nije pozvala izvođače da im isplate sredstva koja im pripadaju, niti da se odnosi reguliraju, nego samo da provedu „analizu i prikupe dodatne informacije“.

Želimo upozoriti na slijedeće činjenice:

– Hrvatska diskografska udruga nije titulirana regulirati, tj isplatiti izvođačka prava. Oni koji Vam duguju novac s naslova dosadašnjeg licenciranja digitalnim servisima su pojedini diskografi a ne udruga.

– Hrvatska diskografska udruga, tj svi njezini članovi – pojedine diskografske kuće, tvrde da su sva izdanja koja su dali digitalnim servisima za korištenje, regulirana odgovarajućim ugovorima s izvođačima. Stoga, svi se podaci već nalaze u financijskim dokumentima pojedinih diskografskih kuća. Dovoljno je usporediti podatke tko je sve sudjelovao na kojoj snimci s isplatnim listama pojedinim izvođačima i ugovorima koje „imaju“. Razlika između onih koji su primili uplate i onih kojima isplate nisu išle, čine upravo najveće područje za „analizu“.

– Ovo je neformalni poziv hrvatskih diskografa koji ne služi ničemu osim pokušaju zavaravanja javnosti o otvorenosti za rješavanje problema, za kojeg oni istovremeno tvrde da uopće ne postoji. Prošle godine je provedena SLUŽBENA JAVNA RASPRAVA oko donošenja novog Zakona, na koju se javilo nekoliko stotina izvođača tvrdeći da nisu primili novac od diskografa za digitalno korištenje, bez obzira imaju li „neke“ ili nemaju nikakve ugovore s hrvatskim diskografima. Te su izjave službeno zaprimljene i kad bi diskografi doista željeli analizirati stanje, imaju već kvalitetan osnov.

Ponavljamo, materijali za pravu, vjerodostojnu analizu se već nalaze kod diskografa, članova udruge, a ovaj poziv služi isključivo stvaranju prijetvornog dojma „otvorenosti“ diskografske udruge.

Naime:

1. Diskografi imaju popis izdanja

2. Diskografi bi trebali imati popis svih glazbenika koji su sudjelovali u nastanku svake pojedine snimke

3. Diskografi bi trebali imati (ili kako barem tvrde da imaju) ugovore sa svim glazbenicima

4. Diskografi su / ili nisu (kako tvrde) radili isplate temeljem tih ugovora

5. Razlika između svih glazbenika koji su sudjelovali u nastanku svake pojedine snimke i onih koji su primili neku naknadu je početak za analizu

6. Ako su izvođači i primili neku naknadu, to ne znači da ti glazbenici nemaju daljnjih potraživanja. Ti se odnosi opet trebaju analizirati temeljem sadržaja ugovora koji navodno postoje između tih izvođača i diskografa

7. Predlažemo Hrvatskoj diskografskoj udruzi da poziv radi analize uputi DISKOGRAFIMA – VLASTITIM ČLANOVIMA koji navodno „imaju regulirana prava sa svim izvođačima“.

HGU se zalaže da se u novom Zakonu o autorskim i izvođačkim pravima jasno, ne samo deklarativno kao do sada, reguliraju neodreciva izvođačka prava (kako i stoji u Direktivi) te da se utvrde jasni instrumenti kako bi SVI IZVOĐAČI DOBIVALI PRAVIČNU NAKNADU za cijelo vrijeme trajanja zaštite njihovih zakonskih izvođačkih prava.

A to je posve suprotna pozicija od one za koju se zalažu hrvatski diskografi. Oni, suprotno odredbama Direktive, smatraju da je (eventualna) jednokratna isplata dostatna te da se postojanje Ugovora pretpostavlja.

Ugovor u puno slučajeva ne postoji. A ugovori koji postoje i koji se odnose na tzv. komadnu prodaju ne mogu se jednostrano pretvoriti u ugovore koji reguliraju digitalna prava.

Ovim dopisom nikako ne želimo spriječiti izvođače da se, ukoliko misle da će im navedeno na bilo koji način pomoći, jave u udrugu diskografa, no obveza je izvođačkih udruga da objasne svojim članovima stvarni sadržaj diskografskog dopisa koji im se upućuje, kako bi mogli donijeti u potpunosti informiranu odluku.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X