‘House of the Dragon’, 3. epizoda ‘Second of His Name’ – lov i zamka

Naša ekipa za osvrte nastavlja s dijalozima o ‘Zmajevoj kući’ u najavi treće epizode i komentaru druge sa spoilerima.

House of the Dragon (foto: Screenshot)

Ivan Laić: Ako je među gledateljima bilo nekih koji su postali previše nestrpljivi nakon dvije epizode “Zmajeve kuće” misleći da se radnja odvija presporo i da im nedostaje epskih scena bitke, zmajeva i prolijevanja krvi, i oni će napokon doći na svoje u trećoj epizodi. Režiju, kao i u prethodnoj, potpisuje Greg Yaitanes, a radnja skače još tri godine unaprijed i najvećim se dijelom odigrava na lovu koji je organiziran u čast drugog imendana kraljevoga prvog sina.

Dijana Ćurković: Yaitanes je jedan od četvero redatelja čiji ćemo rad vidjeti u ovoj sezoni. Svaki ima svog majstora fotografije, a njegov je Pepe Avila del Pino, koji je vrhunski dočarao atmosferičnost Stepstonesa i čaroliju šume Blackwoods. Općenito, ova epizoda je (od prvih šest koje sam pogledala) najbolja, besprijekorna je. Strah me napisati da mi je 10/10 da ne bih stvorila prevelika očekivanja gledateljima koji će se onda možda i razočarati, ali od scenografije, efekata i kostima preko glume i režije do same srži – priče, ovako bi jedna fantasy serija trebala izgledati. Osim Georgea R. R. Martina, scenarij potpisuje i sad već poznati Ryan J. Condal, a u ovoj epizodi priključuje im se i Gabe Fonseca. Za razliku od “Igre prijestolja”, u “Zmajevoj kući” narativ dopušta vremenski skok od tri godine (114. AC – after conquest) pa on ne narušava priču. Čak nas pošteđuje dosadnih scena ili filler epizoda.

Ivan Laić: Slažem se da je “Second of His Name” gotovo savršena epizoda. Uzbuđenja na bojnom polju s početka i završetka epizode njezin su svakako najupečatljiviji dio, ali i sve ono što se u međuvremenu događa za vrijeme lova nije ništa slabije. Primjerice otac i tradicija sad tjeraju i Rhaenyru prema braku, ali čini se da je i ona još uvijek u fazi, kao i kralj Viserys (Paddy Considine) prije nje, u kojoj bi se složila s Balaševićem da “to ne bira pamet nego srce”. Bit će priličan udarac za seriju kada je uskoro napusti Milly Alcock, mislim da je doista odradila izvrstan posao u prvim epizodama.

Dijana Ćurković: Odlična je. Lik mi se sve više sviđa, a glumica ponekad zaista izgleda kao da jedina u kadru zna što se događa, kao kad je u drugoj epizodi, noseći vrč vina, jedina predložila ocu da na Crab Feedera pošalje zmajeve, i to ne jednog zmaja, nego u množini, što je zanimljiv detalj. S tim da je njezin tzv. “resting bitch face” savršen kontrast Viserysovom toplom smiješku, a njihove osobnosti bit će kontrastirane i u lovu, u trećoj epizodi. Od samog početka pilota jasno je koliko kralj ustvari cijeni princezu, ali ona to sa svojih 14 možda još nije mogla pojmiti. Njihova povezanost vidljiva je recimo u kostimima. Osim što stalno imaju boje Targaryena, kada je imenuje nasljednicom, njihovi plaštevi su izvezeni na isti način: na ovratniku svaki ima svoga zmaja, a njegova kruna i njena ogrlica imaju grbove plemenitih kuća Westerosa.

Jesi primijetio da Rhaenyra i u drugoj epizodi nosi ogrlicu od valerijskog čelika koju joj je poklonio odmetnuti stric?

Ivan Laić: Sve do trenutka kada saznaje da je Daemon (Matt Smith) ukrao zmajevo jaje. Nakon toga je skida, ali predane oči internetskog naroda već su pretpostavile da će se dinamika njihovoga odnosa promijeniti budući da je u određenim kadrovima teasera vidimo ponovno oko Rhaenyrinoga vrata.

Dijana Ćurković: Od detalja iz druge epizode, moram primijetiti da su se spomenule i Silent Sisters, red koji slijedi boga smrti Stranca, jednog od sedam bogova nove religije Westerosa. Redovnice zavjetovane na šutnju koje se brinu za ispraćaj mrtvih postoje i u “Igri prijestolja”, a spominju se na samom početku druge epizode “Zmajeve kuće”.

Još jedan zgodan detalj je i stepenica na koju se Rhaenyra morala popeti da bi vidjela kandidate za kraljevsku stražu, a kada je donijela svoju odluku i izabrala viteza – za kojeg publika navija da postane Kevin Costner njezinoj Whitney Houston – taj silazak je bio govorni čin kojim je dužnost princeze i nasljednice završena, a sad se može vratiti svojim tinejdžerskim mukama. Ipak, koliko god mi je u seriji odlična, moram priznati da nisam bila baš najsretnija kad je Alcock je na panelu na Comic-Conu u San Diegu rekla da nije znala značenje valerijskih riječi koje je izgovarala. Paddy Considine ne samo da je spasio stvar, nego je ukrao šou kad je izgovorio svoju liniju dijaloga, unoseći strah u kosti čitavom panelu – a da nitko ne razumije što je rekao. Pretpostavljam da je rečenica iz druge epizode, kada sazna da je Daemon ukrao zmajevo jaje. U svakom slučaju, opravdao je zašto je njegovo ime prvo na špici, odnosno zašto mu je honorar najviši.

Ivan Laić: Mislim da na kraju ne možemo ne spomenuti činjenicu da je ovaj tjedan krenula s prikazivanjem i dugo očekivana, da ne kažem konkurentska, fantasy serija “Rings of Power” čija je radnja smještena u Tolkienovom Međuzemlju par tisuća godina prije “Gospodara prstenova”. Ako je “House of the Dragon” bila suočena s dozom kritike zbog pretjerane reprezentacije, to nije ništa prema onome s čime se nosi Amazonov prequel “Gospodara prstenova”. Unatoč činjenici da je u pitanju najskuplja televizijska serija svih vremena, nekima toliko smeta da postoje crni hobiti i vilenjaci i da je radnja većim dijelom temeljena na ženskim likovima (sjetimo se da je izvornu Prstenovu družinu činilo devet muškaraca bez ijedne žene) da su na Rotten Tomatoes srušili ocjenu serije na 37%, što je Amazon na koncu dovelo do toga da obustavi recenzije gledatelja. S druge strane, na istoj stranici ocjena kritike iznosi visokih 84%. Jesu li serije toliko pretjerale s diversityjem da se publika zbog toga počinje okretati protiv njih?

Dijana Ćurković: Kad smo već sišli s teme, moram malo podsjetiti na povijest interneta. Polovicom 2010-ih, a pogotovo nakon pokreta #metoo i pada serijskog silovatelja Harveyja Weinsteina 2017., holivudska klima se radikalno promijenila u smjeru inkluzivnosti podzastupljenih skupina, od rodnih, rasnih, seksualnih, do vjerskih manjina. Sam hashtag je stariji, nastao je s istom namjerom još 2006., ali nije urodio zamjetnim plodom. Međutim, kad su iz Tvornice Snova počele pristizati sve groznije priče, nije bilo izvršnog direktora produkcijske kuće koji nije htio pokazati da su baš kod njih tzv. ranjive skupine dobrodošle i da će kod njih odnos prema npr. LGBTI+ osobama biti normalan, ili barem s dobrom namjerom da postane normalan.

To je ponekad išlo preko granica apsurda, ali ono što je vrlo ozbiljno je činjenica da je velik dio desnih internet persona ostao bijesan takvim potezima, pogotovo kad je riječ o velikim franšizama poput “Zvjezdanih staza” ili “Ratova zvijezda”. Negdje 2019. počelo se širiti ono “get woke, go broke” (‘prosvijetli se pa osiromaši’), što je na početku bilo pomalo komično, no kad su desni youtuberi s većim brojem pretplatnika to počeli uzvikivati prije svojih rasističkih, sesksitičkih, homofobnih ili transfobnih izbljuvotina koje nazivaju rečenicama misleći da je to sloboda govora (nije), e onda je čitava priča postala malo manje smiješna. Algoritme je lako zavarati, a nijedna velika kompanija neće si oduzeti profit. U međuvremenu tim “recenzentima” raste slava (i zarada) i utjecaj. To nam govori i da je dio publike zaista konzervativan, što je sve samo dio trenda retradicionalizacije društva. Ali to je već deseta tema koja ni sa “Rings of Power” ni sa “Zmajevom kućom” baš i nema veze, a pogotovo ne s njihovom kvalitetom.

Ivan Laić: Nakon dvije epizode obje serije, kritičke ocjene su gotovo jednake, dok u ocjenama publike “Zmajeva kuća” uvjerljivo vodi. Bit će zanimljivo usporedno pratiti obje epske fantazije i vidjeti kuda vode njihove priče.

Saznajte više:

‘House of the Dragon’, 2. epizoda ‘Odmetnuti princ’ – usamljeni zmaj

‘House of the Dragon’ – stiže igra zmajeva

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Osvrt

Idi na Vrh
X