‘House of the Dragon’, 4. epizoda ‘King of the Narrow Sea’ – kraljević i prosjak, rated R

Nastavljamo s gledanjem ‘Zmajeve kuće’, uz komentar treće i najavu četvrte epizode.

House of the Dragon (foto: HBO)

Dijana Ćurković: Ako su prve dvije epizode bile polagano upoznavanje s likovima, treća je bila juriš ravno u srž svakoga od njih. Od kralja Viserysa (Paddy Considine) kojim gotovo svatko tko mu se obrati pokušava manipulirati ili ga na ovaj ili onaj način zavesti, preko Rhaenyre (Milly Alcock) koja se potpuno prepustila svom divljaštvu da bi se vratila kraljevskim dužnostima, pa sve do Daemona (Matt Smith) koji je onaj trop “sam protiv svih” shvatio malo predoslovno, a ono što ga čini odličnim likom je to što je umalo zaista i pobijedio Crabfeederovu vojsku sam samcat. Pritom su dijalozi G. R. R. Martina takvi da u svakom trenu razumijemo zašto je kralj nervozan, zašto se tinejdžerica odbija udati za Lannistera ili zašto Daemon, nakon tri godine, ne želi prihvatiti bratovu pomoć da bi pobijedio u ratu. S tim da njegova bitka koja prelazi iz beznađa u nadmoć dosta podsjeća na “Battle of the Bastards”, zar ne?

Ivan Laić: Apsolutno. Internet je očekivano poludio za njegovom izvedbom prije i za vrijeme same bitke, a ono što je čini posebno upečatljivom jest činjenica da je cijelu sekvencu odradio bez ijedne izgovorene riječi. Fanovi već zazivaju Emmyje za Smitha, a ako se s “House of the Dragon” nastavi ljubav koju je televizijska Akademija imala prema “Igri prijestolja” (s nevjerojatne 164 nominacije i čak 59 nagrada), to možda i ne zvuči sasvim neuvjerljivo.

Dijana Ćurković: Smith je već bio nominiran za Emmyja 2018., za ulogu princa Philipa u “The Crown”, a kao i za BAFTA-u za glavnu ulogu u “Dr. Who” davne 2005. Sigurna sam da bi za ovu godinu mogao dobiti barem nominaciju, a lako je moguće da odnese i kipić. Considine je već osvajao nagrade (čak i za produkciju), a ovu ulogu je baš razvalio, drugi glumac u ulozi kralja je nezamisliv. Glumice su isto odlične, ali ne znam hoće li im pola sezone biti dovoljno za ove glavne nominacije, ali zato produkcija može računati na nominacije za efekte, kostime, zvuk, kameru, režiju i scenarij. Pritom mi se posljednji čini najizvjesnijim u Martinovim i Condalovim rukama, koji su napisali čitavu sezonu, a u pojedinim epizodama priključuje im se još po jedan scenarist. U četvrtoj epizodi to će biti Ira Parker, a režirala ju je Claire Kilner, koju prati majstor fotografije Alejandro Martínez.

Ivan Laić: Radnja četvrte epizode skače, ako se ne varam, još godinu dana unaprijed. Čini se kako se svojom junačkom borbom Daemon privremeno vratio u okrilje kraljeve milosti, ali i Rhaenyrine, jer u traileru vidimo da ona ponovno nosi ogrlicu koju je dobila od strica, što smo već komentirali u jednom od naših prethodnih razgovora.

Dijana Ćurković: U četvrtoj epizodi dodatno će se razraditi i njihov odnos, ali to ćemo prokomentirati sljedeći tjedan. Po Daemonovoj kratkoj kosi možemo pretpostaviti da nas čeka još jedan vremenski skok. Ipak, lov u blackwoodskoj šumi ostaje kao važna stepenica u radnji serije, a prikazan je i uz snažnu simboliku. Recimo, imamo gomilu referenci na kuću Baratheon, jer se na njenom grbu nalazi jelen.

Ivan Laić: U “Zmajevoj kući” događa se napad vepra, a ista životinja u lovu je ubila Roberta Baratheona u “Igri prijestolja”, što oslobađa Iron Throne i zapravo na neki način pokreće radnju toj seriji, kao uvertira za Rat pet kraljeva.

Dijana Ćurković: Osim toga, kod samog načina suočavanja s lovinom opet su kontrastirani Viserys i Rhaenyra: kralj “lovi” bez imalo opasnosti, pažljivo bira oružje kojim će ubiti životinju, a onda iz treće uspijeva pogoditi srce vezanom jelenu; a princeza se bori za goli život, a vepra ubija prvim nožem koji joj se nađe pod rukom i od šoka ne prestaje bosti životinju ni nakon što je očito mrtva. Ovo dvoje likova čak su i sutradan u kontrastu: kralj je mamuran i kaže da su ga bogovi kaznili za njegove zadovoljštine, a princeza je puna snage, trijumfalna, što su, u istom narativu, bogovi nagradili pokazavši joj mističnog bijelog jelena.

House of the Dragon (foto: HBO)

Ivan Laić: Uza sve ovo, iz epizode u epizodu budno pratimo i razvoj Viserysove rane. Terapija crvima očito nije bila sasvim uspješna, čini se da je kralj ostao bez dva prsta. Može se naslutiti da će povreda imati značajan utjecaj na odvijanje radnje, jer ako se Viserys ozbiljno razboli, pitanje nasljedstva bit će još bitnije. I u traileru za četvrtu epizodu čujemo to pitanje: hoće li nasljednik biti brat, kći ili mali kraljević? Budući da znamo da se epizoda zove “King of the Narrow Sea” i vidimo da u njoj Daemon nosi krunu, čini se da su njegove kraljevske ambicije još uvijek itekako izražene. S druge strane, vidimo da kraljeva Ruka, Otto Hightower (Rhys Ifans), sigurno ne misli odustati od vlastitog plana da kruna pripadne upravo njegovom unuku i vrlo vjerojatno neće prezati ni od prljave igre da tu nakanu i ostvari. Naime, vidimo da kralju prenosi tračeve koji se, možemo pretostaviti, odnose upravo na Daemona i Rhaenyru, Aegonove glavne konkurente za mjesto na prijestolju.

Dijana Ćurković: I utjecaj njegove kćeri kraljice Alicent (Emily Carrey) sve više raste, a njezin odnos s nekadašnjom bliskom prijateljicom sve se više zaoštrava, kao pozadinska priča koja će u budućim epizodama biti u samom korijenu rata, odnosno legendarnog Plesa zmajeva, o kojem smo još u “Igri prijestolja” mogli saznati da je iznimno važan događaj za povijest Westerosa. Alicent je dosljedno u zelenim haljinama, u boji kuće Hightower, a Rhaenyra u crnima i crvenima, u bojama kuće Targaryen, uz zlatne detalje koji simboliziraju njenog zmaja Syraxa. Osim njega i Daemonovog Ceraxesa, u trećoj epizodi vidjeli smo i Seasmoke, zmaja kojem je jahač Laenor Velaryon (Theo Nate), sin Nesuđene Kraljice Rhaenys (Eve Best). Za razliku od “Igre prijestolja”, ovdje su zmajevi poprilično različiti jedan od drugog i to mi se čini kao ogroman plus. Što misliš?

Ivan Laić: Mislim da svi navijamo da zmajevi dobiju veću minutažu u seriji. Moram priznati da mi je Seasmoke novi favorit, divna mi je njegova boja, a i iskazao se na bojištu. Zmajevi su različiti, da. Seasmoke ima kraći vrat od Syraxa i Ceraxesa, kojeg ponovno dobro vidimo u traileru četvrte epizode dok nadlijeće brod. Nisam stručnjak za zmajeve, ali čini se kako ima prilično neobičnu fizionomiju, nekako je izduženiji od ostalih.

Dijana Ćurković: Da, a prema nekim teorijama zmajevi dijele i narav, ali i osjećaje svojih jahača. Kada je jahač prostrijeljen, i zmaj osjeća bol i bijes. Prema knjiškom predlošku, u ovom trenu u povijesti Westerosa postoji čak 17 zmajeva, što znači da bismo još kojega mogli vidjeti u sljedećim epizodama.

(nastavlja se…)

Saznajte više:

‘House of the Dragon’, 3. epizoda ‘Second of His Name’ – lov i zamka

‘House of the Dragon’, 2. epizoda ‘Odmetnuti princ’ – usamljeni zmaj

‘House of the Dragon’ – stiže igra zmajeva

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Osvrt

Idi na Vrh
X