Hrvatska diskografska udruga poziva autore i glazbenike da se informiraju o svojim digitalnim pravima

Iz Hrvatske udruge diskografa došla je obavijest naslovljena ‘Pažnja – Saznaj više o svojim digitalnim pravima’ povodom održane saborske rasprave o prijedlogu novog Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima.

Poziv HDU-a autorima i glazbenicima

Podsjećamo, da je 4. veljače 2021. godine održana saborska rasprava o prijedlogu novog Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima na kojoj se osobito raspravljalo o zaštiti i ostvarivanju prava umjetnika-izvođača u digitalnom okruženju.

Prema važećem Zakonu i prijedlogu novog zakona, umjetnici-izvođači svojim pravima od digitalnih servisa: Spotify, Apple Music i drugih, mogu raspolagati kako žele, odnosno mogu ih ostvarivati:

1. U potpunosti samostalno, što podrazumijeva da izvođač sam financira snimanje, brine o distribuciji na digitalne servise, samostalno prikuplja naknadu od korištenja snimke na digitalnim servisima i u potpunosti samostalno vodi brigu o katalogu svojih snimaka.

2. Preko diskografa s kojim je slobodnom voljom zaključio ugovor, a koji onda investira u umjetnika-izvođača, stavlja mu na raspolaganje svoje stručnjake s različitih područja i resurse, daje mu podršku u stvaranju i snimanju glazbe, povezuje ih s ostalim umjetnicima i kreativcima te im pruža potporu u povezivanju s korisnicima glazbe diljem svijeta, distribuirajući njegove snimke na digitalne servise, za koje se procjenjuje da ih je u svijetu trenutno više od 230, te osigurava da umjetniku-izvođaču bude isplaćena naknada za stvarno korištenje svake snimke, a sve u skladu s ugovorom i pod uvjetima koje je izvođač prihvatio. Ovaj model ostvarivanja prava je najčešći, izabire ga oko 95% umjetnika-izvođača.

3. Prema Zakonu svoja prava mogu ostvarivati i kolektivno, preko Udruge za kolektivno ostvarivanje prava (HUZIP).

U tijeku javne rasprave o nacrtu novog Zakona, Udruga za kolektivno ostvarivanje prava umjetnika izvođača (HUZIP) i Hrvatska glazbena unija (HGU) već su predlagali da se digitalna prava ostvaruju isključivo kolektivno. Prijedlog je razmatran unutar radne skupine za izradu Zakona tijekom javnog savjetovanja i unutar nadležnih odbora u Hrvatskom saboru te je već bio odbijen od strane donositelja Zakona jer nije u skladu s Direktivom Europske unije o autorskom pravu i srodnim pravima na jedinstvenom digitalnom tržištu, koja se novim Zakonom implementira.

Iz HDU-a navode da pored toga, postoje i brojni drugi razlozi zbog kojih ovaj prijedlog ne bi trebao biti usvojen.

Konkretno, navode pet razloga. Prvi je; “isključivim kolektivnim ostvarivanjem prava, prava umjetnika-izvođača ograničila bi se jer bi se ukinulo pravo na izbor, što bi bilo očito narušavanje ugovorne slobode umjetnika-izvođača”.

U nastavku obrazlažu iz HDU-a: “Time bi se pogodovalo isključivo kolektivnoj organizaciji, a ne samim umjetnicima-izvođačima. Obveznim kolektiranjem smanjio bi se iznos sredstava koji dopire do samih umjetnika-izvođača jer kolektivne organizacije naplaćuju troškove za kolektiranje. Radi se zapravo o direktnom prihodu kolektivne organizacije bez ikakvih ulaganja u umjetnika-izvođača i njegovo djelo, odnosno snimku.”
Također tvrde: “Uvođenjem neodrecivog prava, digitalni streaming servisi koji su konačno stigli u Hrvatsku, poput Deezera, Spotifyja, Apple Musica, već su najavili mogućnost da bi obustavili svoje poslovanje u Hrvatskoj, čime bi Hrvatska ostala jedina zemlja u Europskoj uniji bez takve ponude, a time bi na gubitku bili i umjetnici-izvođači. Direktiva ne dopušta uvođenje nikakvih novih prava. Ako bi se oduzelo pravo izbora umjetnika-izvođača, Hrvatska bi bila izuzetak, izložena pravnim sankcijama zbog uvođenja mjera koje nisu u skladu s pravom Europske unije.”

U završnom dijelu iz Hrvatske diskografske udruge podsjećaju na polarizirani sukob između HUZIP-a (kojem je na čelu Paolo Sfeci) i HDU-a koji je prošle godine eskalirao na “Online savjetovanju” na Prijedlog novog Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima, o čemu je bilo opširno riječi i na ovom portalu.

Iz HDU, dakle, zaključuju: “Uzevši u obzir sve nedostatke koje bi donijelo oduzimanje prava na izbor umjetnika-izvođača, postavlja se pitanje: zašto se, nakon što je o prijedlogu Zakona već održana vrlo detaljna rasprava, i na razini Europske unije i tijekom izrade nacrta ovog Zakona, sada ponovno o tome raspravlja i ide li takav prijedlog zaista u korist nositeljima prava ili u korist pojedinim interesnim skupinama Važno je, stoga, ususret iznimno najavljene tematske sjednice unutar Odbora za informiranje, informatizaciju i medije Hrvatskog Sabora još jednom upozoriti na možebitne manipulacije i probleme koje bi donijelo zadiranje u slobodu izbora umjetnika-izvođača! Ovo je povijesni događaj u kojem ne bismo smjeli dozvoliti da interesna skupina pojedinaca novim Zakonom, ako ne bude usklađen s Direktivom Europske unije, oduzme prava umjetnicima-izvođačima.”

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X