‘Idomenej’ HNK Split u Exitu – rezultat eksperimenta mora biti neizvjestan

Pođimo, zašto ne, od uvodne riječi redatelja Renea Medvešeka (1963) u programskoj knjižici gdje kaže da je prvo i posljednje što mu pada na pamet kad razmišlja o Idomeneju njemačkog dramatičara Rolanda Schimmelpfenniga (1967), citat Siniše Glavaševića: ‘Život je more puno pjene koja se razgrađuje i iznova stvara ljubeći nepredvidivost obale.’

Idomenej
Idomenej

Praizveden u Bavarskom državnom kazalištu u Münchenu 2008., na hrvatskom, u Medvešekovu prijevodu, premijerno izveden u splitskom HNK-u 14. ožujka 2015., Idomenej polazi od točke što se zbiva na moru, za silne oluje u kojoj se naslovni lik, kralj Krete, nemio ratnik, po desetljetnom izbivanju u Trojanskom ratu, pred povratak kući smrtno uplaši i obeća da će, ostane li živ, žrtvovati prvu osobu na koju naiđe kad stupi na rodno tlo. Kako to u grčkim tragedijama biva, naići će na vlastita sina. Kušnja. Odluka. Sudba.

Bibanje i pjenjenje, skupljanje i širenje morske mase naznačeno je isprva zvukom morskih orgulja u Zadru, arhitekta Nikole Bašića, a potom, za cijeloga komada, zbijanjem, raspršivanjem, kontrakcijama i ekstenzijama te inim razmještanjem članova deseteročlanog ansambla odjevenog u nenametljive kostime današnjice, pastelnih, tercijarnih boja (kostimografkinja Ana Marin), na scenografski posve praznoj pozornici (oblikovatelj svjetla Zoran Mihanović, oblikovatelj zvuka Tomislav Luetić, scenska glazba Matija Antolić).

Oplahnjuju i riječi, katkad izgovorene zborno, katkad unisono, katkad samostalno, s istom rečenicom nerijetko podijeljenom na više glumaca. Giblju se neuhvatljivo, bez čvrstog uporišta, no neprestano idu svojim tijekom.

I iznose pripovijest, mit, drevnu predaju koja nema čvrst oblik, jer jedna inačica govori ovako, druga onako, a njihovi se odsječci prepliću, račvaju, preklapaju i u svakoj dramski važnoj točci omogućuju nova grananja. Daleko od istine, posve blizu istini. Što je istina? Rašomon?

Kako vele i sami autori, posrijedi je eksperimentalni komad, posve oslonjen na riječ. Petorica glumaca i pet glumica (Nenad Srdelić, Snježana Sinovčić Šiškov, Anastasija Jankovska, Nikša Arčanin, Trpimir Jurkić, Petra Kovačić Pavlina, Sara Ivelić, Mia Čotić, Pere Eranović, Bojan Brajčić) asocoraju na kor grčke tragedije i ne glume, ne interpretiraju, ne dočaravaju, nego prepričavaju priču, obraćajući se izravno gledateljima, odnosno nekoj zamišljenoj publici, gledajući negdje ponad one što zaista sjedi u kazalištu i – gotovo kao da je pred njima filmski zapis predstave – gleda izvođače koji kao da se obraćaju nekom drugom.

Šezdesetak minuta takvog, uvelike stiliziranog pripovijedanja koje onemogućuje uobičajeno poistovjećivanje, karakterizaciju, razvijanje odnosa, prikazivanje zgode, mnogima neće biti lako pratiti, no moguće je da je taj čimbenik hotimice ugrađen kao gradivo cjeline. Život kao pjena, razgrađuje se i iznova stvara. Ponešto čujemo, vidimo, shvaćamo, podosta i ne.

Eksperiment ne bi bio eksperiment kad bi rezultat bio izvjestan. Na svakom je gledatelju da se odvaži i sam provjeri djelovanje Schimmelpfennig-Medvešek-HNK Splitske retorte na sebe osobno. Splitska je premijera, pišu, izazvala oduševljenje. Ako ništa, ne može se poreći da i ovu Medvešekovu predstavu rese prepoznatljive vrline njegova rada, a to je usredotočenost na bitno, ogoljavanje na nužno, jednostavno, minimalno, na igru kojoj ne trebaju dodatne atrakcije, te ono specifično i nedvoumno najprivlačnije – osobito strujanje energije, topline, zajedništva i sklada među izvođačima što se prelijeva i preko rampe, u gledalište.

Zbog kišovitih okolnosti i ova je predstava izvedena u samom Exitu, a ne u atriju Muzeja za umjetnost i obrt, središnjem mjestu zbivanja Exitovih Ljetnih noći.

(Teatar EXIT, Zagreb, 20. lipnja 2015.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X