John Coltrane ‘Coltrane ’58: The Prestige Recordings’ – kakva godina!

Pet i pol sati užitka uz kronološki poredanih tri tuceta pjesama koji je div modernog jazza snimio u razdoblju od samo godinu dana za etiketu Prestige.

John Coltrane “Coltrane ’58: The Prestige Recordings”

U povijesti jazza dvije posljednje godine pedesetih strše kao jedan od najplodnijih vrhunaca žanra. Značaj 1959. možete pratiti na Tumblr blogu The 1959 Project u kojem autorica Natalie Weiner od prvog dana ove godine svakodnevno objavljuje događaje iz povijesti jazza prije 60 godina te se na taj način dan za danom uvjeriti kakva je nevjerojatna glazba konstantno nastajala u to vrijeme.

Kao ilustracija važnosti prethodne godine dolazi novi box set “Coltrane ’58: The Prestige Recordings” koji baca pogled na glazbu koju je veliki John Coltrane snimio te 1958. za etiketu iz naslova. Riječ je o trideset i sedam pjesama čije ukupno trajanje premašuje pet i pol sati, a obuhvaća sve snimke kronološki prema vremenu nastanka, od “Lush Life” koja je snimljena početkom siječnja za istoimeni album koji će izaći tri godine kasnije, pa do “Time After Time” koja je zabilježena dan poslije Božića, a objavljena 1963. na albumu “Stardust”.

Između ova dva broja nalazi se dovoljno materijala za pet CD-a, odnosno osam vinilnih ploča koliko broje fizička izdanja ove kolekcije popraćena knjigom od 40 stranica popratnog teksta iz pera povjesničara glazbe Ashleyja Kahna s rijetkim fotografijama autora kao što su Francis Wolff i Esmond Edwards. Sve snimke s kompilacije snimljene su u legendarnom studiju Rudyja Van Geldera u New Jerseyju, a između ostalih okupljaju materijal s legendarnih albuma kao što su “Black Pearls”, “Soultrane” i “Bahia”, a tu je i zajednički session s gitaristom Kennyjem Burrellom objavljen kao zaseban album 1963. godine.

Osim Burrella, na ovim sessionima svirali su i drugi velikani kao što su bubnjari Art Taylor i Jimmy Cobb, trubači Donald Byrd i Freddie Hubbard, pijanisti Red Garland i Tommy Flanagan te neizostavni basist Paul Chambers. Materijal se, uz rijetke iznimke poput “Black Pearls” ili “Goldsboro Express”, uglavnom sastoji od brojnih standarada iz pera velikana kao što su Irving Berlin ili skladateljski par Hammerstein i Kern. Tu su i neki tada suvremeni hitovi poput latino broja “Nakatini Serenade” kakve u principu ne vežemo često uz Coltraneovo ime.

Razdoblje koje je Coltrane proveo na etiketi Prestige možda nije bilo jedanko plodno kao ono dok je snimao za Atlantic, ni tako nadahnuto kao ono na Impulse!, ali nakon slušanja kolekcije “Coltrane ’58” možete samo ostati tim više osupnuti genijalnošću ovog glazbenika, jer kakav to mora biti div kad mu snimke poput ovih ne spadaju u najbolji rad!? Dodatno strahopoštovanje budi činjenica da je sve ovo stvorio s manje-više istim sastavom, na istom mjestu kroz svega dvanaest mjeseci. Nije ni čudo da je Trane i danas mjerna jedinica za kreativnost u svijetu jazza i šire.

Ocjena: 9/10

(Craft Recordings, 2019.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK 5.00 HRK 10.00 HRK 20.00 HRK 50.00 HRK 100.00 HRK 200.00 HRK


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X