Jonathan: Bend bez ikakvih ambicija je izmišljotina

Riječi bend Jonathan privukao je pažnju na sebe debi EP-ijem i singlom ‘Maggie’ koji je prošlog tjedna dobio i video spot. Grupa će se 27. veljače koncertno predstaviti u zagrebačkoj Tvornici kulture, a Ravno do dna je pokušao pobliže upoznati tko su i što su Jonathan.

Jonathan (Foto: promo)

Jonathan Who? Jonathan Why? Jonathan What? Jonathan Where?

Branko Kovačić: Jonathan je lik koji svojim karakterom i pogledima na svijet predstavlja nas petoricu: Tomislav Radinović, Darko Petković, Nikica Jurjević, Zoran Badurina i Branko Kovačić. Na ovo dalje ti nemamo što odgovorit osim toga da smo iz Rijeke.

Molba za upoznavanje sa start up-om benda mimo onih klasičnih dokumentarnih PR i press podataka koji će pričati o riječkoj supergrupi sa ili bez navodnika. Glazbeni background od Pasa, Mandrila i Saliona dao bi razne gitarističke smjerove, prema dosad čutom rock je dosta skučena forma obzirom na Vaš debitantski istoimeni EP…

Darko Petković: „Supergrupa“ je termin koji se koristi za bendove tj. grupe sastevljene od već afirmiranih glazbenika – piše na Wikipediji, i naravno jer smo nas petorica super tipovi. Što se žanra tiče radije bi to prepustili kritici pošto nemamo tendenciju već i kod stvaranja pjesama svrstavati ih u žanrovske ladice.

Ako naslov u novinama sugerira da Jonathan jurca svjetsku slavu, je li to posljedica novinarskog senzacionalizma i nabrijavanja, ili je ambicija benda 100 posto iza toga?

Branko Kovačić: „Jurcanje svjetske slave“ definitivno nije floskula već samo predstavlja iskreniji i radikalno drugačiji stav od klasičnog načina predstavljanja koji je u biti samo lažna skromnost. Kao prvo band bez ikakvih ambicija je izmišljotina, a strah od neuspjeha je jedino što sprječava priznati sebi da ambicija postoji. Kao drugo, ne vidimo problem u želji da postigneš nešto s nečim u što vjeruješ. Blizu smo stajališta da se na ovim prostorima nema što puno dobiti, a vani nema što puno izgubiti pa zato ne vidimo zašto ne pokušati. Bez obzira na hendikep življenja u zemlji male važnosti na svjetskoj glazbenoj sceni, na što se uvijek možeš izvlačiti i koristiti to kao razlog za ostanak u liniji manjeg otpora, uvjereni smo da vrijedi pokušati naći svoje mjesto van granica lijepe i drage nam naše HR.

EP je na službenom downloadu. Četiri autorska komada su početak vjerujem, kreće li se putima klasičnih albuma ili je forma ovih internet singlova, EP-a, pa albuma način rada Jonathana?

Darko Petković: Izašli smo sa četiri pjesme koje su nekakav presjek našeg dosadašnjeg rada, a imamo još puno materijala, što snimljenog, a što spremnog za studio. Većina toga bi trebala izaći na našem debi albumu u svibnju ove godine u DIY varijanti. Mislimo da je kombiniranje sve tri forme jednako bitno, sve se svodi na ispravan tajming plasiranja. Sada nakon što je prvi službeni spot za najavni singl „Maggie“ izašao, plan nam je odraditi što više koncerata u regiji u slijedećih cca pola godine i nakon toga podvući crtu, sagledati situaciju i činiti što ona dalje traži. Improvizacija nam je tu dosta bitna isto kao i u rađenju glazbe.

Prema prvim stvarima utjecaji britanskog i američkog rock and rolla se spajaju u dodirnoj točki na Kvarneru. I ne bi bilo zemljopisno najblesavije na svijetu da se ljubitelji tih zvukova priljube Vašem stilu. Mando Diao su bilo možda sličnim primjerom… Što je Vaša vizija benda i razvojna varijanta mimo objave autorskog materijala, promoviranja po državi i regiji?

Darko Petković: Granice država i regija više nistu toliko vidljive i bitne i mislimo da nije toliko bahato dopustiti si zaboraviti odakle dolaziš i imati isti plan djelovanja i stvaranja kao i izvođači iz bilo koje druge zemlje.

Obzirom na engleski izražajni jezik logika vodi tendiranju van granica. Osim dobre volje, vjere u vlastitu maštu, zanimljivost materijala i internet kao lansirnu rampu, ima li još pokoji kanala kojim računate na proboj ili Vam se to doima dovoljnim?

Darko Petković: Isto kao što smo krenuli radit muziku bez plana i želje da zvuči na određen način zadržavamo taj princip i u izlaženju u širu javnost. U onome što je nama želja da postignemo glavni aduti su nam vjera u naš zdrav razum, intuiciju i LA agenciju s kojom odlično surađujemo. Činjenica je da ono što mi želimo nitko s ovih prostora još nije isfurao tako da je ovo put pun nepoznanica i učenja.

Jonathan (Foto: promo)

Koji je lirski tren glavna okupacija benda? O čemu i kome Jonathan brine u pjesmama?

Branko Kovačić: Svaka pjesma je slika za sebe i nosi svoju emociju. Naše pjesme nastaju u trenutku, odnosno nitko sam ne donosi gotovu ideju na probu, već pošto sva petorica istovremeno sudjelujemo u stvaranju, pjesme su svojevrsna lirska i emotivna fotografija stanja benda u tom trenutku. Posljedica toga je da teme pjesama variraju sukladno našim unutarnjim preokupacijama, od osobnih iskustava i odnosa do pogleda na društvo i svijet, a glavni cilj cijele lirike je da bude što iskrenija.

Koliko ste dijelom tog fantazmagoričnog riječkog rock trenutka o kojem se često progovara još od vremena Termiti/Paraf, pa Laufer/LET3 i tako dalje, ako se gleda van Rijeke i koliko je ta neka homogenost scene zapravo fama?

Darko Petković: Riječka scena je dio nas jer smo djeca te scene i odrasli smo između ostalog na gore navedenim bendovima. Da, trenutno smatramo da je priča o toj sceni samo fama, čast izuzecima, i da se Rijeka iz jedne urbane sredine pretvorila u provinciju, al isto tako smatramo da je to samo dio ciklusa i da ne mora tako biti zauvijek.

Koji su riječki bendovi osim Vaših matičnih nešto uz što i koga se Jonathan može i želi vezati?

Darko Petković: Stvarno se ne želimo vezati ni uz koga i u biti ne vidimo smisao toga, a cijenimo svakoga koji radi nešto iskreno i smisleno bio on iz Rijeke ili Nikaragve.

OK, ako smo upoznali Jonathana bar na kurtoaznoj razini, tko je i čija je Maggie? Njoj je jedan od singlova i prvi video spot benda, zar ne?

Branko Kovačić: Ne bi otkrili tko je točno Maggie jer je dosta osobna i interna spika koju nema smisla objašnjavati, ali ona je u toj pjesmi metafora za promjenu, okretanje novog lista u životu, o čemu pjesma zapravo i govori.

Koncertni Jonathan mimo prvog većeg ili bitnijeg samostalnog nastupa u Malom pogonu Tvornice kulture krajem veljače? Koja je ideja i ambicija obzirom na ultrausrani trenutak s koncertima i platežnim moći u zemlji Rvackoj? Koncertno i press pokroviteljstvo Maria Grdošića i njegove LA Agency obzirom na zapadnjačke kontakte trebalo bi garantirati neka vrata poprilično odškrinutima baš kao i Dunji Ercegović…

Darko Petković: Taj cijeli dio trenutno prepuštamo Mariu Grdošiću i njegovoj agenciji koja dokazano radi odličan posao. Možemo samo reći da se puno toga kuha, puno svirki je u planu i sve će se znati na vrijeme.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Intervju

Idi na Vrh
X