Kad je svijet bio mlad – antimodernistički trag epske fantastike

Zorana Kravara zanimaju književni tekstovi koji su na ovaj ili onaj način izrazili skepsu prema znanosti, industrijskom napretku i novim društvenim praksama s početka dvadesetog stoljeća.

Zoran Kravar - Kad je svijet bio mlad

Prostora za samu žanrovsku književnost, čak i nakon gašenja Siriusa i praktičkog nestanka Future, oduvijek je bilo. Godišnje zbirke povodom raznih festivala, fanzini i internet (portali, forumi i blogovi) stvorili su mjesto za razvoj domaće žanrovske književnosti fantastičkog predznaka. No, s obzirom na svoj predznak i dugogodišnju stigmu šund-zabave za studente elektrotehnike, žanrovska je književnost ostala izvan granica „službene“ recepcije (utjelovljene u novinskoj i akademskoj kritici). Godinama je žanr funkcionirao kao svojevrsni geto; opskurno polje u kojem su fanovi pisali fanovima, a prelazak granice i pokušaji kontakata sa svijetom onkraj istih bili su najveća zamisliva izdaja. Ubiqovo inzistiranje na teorijskom bloku doprinijelo je „poboljšanju odnosa“ na relaciji visokokulturni snobizam-fanovski snobizam (poznatoj još kao i opozicija između visoke i niske književnosti/kulture koja, unatoč tome što su granice između jedne i druge poprilično arbitrarne i odavno narušene, još uvijek funkcionira kao relevantna pojmovna kategorija). No, ideja teorijskog bloka ukazala je na jedan, relativno nepredviđen, problem. Književnih je priloga, svakojake kvalitete, bilo na bacanje – teorijskih baš i ne.

Nedostatak (domaće) teorije koja bi se fokusirala na sve ono što znanstveno-fantastična paradigma (bilo u književnosti, filmu, stripu ili negdje drugdje) nudi nije zapravo neočekivan i korelira s mnogima dobrom poznatom činjenicom – znanstvena je zajednica u hrvatskoj relativno mala i slabo financirana. Kad tome pridodamo tisuće potkategorija prirodoslovnih i humanističkih nauka, dolazimo do činjenice da se partikularnim problemima u nekoj od disciplina (svejedno kojeg predznaka) bavi troje ljudi. Ovisno o sofisticiranosti partikularnog diskursa, broj onih koji bi bili u stanju popratiti, ili se barem zainteresirati za najnovije prinose u nekoj od disciplina još je manji. Premda ljudi poput mene vole fantazirati o homogenom polju zvanom ‘kultura’, činjenica je da se ‘kultura’ sastoji od heterogenih polja odvojenih i često „neprijateljski“ raspoloženih jedni prema drugima. Interdisciplinarnost je relativno nova akademska moda.

Problemi s teorijskim prilozima za časopis s polugodišnjim ritmom izlaska postaju vidljiviji kad pogled usmjerimo prema knjigama i zbornicima. Ovisno već o polju koje vas zanima, s hrvatskim prilozima u obliku knjiga možete imati više ili manje sreće. Kravarova knjiga „Kad je svijet bio mlad“ jedan je od rijetkih domaćih priloga teoriji SF-a, napisan s izrazitom erudicijom i tečnim jezikom dugogodišnjeg predavača književnih kolegija na odsjeku za komparativnu književnost Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Zoran Kravar dugo se godina bavio teorijom stiha, književnim barokom i operom. U posljednje vrijeme (zadnjih desetak godina) fokusiran je na teorijska razmatranja o antimodernizmu, a „Kad je svijet bio mlad“ dodatno je poglavlje u njegovom radu koje istražuje antimodernističke tragove u najpoznatijim djelima epske fantastike (Tolkienov „Gospodar prstenova“, „Hobit“ i „Silmarillion“, Lewisove „Narnijske kronike“, Lucasovi „Zvjezadni ratovi“) i nekim, općoj populaciji manje poznatim djelima poput „Earthsea quartet“ Ursule LeGuin, „Prijestolja od zmajokosti“ Tada Williamsa itd. Dalje>>

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X