Kakao M tvrdi da je politika Spotifya prisilno uklonila K-pop pjesme sa streaming servisa

Južnokorejska diskografska kuća Kakao M izjasnila se povodom uklanjanja na stotine K-pop pjesama s globalne verzije Spotifya.

Monsta X (Foto: Wikipedia)

Opsežni katalog južnokorejske tvrtke, koji uključuje glazbu popularnih K-pop izvođača poput IU , SISTAR i MONSTA X , uklonjen je sa Spotifya 1. ožujka nakon isteka ugovora sa streaming uservisom. Tada je Spotify rekao da korisnici izvan Južne Koreje neće moći pristupiti katalogu Kakao M-a “zbog isteka licence”. Spotify je lansiran u zemlji istočne Azije tek 1. veljače ove godine i nije sadržavao katalog Kakao M-a.

“Unatoč našim najboljim naporima, postojeći ugovor o licenciranju koji smo imali s Kakao M-om došao je kraju”, naveo je Spotify. „Nadamo se da će ovaj poremećaj biti privremen i da ćemo situaciju uskoro moći riješiti. I dalje smo predani suradnji s lokalnim nositeljima prava, uključujući Kakao M, kako bismo zajedno pomogli rastu korejskog tržišta glazbe i cjelokupnog streaming sustava.”

Međutim, Kakao M tvrdi da je njegov katalog uklonjen zbog politike Spotifyja koja zahtijeva istovremene domaće i globalne glazbene licence sa streaming uslugom. Tvrtka je također rekla da je još uvijek u procesu pregovora sa Spotifyjem.

“Nevezano za domaći ugovor, o kojem još uvijek pregovaramo, odvojeno smo primili obavijest o isteku naše licence 28. veljače i zatražili smo obnavljanje našeg postojećeg globalnog ugovora”, rekao je Kakao M za južnokorejske medije, kako navodi Soompi . “Zbog politike Spotifya da moraju istodobno nastaviti s domaćim i globalnim ugovorima, naš je globalni ugovor trenutno istekao.”

Kako bi se stekla malo šira slika, početkom ovog mjeseca osnivač SM Entertainment Lee Soo-man rekao je da se K-pop mora proširiti na kinesko tržište kako bi nastavio rasti. No utjecaj korejske glazbene industrije u Kini prigušen je posljednjih godina zbog zabrane južnokorejske kulture koja je proizašla iz političkog spora.

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X