Kako smo sistematski ugušeni sapunskim mjehurićima

U eri ovog našeg ‘napretka’ došli smo do 18 sapunica dnevno. Što vam to govori?

Jelena Svilar (Foto: Nino Šolić)

Nekoć davno, u prošlom geološkom te ideološkom razdoblju, kao mlada novinarka i pasionirana gutačica televizijskog programa sanjarila sam o tome da mi se jednom pruži prilika pisati TV kritiku, a nadala sam se da će se to dogoditi prije negoli televizija prestane biti relevantan medij. Prolazile su godine i nada je jenjavala, a skupa s njom, posebno otkako se pojavio drug internet, i interes za praćenje programa, a što sam više starila i sazrijevala jasnije mi je bilo da televiziji kraja nema i da ju internet, suprotno apokaliptičnim prognozama Billa Gatesa, ipak neće proždrijeti i upokojiti. Televizija će dakle, paradoksalne li činjenice,  uvijek biti relevantna, koliko god irelevantan sadržaj nudila svojim napaćenim konzumentima. Pogotovo kod nas, u ovim otužnim krajevima u kojima se čitaju samo one knjige koje se mogu kupiti na kioscima, a papirnate novine već odavno ne služe ničemu drugome doli pranju prozora i oglašavanju korporacija.

Elem, kako to već često biva, dobih tako priliku pisati o televizijskom programu upravo u trenutku kada sam s TV prijemnika prestala brisati prašinu da bolje vidim sliku, i kada sam shvatila da već par mjeseci ne mogu pronaći daljinski upravljač jer ga je Predin (mačak, ne Zoran) sakrio negdje ispod ormara. Što učiniti? Otvaram mahnito TV vodiče u potrazi za nečim što bih ciljano mogla pogledati, a što bi me moglo dovoljno isprovocirati da prospem malo žuči (jer glupo je pisati afirmativne kritike, ta koga to još zanima?). Otvaram i ne vjerujem, mislim da sanjam. Trljam oči, gledam ponovo, prebrojavam i s užasom konstatiram: na domaćim nacionalnim televizijskim postajama, konkretno na njih šest komada, upravo u ovom času možete pratiti čak 18 (da, osamnaest, majke mi!) što domaćih, što stranih sapunica i telenovela!!! Da stvar bude još gora, prije nekoliko godina isto sam prebrojavanje napravila  za potrebe nekog seminarskog rada na fakultetu i tada ih je na ekranima bilo svega sedam. Doduše, istina, to je bilo u doba kada nisu postojali RTL2 i Doma, ali to je nebitan detalj u ovoj tužnoj priči. Bitan detalj je činjenica da sapunice bujaju u domaćem eteru upravo kao što im i samo ime kaže. [youtube]http://www.youtube.com/watch?v=–z4YzxlT8o[/youtube]Dalje>>

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Koluma - Peglanje ekrana

Apeli, apeli…

Danas je, pak, na internetu izašao i trominutni video-apel u kojemu 57
Idi na Vrh
X