Koncertni rođendan Terapija.net-a uz Thot, Sagan, Babilonce i KDP

Naše kolege s portala Terapija.net besplatnim su koncertom proslavili 13. godinu rada. Mjesto događanja bio je klub Spunk, Prostor Do u Zagrebu, a vrijeme događanja 6. svibanj. Nastupili su belgijski Thot te domaći bendovi Sagan, Babilonci i KDP.

Thot na proslavi rođendana Terapija.net-a (Foto: Boris Štromar/Terapija.net)

Belgijski industrial bend Thot došao je na proslavu 13. rođendana terapija.net, kako bi pokazali zahvalnost što ih prate od samih početaka. Trenutno promoviraju aktualan album „The City That Disappears“.

Večer su otvorili Babilonci predvođeni aromatičnim Franjićem. Epitet ispred prezimena gospodina Zdenka jer bend svira monotone epitete koji se izvrsno stapaju s tekstovima Franjićevih pjesama. Definitivno nije jedan od bendova koji bi se svidio svima, no većina bi se mogla poistovjetiti s njihovim skladbama.

Babilonci na proslavi rođendana Terapija.net-a (Foto: Boris Štromar/Terapija.net)

Izvrsna depresivna lirika predvođena trubom i praćena s dvije bas gitare. Dok su vokali i truba vukli nit kroz skladbe ušivenu na sempliranu pozadinu, jedna bas gitara čvrsto je držala temu, a druga stvarala intenzitet, napetost i dinamiku jednostavnim škripanjem, udaranjem i povremenim sviranjem. Zanimljiv je detalj jednog od basiste, što ga nije smetao nedostatak žice na instrumentu.

Sagan na proslavi rođendana Terapija.net-a (Foto: Boris Štromar/Terapija.net)

Slušajući Sagan, mladi bend iz Varaždina, razmišljao sam u koji žanr bi ih pospremio. Uglavnom je to moderni rock prožet delay pedalama, otvorene strukture pjesama, pjevne melodije i klavir koji svemu daje širinu. Sva sreća pa u našoj državi postoji relativno velik broj stadiona, jer uvježbana svirka Sagana spremna je za stadionski rock nastup. Teško je ovakav bend doživjeti u malom prostoru, osim sklopljenih očiju. Usudio bih se sugerirati da im ne bi škodio pokoji prateći vokal, s obzirom na broj članova.

Nakon Varaždinaca na red je došao bend večeri belgijski Thot. Uz pomoć svog tehničkog tima postavili su kompliciranu scenografiju prepunu svjetlećih stupova te instrumente. Nakon pauze, nažalost, većina je publike ostala vani. No na njihovu žalost propustili su vrhunsku svirku modernog industrial rocka, a nedostatak publike odrazio se malo i na nastup benda.

Thot (Foto: Boris Štromar/Terapija.net)

Energičan, precizan i profesionalan nastup Thotovaca bio je gotovo pa spektakl. Nedostajalo je samo malo više publike da podrži bend i da sve klikne na svoje mjesto. Nažalost ja to nisam osjetio. Zvuk za vrijeme nastupa grupe Thot bio je fenomenalan, a svjetlosni efekti frcali su na sve strane. Pjesme su se redale i pojedinačno svaka funkcionira izvrsno za sebe, no kao cjelina mi se činilo dosta monotono. Početak sredina i kraj koncerta imale su gotovo isti intenzitet, osim na bisu kada su izveli nešto himničniju skladbu. Thot na sceni se ponaša poput stroja koji melje sve pred sobom, a svatko tko se našao pred njima osjetio je moć i samouvjerenost benda.

Kontradiktorna predispozicija na proslavi rođendana Terapija.net-a (Foto: Boris Štromar/Terapija.net)

Punkeri Kontradiktorna predispozicija, koncert su počeli bez tonske probe pred dvadesetak ljudi, a basist je izgovorio: „Bend prije nas došao je iz Belgije, mi dolazimo iz Slavonskog Šamca. Pa i nije neka razlika, jel’?“

Razlika se ipak osjetila. KDP je brz, čvrst i punk bend. Imaju vrlo jasna načela i dobro ih se drže. Pankerska ciničnost i duhovite pošalice tijekom nastupa siguran su plus za punk feštu. Zvuk koji nude na snimljenom materijalu nije u potpunosti ono što izvode uživo, zato to nadoknađuju energijom, koja je u ovom slučaju čak bitnija od originalnosti.

Ugodnim razgovorom u dobrom društvu završila je proslava rođendana, a ja sam otišao sa spoznajom o nekim novim domaćim i stranim bendovima koji imaju što ponuditi.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X