Maya Homburger & Barry Guy ‘Tales of Enchantment’ – zvuk starine s okusom Bibera

Krajem prošle godine kontrabasist Barry Guy i violinistica Maya Homburger pri švicarskoj kući Intakt izdali su ‘Tales of Enchantment’, prijemosnicu koja natkriljuje tisuće godina izvođačke prakse između stare i suvremene glazbe.

Maya Homburger And Barry Guy 'Tales of Enchantment'

Naslovna je skladba skladana u sedam dijelova, a Guy ju je potpisao pod utjecajem istoimenog rada apstraktne slikarice Ellene Gutmannove nadahnute virtuoznim pripovijestima Šeherezade, čime su povezana stoljeća zajedničkog djelovanja književnosti, likovne umjetnosti i glazbe.

U muzici, čini se da je pojam tradicije poput kamena mudrosti. Što starija, to je glazba „izvornija“, i „iskrenija“, no je li samim time i „bolja“, ostavimo na volju etnomuzikolozima. Tako je autentični način izvođenja s glazbalima koja pripadaju dotičnom razdoblju postao poželjan alkemijski ključ u revivalu stare glazbe koji traje od kasnih 1960-ih. Sjetimo se pri tom samo neslavne Stingove epizode otprije par godina. Sam kontrabasist Barry Guy, arhitekt i skladatelj, dirigent je London Jazz Composers Orchestra već 30 godina, koji je pored Spontaneous Music Ensemble i inih suradnji s bubnjarem Johnom Stevensom, te dugogodišnjeg članstva u triju Parker/Guy/Lytton, te suradnji s Michaelom Nymanom, surađivao i s Johnom Elliotom Gardinerom pri Monteverdi Orchestra, kao i s Academy of Ancient Music Christophera Hogwooda. Maya Homburger, istaknuta je barokna instrumentalistica iz Švicarske, u čijem su vlasništvu barokne violine londonskog graditelja Samuela Thompsona, iz 1720. godine, te njegova dublinskog kolege Thomasa Perryja, iz 1780., kao i treviškog majstora Antonija dalla Coste iz 1740. Diskografski, ovo dvoje surađuju od 1999. godine, kad su objavili „In Darkness Let Me Dwell“ u ediciji New Series izdavačke kuće ECM, pored tenora Johna Pottera, lutnjista Stephena Stubbsa i improvisera Johna Surmana.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=vSKJlPZ7hoE[/youtube]

Album otvara himna „Veni Creator Spiritus“ iz devetog stoljeća, koja je svoj drugi život nastavila ulaskom u Osmu simfoniju Gustava Mahlera. Nastavljaju komponiranim duetom posvećenim Maxu Billu, utemeljitelju konkretne umjetnosti i dizajna. U cjelini koju uspostavljaju glas violine i basso continuo, barokna kultura govorenja prenesena je u kontekst pulsoidnosti i drona. Usprkos oksimoroničnosti čistoće reskog zvuka na terenu contemporaryja, Homburgerova upravo svojom invazivnošću podsjeća na fenomen presađivanja elemenata jedne kulture u drugu. Ili čak uzajamnog oplemenjivanja. Što je, uostalom, i najbliža metafora koja se javlja pod nazivnikom paralelnog suživota od nastanka nove i revivala stare glazbe.

A duboki pogled u grotlo baroka nezamisliv je bez Bibera – skladatelja Hansa Ignatiusa Franciscusa Bibera. U scordaturi Tajanstvene sonate br. 6 „Agonija u vrtu“ i br. 9 „Nošenje križa“, što je preštimavanje žica radi posebnih učinaka, ovi izvođači i promišljatelji prošlosti pronalaze posebne boje koje nadahnjuju izvođenje ove prodorno komorne glazbe. U međuprostor između Bibera, ovih dvaju pasionskih zrnaca, ugurao se i suvremeni mađarski skladatelj György Kurtag, s „Hommage a J.S.B.“, čije kratkometražne skladbe najčešće uspoređuju s prskanjem hladne vode. Ističe to glazbeni pisac Bill Shoemaker, urednik portala Point of Departure; „Homburgerina izvedba u sebi sadrži odlike sanjivog sjaja koji se povezuju s Bachovom liturgijskom glazbom, koju na površinu izvlače boje barokne violine“, reći će.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=dcFESeP10AU[/youtube]

Pri bazičnoj izdavačkoj kući Maya Records istom prigodom objavljen je još i „Schweben“, Guyeva suradnja s Glasgow Improvisers Orchestra, koju ovaj potpisuje i kao skladatelj i improviser. Pa, dajmo si time prepoznati i neke ljepše boje u ovim vikend-nijansama sive…

Ocjena: 7/10

(Intakt Records, 2012.)

Vid Jeraj nedjeljom od 22:00 do 24:00 sati uređuje i vodi emisiju ‘Slušna obmana’ na Radiju 808.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X