Ministarstvo kulture krši zakon promjenom zakona o kulturnim vijećima

Savez udruga Klubtura upozorava da Ministarstvo kulture Republike Hrvatske krši zakonom propisane procedure već u prvom koraku promjene zakona o kulturnim vijećima.

Savez udruga Klubtura
Savez udruga Klubtura

Ministarstvo kulture je 17. svibnja 2016. otvorilo javno savjetovanje o Nacrtu prijedloga Zakona o kulturnim vijećima. Javno savjetovanje koje se odvija putem portala E-savjetovanja (https://esavjetovanja.gov.hr/Econ/MainScreen?EntityId=3307) otvoreno je do 1. lipnja 2016. godine, odnosno u ukupnom trajanju 15 dana.

Iz saveza udruga Klubtura upozoravaju kako Nacrt prijedloga Zakona urušava postojeći sustav oblikovanja i provedbe kulturne politike u Republici Hrvatskoj. Stoga je što šire sudjelovanje javnosti u savjetovanju od presudne važnosti.

Zakonom o pravu na pristup informacijama, članak 11., stavak 3, propisano je : “Tijela javne vlasti (…) dužna su provesti savjetovanje s javnošću u pravilu u trajanju od 30 dana, osim u slučajevima kad se savjetovanje provodi sukladno propisu kojim se uređuje postupak procjene učinaka propisa”. Javno savjetovanje o Nacrtu prijedloga Zakona o kulturnim vijećima nije usklađeno s navedenom odredbom.

Savez udruga Klubtura uputio je utorak 24. svibnja Uredu Povjerenice za informiranje zahtjev za žurnim očitovanjem o ovom pitanju te postupanjem u skladu s ovlastima, te je tražilo da Ministarstvo kulture u provedbi javnog savjetovanja poštuje zakonom propisanu proceduru.

 

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X