Ministarstvo kulture krši zakon promjenom zakona o kulturnim vijećima

Savez udruga Klubtura upozorava da Ministarstvo kulture Republike Hrvatske krši zakonom propisane procedure već u prvom koraku promjene zakona o kulturnim vijećima.

Savez udruga Klubtura
Savez udruga Klubtura

Ministarstvo kulture je 17. svibnja 2016. otvorilo javno savjetovanje o Nacrtu prijedloga Zakona o kulturnim vijećima. Javno savjetovanje koje se odvija putem portala E-savjetovanja (https://esavjetovanja.gov.hr/Econ/MainScreen?EntityId=3307) otvoreno je do 1. lipnja 2016. godine, odnosno u ukupnom trajanju 15 dana.

Iz saveza udruga Klubtura upozoravaju kako Nacrt prijedloga Zakona urušava postojeći sustav oblikovanja i provedbe kulturne politike u Republici Hrvatskoj. Stoga je što šire sudjelovanje javnosti u savjetovanju od presudne važnosti.

Zakonom o pravu na pristup informacijama, članak 11., stavak 3, propisano je : “Tijela javne vlasti (…) dužna su provesti savjetovanje s javnošću u pravilu u trajanju od 30 dana, osim u slučajevima kad se savjetovanje provodi sukladno propisu kojim se uređuje postupak procjene učinaka propisa”. Javno savjetovanje o Nacrtu prijedloga Zakona o kulturnim vijećima nije usklađeno s navedenom odredbom.

Savez udruga Klubtura uputio je utorak 24. svibnja Uredu Povjerenice za informiranje zahtjev za žurnim očitovanjem o ovom pitanju te postupanjem u skladu s ovlastima, te je tražilo da Ministarstvo kulture u provedbi javnog savjetovanja poštuje zakonom propisanu proceduru.

 

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X