Nadomak Sirije, nadomak rata

Kud’ taj peh da na području gdje sam odlučio skrasiti se pogranična i unutarsirijska previranja eskaliraju i dio sukoba bude doveden na turski teritorij sat vremena od mene…

Gaziantep (Foto: Igor Jurilj)

Kad bih imao Fejsbuk profil, moje kretnje ASUS-ovim mišom starim sedam godina po osnivanju (ne)slavne virtualne zajednice i grupe „Mladi – napustimo Hrvatsku“ u nekoliko ‘škljoceva’ bi me učinile njezinim članom. Premda se ponosim svojom zemljom, premda volim naše floskule na tragu patriotizma i premda bih sve dao za nedjeljni obiteljski ručak (mlinci i piletina), kao Super Sonic prvom sam prilikom spakirao stvari i (privremeno) otišao iz Lijepe naše. Navikli smo mi Hrvati ‘njorgati’ i kad ne treba, ali lepa vremena ne budu tak’ brzo došla, pa sam s nešto skupljenih kuna od četiri honorarca, od kojih sam u tri slučaja morao naganjati poslodavce da mi mjesece kasnije isplate pare, nakon potpuno bezvrijedne diplome anglista s FFZG, kupio kartu za Gaziantep. Rekoh, barem ovdje cijene moje znanje i moj rad – i nisam se prevario.

No nostalgija čovjeka šamara uza sva nova iskustva oprečna svim dosadašnjim, mentalitetu i tradiciji unutar kojih se osjećam kao da sam ponovno u vrtiću i gledam na svijet novim očima… Dom je ipak dom, ali nisam jedan od onih koji će zbog domoljublja sjediti u kvartovskoj birtiji, biti najglasniji kada treba hračkati po „državi koja ništa ne valja“ i onda leći i ništa ne poduzimati. Zato sam otišao u Tursku – zemlju koja je pobjegla krakovima recesijske hobotnice i kao mladi učitelj engleskog jezika na poslu i u gradu nisam se razočarao… Međutim, brate, kud’ taj peh da na području gdje sam odlučio skrasiti se pogranična i unutarsirijska previranja eskaliraju i dio sukoba bude doveden na turski teritorij sat vremena od mene? Gastro-raj nadomak Sirije mogao bi postati epicentar novoga Hladnoga rata ili čak, ako neka usijana tikva ne popusti, srednjoistočni Had.

Na trenutke su hrvatski mediji podrobnije prenosili crne podatke o nedavnim incidentima na granici Sirije i Turske, prelivenih poput lijevanog željeza u premalom kalupu na nezaraćeni turski teritorij grada i provincije Akcakalea. Naravno, turski premijer Erdoğan našao se u nezahvalnoj domaćoj i međunarodnoj poziciji, primoran izabrati među dvije političke odluke. Kako se radi o klasičnoj binarnoj opoziciji, negodovanje i neodobravanje uslijedili bi u obje varijante. Nesumnjivo. Nacionalni ponos premijera ne može dopustiti neodgovaranje na granatiranje domaćeg teritorija sa sirijske strane jer je Turska vojna velesila, savršeno uvježbane vojske za bilo kakav oblik intervencije. S druge, pak strane, nacionalni je interes, kao i regionalni te međunarodni održati mir na nestabilnom području Bliskog istoka gdje Turska kao teritorijalni i vojni div igra ključnu ulogu, posebice kao članica NATO saveza i saveznik Sjedinjenih američkih država. Obavijestivši nadležne međunarodne zajednice, uzvratila je napad na strateške vojne ciljeve nedaleko od granice.

Gaziantep (Foto: Igor Jurilj)

No lokalni stanovnici Gaziantepa, unatoč tome što su se u tjedan dana dogodila dva sirijska napada, od kojih je prvi rezultirao s pet civilnih žrtava, većinom nisu ni znali za prvi u prvim danima. Druga je skupina svjesnih i upoznatih situacijom držala stav kako rat ipak nije opcija zbog vojne nadmoći, ali i činjenice da zemlja ne želi rat. U slučaju njega, obrana bi bila brza i efikasna zbog razrađene logistike i strategije. Stoga je Gaziantep, grad udaljen tek nekoliko desetaka kilometara od Sirije, unatoč situaciji koja svakim danom eskalira, i dalje vrlo miran grad… Dalje>>

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Reportaža

Idi na Vrh
X