Nadomak Sirije, nadomak rata

Kud’ taj peh da na području gdje sam odlučio skrasiti se pogranična i unutarsirijska previranja eskaliraju i dio sukoba bude doveden na turski teritorij sat vremena od mene…

Gaziantep (Foto: Igor Jurilj)

Izuzmemo li njegov promet, ali to je konstanta. Jasno je također da rat nikome ne odgovara – članice NATO saveza vrlo su se jasno usuglasile u artikulaciji stava o potencijalnom ulasku u rat i pozivu Turske na čl. 5 i poglavlje 7 – opcije koje izazivaju opću paniku u Vijeću sigurnosti UN-a. S druge strane, američki saveznici u svojoj su političkoj borbi za novog predsjednika. Mjesec dana do novih predsjedničkih izbora, nijednom kandidatu, posebice aktualnom predsjedniku Baracku Obami, ne treba novo spuštanje američkih snaga na strano tlo, posebice bliskoistočno. To je tijekom debate s protivničkim kandidatom Paulom Ryanom, ponajprije zbog geo-političkog položaja Sirije, potvrdio i aktualni potpredsjednik Biden. Štoviše, upravo bi takav potez mogao kulminirati najgorim scenarijem – eskalacijom sukoba na Bliskom istoku u rat.

Mir je objektivni cilj doista svih susjednih zemalja, kao i svjetskih velesila i vojno-političkih saveza te zasad za Tursku nema straha. No prosvjedi u većim gradovima postaju dio dnevne rutine, iako ne i na pograničnim područjima. Sirijska previranja i nemiri približavaju se svojoj drugoj godini, a polarizirane i suprostavljene strane simultano se dodatno fragmentiraju i osipaju, što najviše, prema nepisanim ratnim pravilima, osjete civili. Deseci tisuća mrtvih, tri milijuna dislociranih žrtava najveći su prekogranični problem koji različite savezničke struje ublažuju različitim oblicima pomoći. Mnoga sirijska djeca i mladež prekidaju školovanje, a tek rijetki imaju sreće i mogućnosti prebjeći u Libanon gdje bi nastavili s obrazovanjem. Imućniji među njima zaklon i sigurnost pronalaze u pograničnim libanonskim i turskim gradovima, dakako, među njima i Gaziantepu gdje je visok broj izbjeglica. Priljev od pola milijuna ratnih izbjeglica istovremeno podiže cijene najma nekretnina zbog čega je trenutačno lutrija u gradu pronaći dugoročan smještaj. No činjenica jest da Turska pomaže izbjeglicama kao imigrantima iz zemlje s kojima broji četiri stoljeća dobrih socio-političih odnosa što je jedan od ključnih razloga da nitko u Turskoj doista ne želi rat.

Gaziantep (Foto: Igor Jurilj)

Prijašnja reportaža: Gaziantep – Muški vikend učitelja engleskog jezika: nogomet i kebab

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK 5.00 HRK 10.00 HRK 20.00 HRK 50.00 HRK 100.00 HRK 200.00 HRK


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Reportaža

Idi na Vrh
X