Najbolji filmovi 2011. godine

I godišnja filmska ‘inventura’ je završena, donosimo vam listu deset najboljih ostvarenja u prošloj godini koju je sastavio naš filmski kritičar Antonio Kozina.

Najbolji filmovi 2011. godine

Kao što je vjerujem već svima poznato, liste najboljih filmova koje na kraju godine objavljuju hrvatski mediji često ne sliče listama najboljih filmova objavljenima u raznoraznim stranim medijima, ponajviše zbog činjenice da se kandidati za nadolazeće najprestižnije filmske nagrade čuvaju za pred sam kraj godine, neki od njih igraju u tek ograničenom broju kina diljem svijeta, a redovnu kino distribuciju doživjet će kroz sljedećih nekoliko mjeseci; što i zbog činjenice da neki veliki naslovi starijeg datuma nikad nisu imali priliku biti prikazani u hrvatskim kinima.

Treba stoga snažnije podržati filmske festivale i raznorazne revije filmova (Filmomanija u Broadway Tkalči svakako spada u sam vrh), jer često su to jedina mjesta gdje imate priliku vidjeti dobar film koji nikad ne dobije zaslužene velike reklame niti nađe put do šireg kruga filmske publike. Na mojoj listi nema hvaljenog filma “The Artist”, redatelja Michela Hazanaviciusa, jednog od najjačih kandidata za nadolazeće Oscare, kao ni najnovijeg uratka Alexandera Paynea (“Sideways”, “About Schmidt”), drame “The Descendants”, s Georgeom Clooneyjem u glavnoj ulozi. Jednostavno – nema ih se gdje vidjeti.  Uz njih, treba svakako spomenuti i ukazati na nadolazeće” Tinker Tailor Soldier Spy” Tomasa Alfredsona (“Let The Right One In”); “Hugo” Martina Scorsesea, “War Horse” Stevena Spielberga, “Carnage” Romana Polanskog, “A Dangerous Method” Davida Cronenberga, te “Moneyball” (trenutno igra u našim kinima) s Brad Pittom u naslovnoj ulozi, skoro pa siguran kandidat za Oscara. Od manjih filmova, spomenut ću vrlo dobar novi film Mirande July, “The Future; Young Adult” s izvrsnom Charlize Theron; “Like Crazy”, “Beginners”, “Cedar Rapids”, odličan “Submarine”, “Margaret”, “Tyrannosaur”, “Weekend” i “50/50”, koji ima odličnu prođu kod kritičara, no mene nije oduševio. Evo i liste:

1. Shame (Steve McQueen)

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=62nelnMXW3M[/youtube]

Nošen izvanrednim Michaelom Fassbenderom, šokantan i hrabar film “Shame” uspijeva u onome što su mnogi bezuspješno pokušavali bezbroj puta – kvalitetno obraditi zaista tešku i kompleksnu temu. Ako idete duboko, idete do kraja – nema zadrške, nema cenzure, nema kukavičluka. Steve McQueen u svom drugom po redu filmu pokazao je kako ljudska sloboda može biti njegova najveća kazna, ali i da je redatelj na kojeg treba itekako obratiti pozornost i računati u budućnosti.

2. A Separation (Asghar Farhadi)

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=KtFprNJmnPM[/youtube]

Filmu sam predvidio nominaciju, pa čak i osvajanje Oscara, a taj trenutak je, čini se, sve izvjesniji. Precizan i slojevit film o rastanku dvoje ljudi i sudskom postupku u kojem se glavni lik bori kako bi očuvao obraz pred svojom kćerkom, ali i pred samim sobom. Farhadi je uzeo velik zadatak u kojem istovremeno žonglira s nekoliko velikih tema, ali ga je isto tako i besprijekorno odradio.

3. Drive (Nicolas Winding Refn)

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=CWX34ShfcsE[/youtube]

Uz Fassbendera, Ryan Gossling je nesumnjivo najbolji mladi glumac današnjice, koji očigledno jako pametno bira svoje uloge. “Drive” je provokativan, krvav i brutalan film o usamljenom vozaču koji vozi zločince do mjesta zločina, a onda ih nakon što ovi obave svoje, vozi natrag. Volju za životom i tračak nade pronađe u mladoj stanarki i njezinom sinu, s kojima se neplanirano zbliži. U namjeri da im pomogne, odluči otići korag dalje od tek obične vožnje do mjesta zločina.

4. Le Havre (Aki Kaurismäki)

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=BpAFPgNyxmc[/youtube]

Gorko-slatka priča poznatog Finca naizgled je sumorna i teška, no riječ je o upravo najinspirativnijem filmu sezone, koji slavi život, ljubav i dobrotu na jedan drugačiji način. Dalje>>

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X