Najbolji jazz albumi 2012. godine

Odrolala se i ova ‘sudbonosna’ 2012. godina. Možda smo na kraju završili u smeću, ali osvrnut ćemo se na svijetlu stranu. Dolazi vrijeme podvlačenja crte i sagledavanja onog što nam je lijepoga donijela protekla godina. Liste najboljeg po sudu uredništva ovog portala započinjemo jazzom. Popis od 10 odabranih izdanja recentne jazz produkcije složio je na naš suradnik Vid ‘Jazzmaster’ Jeraj.

Najbolji jazz albumi 2012

Kako smo krenuli na kraju prošle godine, tako nastavljamo i ovog puta – ravno do dna – Zucker kommt zuletzt, rekli bi Nijemci…

Das Kapital 'Loves Christmas'

10. Das Kapital “Loves Christmas”

Francuska jazz-scena već čitavo desetljeće iznalazi način da na scenu izbaci izdanja s dodanom vrijednošću. I to jedno, ali hvalevrijedno, čak svakih godinu ili dvije. Ovaj je put to antikonzumeristički konceptualni album trojke koja nas pri tom dobro i zabavlja.

Trapist 'The Golden Years'
Tetras 'Pareidolia'

9. i 8. Tetras “Pareidolia” i Trapist The Golden Years

Ne-djelovanje australskog dub-jazz kolosa The Necks na privremenom radu u Berlinu ne može nadomjestiti bilo tko. Ipak, u tome pomažu publici dva sasvim autentična trija izrasla iz sličnog koncepta zvuka. Prvi je švicarsko-nizozemski drone bend (preuzeo ime od Xenakisova gudačkog kvarteta), dok su oni drugi dva Austrijanca i Amerikanac, uobičajeni sumnjivci EAI scene.

Charles Gayle 'Streets'

7. Charles Gayle “Streets”

Naziv albuma pseudonim je klauna u kojeg se časna saksofonska starina iz njujorške podzemne željeznice voli preodjenuti da malo otkloni onu tugu i jad koja tako šarmantno obuzdava njegov Der Schrei.

Joe McPhee & Ingebrigt Haaker-Flatten 'Brooklyn'

6. Joe McPhee & Ingebrigt Haaker-Flatten “Brooklyn”

Iako se ne može osporiti da su hommagei baštini diskografije šezdesetih malo i u modi, ovaj saksofonist, trubač, trombonist i improvizator uspješno štroji sve te tragične perso(to)nalitete u spomenar koji nadilazi sam format. Uz pomoć briljantnog norveškog kontrabasista na razvaljenim jagodicama. Dalje>>

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X