Najbolji jazz albumi 2013. godine

2013. došla je do kraja, a time i podvlačenje crte najbolje što se po našem skromnom sudu dogodilo u svijetu glazbe. Kao i prošle godine počinjemo s jazzom. Na sreću ne bavimo se politikom i ekonomijom jer u tom slučaju ne bi znali što na te liste staviti obzirom da tumaramo kroz recesiju i očaj. Na sreću glazba je lijek, a recept s popisom onog najboljeg što je iza sebe ostavila 2013. u jazzu napisao je naš ‘primarijus jazza’ Vid Jeraj.

Najbolji jazz albumi 2013. godine

Prije odrolavanja liste od desetog do prvo mjesta, koristim ovu priliku za ukazati i na izvrsna vinilna (ne nužno jazz) reizdanja koja su se dogodila u 2013. godini. Prvi je “Nation Time” Joea McPheeja originalno objavljen 1971. godine, dok je drugi Trobecove krušne peći  “S mukom žvaču trubadurov vrat”.

Rodrigo Amado Motion Trio & Jeb Bishop 'The Flame Alphabet'

10. Rodrigo Amado Motion Trio & Jeb Bishop “The Flame Alphabet”

Portugalski saksofonist, skladatelj, producent i fotograf u tribute triju Joeu McPheeju ugošćuje uvijek atraktivnog Jakšu Biškupa. Najbolji mladi europski bubnjar Gabriel Ferrandini u svom elementu.

Ernst Reijseger 'Down Deep'

9. Ernst Reijseger “Down Deep”

Najpoznatiji improvizator među klasičarima nastavlja postkolonijalna kopanja po obiteljskom albumu ovaj put uz klavir Maartena Franje i nepogrešivi vokal Molle Sylle.

Iva Bittova (2013.)

8. Iva Bittova “Iva Bittova”

Nakon gostovanja na izdanjima suvremene duhovne glazbe, relativno mršav debut češko-romske skladateljice i improvizatorice za ECM, čija je usklađenost sviranja ritma i sola na violini uz pjevanje još uvijek vrijedna ljubomorne zavisti.

eBraam '3'

7. eBraam, “3”

Ključni nizozemski skladatelj i improvizator današnjice u pohodu na blues-jointe širom Kontinenta, ne jamči da već na trećem chorusu neće skrenuti u idiosinkrone poteze koji bi znali podsjetiti i na Davea Brubecka.

Ines Tričković Sextet 'Runjić In Blue'

6. Ines Tričković Sextet “Runjić in Blue”

Dubrovačka pjevačica koja svojom izražajnošću i energijom ionako ne pripada ovoj geografskoj širini, snimila je album Runjićevog songbooka u free aranžmanima Luke Žužića. Kruno Levačić zabilježen je u pravom trenutku. Dalje>>

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X