Najbolji jazz albumi 2013. godine

2013. došla je do kraja, a time i podvlačenje crte najbolje što se po našem skromnom sudu dogodilo u svijetu glazbe. Kao i prošle godine počinjemo s jazzom. Na sreću ne bavimo se politikom i ekonomijom jer u tom slučaju ne bi znali što na te liste staviti obzirom da tumaramo kroz recesiju i očaj. Na sreću glazba je lijek, a recept s popisom onog najboljeg što je iza sebe ostavila 2013. u jazzu napisao je naš ‘primarijus jazza’ Vid Jeraj.

Najbolji jazz albumi 2013. godine

Prije odrolavanja liste od desetog do prvo mjesta, koristim ovu priliku za ukazati i na izvrsna vinilna (ne nužno jazz) reizdanja koja su se dogodila u 2013. godini. Prvi je “Nation Time” Joea McPheeja originalno objavljen 1971. godine, dok je drugi Trobecove krušne peći  “S mukom žvaču trubadurov vrat”.

Rodrigo Amado Motion Trio & Jeb Bishop 'The Flame Alphabet'

10. Rodrigo Amado Motion Trio & Jeb Bishop “The Flame Alphabet”

Portugalski saksofonist, skladatelj, producent i fotograf u tribute triju Joeu McPheeju ugošćuje uvijek atraktivnog Jakšu Biškupa. Najbolji mladi europski bubnjar Gabriel Ferrandini u svom elementu.

Ernst Reijseger 'Down Deep'

9. Ernst Reijseger “Down Deep”

Najpoznatiji improvizator među klasičarima nastavlja postkolonijalna kopanja po obiteljskom albumu ovaj put uz klavir Maartena Franje i nepogrešivi vokal Molle Sylle.

Iva Bittova (2013.)

8. Iva Bittova “Iva Bittova”

Nakon gostovanja na izdanjima suvremene duhovne glazbe, relativno mršav debut češko-romske skladateljice i improvizatorice za ECM, čija je usklađenost sviranja ritma i sola na violini uz pjevanje još uvijek vrijedna ljubomorne zavisti.

eBraam '3'

7. eBraam, “3”

Ključni nizozemski skladatelj i improvizator današnjice u pohodu na blues-jointe širom Kontinenta, ne jamči da već na trećem chorusu neće skrenuti u idiosinkrone poteze koji bi znali podsjetiti i na Davea Brubecka.

Ines Tričković Sextet 'Runjić In Blue'

6. Ines Tričković Sextet “Runjić in Blue”

Dubrovačka pjevačica koja svojom izražajnošću i energijom ionako ne pripada ovoj geografskoj širini, snimila je album Runjićevog songbooka u free aranžmanima Luke Žužića. Kruno Levačić zabilježen je u pravom trenutku. Dalje>>

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X