Najbolji strani albumi 2011. godine

Preslušali smo što smo više mogli, recenzirali koliko god smo stigli, a na popis najboljih stavili one koje smo upamtili po dobru. Kritičarski trojac portala Ravno do dna Thompson-Podrug-Sporiš, koji se međusobno ne može suglasiti niti oko najboljeg albuma Dua Pegla, patentiranim je sistemom bodovanja iznjedrio jedinstvenu top-ljestvicu najboljih stranih izdanja godine.

Najbolji strani albumi 2011.

Mišljenje je, znate već, kao i dupe – svatko ga ima. Neki se svojim diče, neki ga kamufliraju. Što se glazbe tiče, tu skrivanja nema; svatko zna najbolje, a svi ostali pojma nemaju. Pa što će vam onda naša top-ljestvica najboljih u 2011.? Paaa… Kao prvo, pokrenuli smo portal kako bismo mogli objavljivati što god nas je volja! Drugo, možda vam ovaj popis skrene pažnju na nešto što se propustili poslušati, pa će eto od njega biti i neke koristi. Treće, zašto bi svi imali stav kad se podvuče crta na kraju diskografske godine, a mi ne? Četvrto, red je i običaj. Peto, baš je gušt prekopavati po starim recenzijama.

Plan je bio napraviti top 20 ljestvicu stranih izdanja i top 10 domaćih (taj popis možete provjeriti u zasebnom tekstu). Tako je i bilo, ali… Kritičar Marko Podrug je po običaju sjedio na ušima te isporučio strana i domaća imena u formi 10 + 10; novinar i fotograf Tomislav Sporiš kasno je shvatio da je poslušao toliku hrpetinu stranih albuma, da je na domaće skoro i zaboravio; urednik Walter Thompson jedini se pedantno držao pravila, što je sasvim u redu, budući da ih je on i osmislio.

No, uspjeli smo. Pred vama je bodovni zbroj triju individualnih lista za strane izvođače…

RIJEČ UREDNIKA (preneseno bez odobrenja iz interne prepiske): „Uglavnom, potrajalo je to zbrajanje bodova i evo naše prve službene godišnje liste. Čini mi se prilično dobra, dapače puno smo realniji zajedno nego soliška. Prejake emocije pojedinaca prema nekima su se dobro anulirale u zajedničkoj slici, kao što su i pravi favoriti isplivali na vrh.“ Ostatak redakcije slaže se s navedenim.

NAPOMENA: Sistem bodovanja bio je obrnuto proporcionalan od rednog broja. Dakle 1. izvođač na osobnim listama je imao 20 bodova. 2. izvođač 19 bodova i tako do 20. izvođača koji je imao 1 bod. Svi bodovi su se zbrajali ako se na listama nalazio isti izvođač.

Low 'C'Mon'

20. Low „C’Mon“ (15 bodova)

Zanimljivi bračni par mormona iz američke Minnesote je po prokušanoj slowcore recepturi iznjedrio još jedan indie rock klasik za sladokusce.

James Blake 'James Blake'

19. James Blake „James Blake“ (16 bodova)

Izbacio je plesni ritam iz elektronike, a to isprva zvuči kao da je izbacio i glazbu iz glazbe s albuma koji kao da je samopomoć uz molitvu i sintisajzer. A onda vas poput hobotnice obrgrli jedna Limit To Your Love i poslije i vi trenirate samopomoć uz ovaj album, jer vam ništa drugo ne preostaje. Dalje>>

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X