Napokon jedan kazališni festival koji je protresao grad upravo onako temeljito kako umjetnost to i treba činiti

Što reći na sve što se događalo sinoć u kazalištu u Splitu i ispred njega vezano za predstavu Olivera Frljića ‘Naše nasilje i vaše nasilje’? Za shodno smo pronašli jedan izuzetno nadahnut i sažet komentar jednog naš vjernog čitatelja koji je želio ovom prilikom ostati anoniman.

'Naše nasilje i vaše nasilje'
‘Naše nasilje i vaše nasilje’

Dakle, da rezimiramo: ovogodišnji Marulićevi dani su najavljeni pod geslom “Volim gledati” i “Bit će drame” i svima se činilo da je to tek zgodna marketinška dosjetka. Nakon svih događanja danas u Splitu, valjda je sad svima jasno da smo tu pravu dramu svi mi gledali na trgu ispred kazališta i u samoj zgradi teatra.

Oliver Frljić se pokazao kao lukavi umjetnik provokacije i društvenog performansa natjeravši gomilu ljudi da se razotkriju kao nazadni i da sudjeluju u predstavi na otvorenom koju je on izrežirao, dok je glavni glumac Željko Kerum došao pokupiti jeftine predizborne političke bodove, bolno nesvjestan svoje glavne uloge.

Pa i samo ime Frljićeve predstave – “Naše nasilje i vaše nasilje” otkriva da je sve skupa bila vrhunska režija “drame”, a čak je natjerao sredovječne desničare, koji su u kazalištu valjda bili zadnji put u osnovnoj školi, da kupe ulaznicu i uđu u zgradu kao gledatelji, znajući da će se sve završiti tako da ih interventna policija izbacuje zbog izazivanja nereda i ometanja predstave.

Iako Frljića baš ne mirišem jer zna bit degutantan i bilo tko sa malo mozga može skužit njegove performanse, njemu i ostatku ekipe Marulićevih dana skidam kapu za propitivanje “svetih” dogmi, ali i za vrhunski PR i napokon jedan kazališni festival koji je protresao grad upravo onako temeljito kako umjetnost to i treba činiti.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Komentar

Idi na Vrh
X