nemanja u KSET-u – novi neočekivan trijumf domaće instrumentalne glazbe

KSET je bio rasprodan na premijernom koncertu nove pulsko-zagrebačke instrumentalne atrakcije.

nemanja u KSET-u (Foto: Monika Bračević)

„Mislio sam da će doći par ljudi… Ipak je to instrumentalna glazba“, rekao mi je Luka Šipetić u kratkom razgovoru koji smo vodili u gužvi koja se nalazila i ispred dvorišta KSET-a sinoć uoči koncerta njegovog psihodeličnog funk kvarteta nemanja. „Okej, ja nisam bio toliko pesimističan, dapače bio sam optimističan i po mojoj procjeni sam očekivao 200-250 ljudi, ali ovo je iznad svih očekivanja“, odgovorio sam mu, jer KSET je bio rasprodan. Rasprodan upravo na premijernom koncertu, više pulskog, a manje zagrebačkog sastava, i da, još jednom treba ponoviti; bendu instrumentalnog karaktera.

Još mi je svježe u sjećanju kako je izgledao proboj instrumentalne grupe Chui (koja je usput rečeno i sinoć imala ‘filmski’ nastup u Kinu Tuškanac) koji je prvo započeo u punom Malom pogonu Tvornice kulture, ali i tada je grupa iza sebe imala tri studijska albuma, i kako je to povuklo i veći interes za pandanom Kozmodrum na domaćoj klupskoj sceni. No nemanja je nakrcao KSET prilikom prvog dolaska i to je jasan znak da je riječ o novom trijumfu kvalitetne domaće instrumentalne glazbe.

nemanja u KSET-u (Foto: Monika Bračević)

Posljednji Istrijan kojem je to pošlo u Zagrebu bio je Dino Santaleza kad je, također premijerno, u veljači 2015. u Močvari sa svojim tek oformljenim bendom Pridjevi, u kojem su pjevale Nina Romić i Ivana Picek, prodao oko 400 ulaznica te večeri. I naravno, u itekako svježoj memoriji mi je osjećaj kad sam početkom ove godine preslušao famozni dugosvirajući prvijenac nemanje „Tarot Funk“, album prekrasne pozitivne i plesne vibracije znalački utopljen u zvučni miks azijskog, posebice kambodžanskog rocka i funka 70-ih godina prošlog stoljeća, kojim se Luka Šipetić, gitarist netom ugašenog benda NLV predstavio kao vrsni glazbeni digger na djelu. No i u tom trenutku se provukao onaj gorki okus u ustima da nemanja pored izvrsnog diskografskog predstavljanja neće dobiti vrijednu i zasluženu pažnju publike, bar ne u dogledno vrijeme, a kamo li u istoj godini.

Sinoć mi je stoga posebno bilo drago što se u gužvi KSET-a u pravom smislu riječi dogodio bend nemanja. Dogodio se u besprijekornoj svirci vrućih, slobodno se može reći, world music ritmova, a uz sve i u također besprijekornoj video vizualizaciji novomedijalnog umjetnika Branimira Štivića. Naime, Štivić iza sebe ima zanimljiv projekt Die Zoone u sklopu kojeg je na Bandcampu objavio polusatno djelo „Tehnomeditacije“. Riječ prvom interaktivnom albumu na ovim prostorima u cijelosti izdan u Ambisonic formatu, u kojem je autor kroz uranjajuće VR 360 sintetičko iskustvo istraživao beskonačnost i promjenjivost glazbene kompozicije, kao i njezinog doživljaja, dajući slušateljima ulogu operatera u završnoj izvedbi djela, čime svako slušanje rezultira drugačijem i personaliziranom iskustvom, jer je VR 360 video format osjetljiv na pokrete mobilnog uređaja što utječe na finalnu verziju albuma.

nemanja u KSET-u (Foto: Monika Bračević)

Nije sinoć Štivić bio jedini pridruženi član nemanje. Bio je to još jedan opaki Luka na gitari – Luka Čapeta, a uz njega i Mak Murtić na saksofonu koji su zajedno s Šipetićem, Matejem Perićem, Laurom Matijašević i Leom Beslaćem kotrljali moćni reggae groove unutar koncerta koji kao da se odvijao u nekom drugom vremenu i mjestu. „Isti set kakav su imali i u Puli“, napomenuo mi je mladi kolega Ivan Slijepčević, koji ih je gledao u Rojcuu Puli ovog ljeta, no i to je jedna od pozitivnih stvari jer prezentiranje uživo instrumentalne glazbe nije nimalo lagan zadatak, tek tu treba znati držati publiku ‘budnom’ cijelo vrijeme. A grupi nemanja je to išto jako dobro. Otvarali su svoju tarot priču umiješno, gradeći put do katarzi, od kojih je definitivno najjača pjesma „The World“, koja je s pravom odabrana i za nastupni singl albuma „Tarot Funk“.

Žao mi je što nisam stigao na predgrupu Cortina d’Ampezo koju sačinjavaju glazbenici nekoliko dobrih zagrebačkih bendova, no nadam se da će biti prilike. Što se grupe nemanja tiče, nakon sinoćnjeg koncerta definitivno je da su se otvorila vrata za brojne koncertne prilike uživanja u magnetizmu njene glazbe.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X