Nezaustavljivi ‘Everything Everywhere’ pomeo i nagrade glumačkog ceha

Film doista osvaja sve i svugdje.

“Everything Everywhere All At Once” (foto: A24)

Nakon osvajanja glavnih priznanja na dodjelama nagrada redateljskih i producentskih udruženja, fantastična komedija “Everything Everywhere All At Once” došla je i na SAG Awards (nagrade glumačkog ceha) kao favorit u glavnoj kategoriji, onoj za najbolji glumački ansambl. Film redatelja Daniela Kwana i Daniela Scheinerta potrdvio je taj status nagradom, ali na koncu je osvojio još i više od očekivanog.

U jučerašnjoj vijesti o dodjeli nagrada Udruženja producenata spomenuli smo da je na kladionicama za SAG Michele Yeoh, glavna zvijezda “Everything Everywhere All At Once” pretekla Cate Blanchett (“Tár“) koja je prethodno osvojila nagrade za glavnu žensku ulogu na dodjelama Zlatnog globusa, Critic’s Choice i BAFTA-i. I doista Yeoh je sinoć odnijela SAG, prvu važnu nagradu nakon što joj je pripao i Zlatni globus za najbolju glumicu u komediji, što bi moglo upućivati na to da se momentum okreće na stranu glumice koja bi postala prvom Azijatkinjom koja bi slavila u ovoj kategoriji na Oscarima.

“Everything Everywhere All At Once” očekivano je slavio i u kategoriji najboljeg sporednoga glumca gdje je ponovno nagrađen Ke Huy Quan, prethodni osvajač Zlatnog globusa i Critic’s Choice kojemu je iz ruku izmakla samo BAFTA, budući da je Britanska akademija nagradila svoje gore list, Barryja Keoghana (“The Banshees of Inisherin“). No, tu nije bio kraj slavlja za film dvojice Daniela, budući da je i u kategoriji sporedne glumice iznenađujuće nagrađena Jamie Lee Curtis. Nakon što je u sezonu nagrada čvrsto ušla Angela Bassett (“Black Panther: Wakanda Forever”) pobjedama na Globusima i Critics’ Choiceu, BAFTA je pripala (ponovno Britanki) Kerry Condon (“The Banshees of Inisherin”), a situacija je sad dodatno zakomplicirana SAG-om koji je odnijela veteranka Curtis.

U kategoriji glavnog glumca nagrada je pripala Brendanu Fraseru (“The Whale”). On je sezonu otvorio očekivanim porazom od Austina Butlera (“Elvis“) na Globusima, budući da je bio kritičan prema toj nagradi i unaprijed najavio da se neće pojaviti na dodjeli, da bi zatim osvojio Critics’ Choice. BAFTA je zatim ponovno pripala Butleru, ali SAG ima veću težinu i ponovno odvlači momentum na stranu Frasera. Fraserova pobjeda na SAG-u značila je da je nazavisni distributer A24 sinoć odnio nagrade u svih pet filmskih kategorija, što je, naravno, povijesni rekord za jednu kuću.

U televizijskim kategorijama “The White Lotus” je odnijela nagradu za najbolji ansambl u dramskoj seriji, a “Abbott Elementary” ekvivalent za humorističnu seriju. U kategoriji najboljeg glumca u drami Jason Bateman (“Ozark”) je potukao favoriziranog Boba Odenkirka (“Better Call Saul”), dok je Jenniffer Coolidge iz “The White Lotus” proglašena najboljom glumicom u dramskoj seriji. Jean Smart (“Hacks”) odnijela je SAG za najbolju glumicu, a Jeremy Allen White (“The Bear”) za najboljeg glumca u humrističnoj seriji. Jessica Chestain (za ulogu country dive Tammy Wynette u biografskoj seriji “George & Tammy“) i Sam Elliott (za glavnu ulogu u “1883”, prequelu popularne vestern serije “Yellowstone”) proglašeni su najboljim glumcima u miniseriji.

SAG se dodjeljuje i za kaskaderski ansambl, pa je u toj filmskoj kategoriji pobjedu očekivano odnijela ekipa filma “Top Gun: Maverick“, dok je u televizijskoj kategoriji slavila ekipa Netflixove “Stranger Things”, premda se ovdje pobjeda predviđala HBO-ovoj seriji “House of the Dragon“. Nagrada za životno djelo pripala je glumačkoj legendi Sally Field.

Prije dodjele Oscara čeka nas i dodjela nagrada Udruženja scenarista, a i u tom segmentu film Kwana i Scheinerta stoji jako dobro. Nakon cijelog niza pobjeda na dodjelama cehovskih nagrada, teško je zamisliti da bi u naredna dva tjedna išta moglo zaustaviti “Everything Everywhere All At Once” u pohodu na nagradu Akademije. Štoviše SAG je sada ovaj film učinio kompetentnim i u kategorijama najbolje glavne i sporedne glumice gdje su mu dosad izgledi bili znatno manji. Ostaje nam samo vidjeti očekuje li nas totalna dominacija ovog filma u oskarovskoj noći.

Saznajte više:

‘Everything Everywhere All at Once’ odnio PGA i potvrdio status neupitnog favorita za Oscar

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Tema

Idi na Vrh
X