Nick Cave ‘Seven Psalms’ – kako je Rasputin ubio glazbu

Više od cijelog desetljeća glazba Nicka Cavea grabi sve više u područje spoken worda praćenog ambijentalnim i ezoteričnim podlogama. Na ‘Seven Psalms’ ta je poetika dotjerana do bolne farse.

Nick Cave “Seven Psalms”

Dan nakon posljednjeg zagrebačkog koncerta Nicka Cavea i njegovih The Bad Seedsa, na našem portalu objavljen je portret multi-intrumentalista Warrena Ellisa koji potpisuje naš urednik Zoran Stajčić. Prva rečenica tog teksta glasi: “The Bad Seeds su Warren Ellis”, a premda su njezine konotacije dvojbene, u ovom trenutku ta konstatacija ipak djeluje neosporno. Naime, posljednji album The Bad Seedsa, “Ghosteen”, Cave i Ellis snimili su sa zanemarivim doprinosom bilo kojeg od drugih članova benda, a sljedeće izdanje “Carnage” čak nisu ni potpisali kao bend, već svojim vlastitim imenima.

The Bad Seeds su nekoć bili moćna organizacija vrsnih glazbenika, svih redom individualaca s vlastitim bitnim karijerama poput karizmatičnoga Blixe Bargelda iz Einstürzende Neubauten ili svestranog Micka Harveyja koji je nekoć služio kao kapetan ovog all-star sastava. No jedan za drugim oni su iskliznuli iz postave, ostavljajući svoj prostor jednome: bradatome šamanu, violinistu i aranžeru Warrenu Ellisu.

Warren Ellis je Yoko Ono Bad Seedsa. Warren Ellis je njihov krvnik, rak koji se proširio bendom amputirajući ga komad po komad kako bi krajobraz glazbe Nicka Cavea pretvorio u nešto temeljeno na viziji u kojoj pjevač sve manje pjeva i sve više recitira preko brujanja i muljanja neke ne-melodije s microKORGa. Već neko vrijeme, više od cijelog desetljeća, kreće se Caveova, ili bolje rečeno Ellisova, glazba u tom pravcu, grabeći sve više u područje spoken worda praćenog ambijentalnim i ezoteričnim podlogama. No, ako je njihov zadnji album skinuo sve maske i od toga napravio manifest, novo izdanje “Seven Psalms” taj manifest ogoljuje do bolne farse.

“Seven Psalms” nemoguće je nazvati albumom, budući da je riječ o sedam kratkih traka od kojih svaka traje otprilike minutu i pol. Na njima Nick Cave čita svoju poeziju, svoje molitve, svoje misli preko Ellisovih antiglazbenih soundscapeova. Kao osma pjesma dodana je i jedna dugačka traka a koju sačinjavaju samo instrumentalne podloge, kao da ih itko ima potrebu slušati bez teksta. Ali ta je “kompozicija” dodana ionako samo zato da bi se stvorio neki lažni privid trajanja, jer sedam pjesama koji joj prethodi traje ukupno kratkih dvanaest minuta.

Nick Cave je oduvijek bio izvrstan pjesnik i to se nije promijenilo. Valja priznati da u rimama ovih psalama on piše neke od svojih najmračnijih stihova u posljednjih mnogo godina. “I have dashed the newborn dead upon the rocks, plagued the cities, thrown families to the cold, turned backwards all the advancing clocks”, recitira u “Have Mercy on Me”. Isto tako ovdje će se naći i neki od njegovih najtužnijih stihova, pa kad kaže “Such things should never happen, but we die” pričajući o ptiću koji majci ispada iz gnijezda, nije moguće ne pomisliti na njegove pokojne sinove Arthura i Jethra čije su mu smrti zauvijek nanijele nezamislive povrede na duši.

No koliko god ti stihovi bili dirljivi i moćni, njihovo recitiranje u formatu ploče (EP-ja, čega li?) nema odveć smisla. Cijela stvar završi i prije nego je počela, a zatim slijedi preslušavanje jednako dugačkog beskorisnog muljanja Ellisovih sintesajzera. Teško je dokučiti poantu toga svega, osim u smislu da je “Seven Psalms” točka do koje dovodi sve što je započelo i prije albuma “Push the Sky Away”, a utjelovjeno je u bradatom Rasputinu koji je gudalo zamijenio loopovima i elektronikom. Warren Ellis je napokon ubio glazbu u Nicku Caveu.

Ocjena: 6/10

(Goliath Records Limited, 2022.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK 5.00 HRK 10.00 HRK 20.00 HRK 50.00 HRK 100.00 HRK 200.00 HRK


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X