Ornette Coleman ‘Ornette!’ – reizdanja albuma oca free jazza

Podsjetnik na vremena kad je Colemanova glazba bila od većine kritičara i drugih jazz glazbenika bila nesvaćena i omalovažana…

Ornette Coleman 'Ornette!'

U japanskoj ediciji “Jazz Best Collections 1000”, koju je diskografska kuća Dancing Bear upravo ponudila u promotivnoj prodaji, reizdani su i neki albumi iz ranog razdoblja karijere slavnog alt i tenor saksofonista, trubača, violinista i skladatelja Ornettea Colemana. Među njima je i “Ornette!”, jedan u nizu od šest albuma što ih je Coleman snimio tijekom tri godine: 1959., 1960. i 1961., i objavio za diskografsku kuću Atlantic, dok su pojedine tada neobjavljene snimke uvrštene na neka kasnija izdanja.

Uz ovaj, to su “The Shape of Jazz to Come”, “Change of the Century”, “This Is Our Music”, “Free Jazz: A Collective Improvisation” i “Ornette on Tenor”. Iako svi od ovih albuma danas slove kao vrhunska ostvarenja jazz diskografije, a Coleman je u međuvremenu primio najveća priznanja među jazz umjetnicima: Grammy i Pulitzerovu nagradu, te se našao prvi na ljesvicama stručnih udruga i časopisa u kategorijama jazz umjetnika i alt saksofnista godine, te najboljeg sastava i albuma, njegova je glazba u to doba od većine kritičara i drugih jazz glazbenika bila nesvaćena i omalovažana. Zbog svojih radikalnih zamisli često je bio osporavan, napadan, pa i fizički, a nerijetko su ga proglašavali šarlatanom.

Vođa sastava u kojem je svirao na početku karijere, Pee Wee Crayton mu je dodatno plaćao da ne svira svoja “čudna” sola jer bi tada plesači prestali plesati. No bio je omiljen u umjetničkim krugovima, a njegove su napredne ideje iznimno cijenili slavni Leonard Bernstein i neki poznati slikari.

Na svim spomenutim albumima uz Colemana je kornetist i svirač džepne trube Don Cherry, a izmjenjuju se kontrabasisti Charlie Haden i Scott LaFaro te bubnjari Billy Higgins i Ed Blackwell. Jedino je za snimnje ploče “Free Jazz: A Collective Improvisation” Coleman proširio postavu. Naime konfrontirao je dva kvarteta u sponatnoj komunikaciji koja je rezulturala remek djelom free jazz diskografije. Snimljen samo mjesec danas poslije, album “Ornette!” je bliži koncepciji ostalih, ostvarenih s kvartetom. Radi se o izvedbama koje asociraju na neurotično stanje ljudskoga duha, veliku napetost koja rezultira ritmičkim, oštrim trzajima, na unutrašnju borbu koja ne dovodi do razrješenja problema nego ga još više potencira. Naime, intenzitet je konstantan kroz izvedbe svih skladbi, svih sola… Nije slučajno što je skladbama – on je isključivi autor – za nazive odredio akronime naziva djela Sigmunda Freuda: “Wit and its Relation to the Unconscious”, “Totem and Taboo”, “Civilizition and its Discontents” i “Relation of the Poet to Day Dreaming”. Jedina koja nije dobila naziv po tom načelu je također Colemanova skladba “Proof Readers” koja je uvrštena tek kao dodatak CD izdanju.

Zanimljivo je na taj način promišljati glazbu na ovom albumu – na ovim albumima – i prisjećati se spomenutih glazbenika koji su bili duboko uronjeni u glazbeno tumačenje svih aspekata ljudskoga života, ali čiji karakter nije nimalo nalik spomenutom. Naime, svi od reda bili su – neki su još uvijek među nama – smirene, tihe, ponizne, produhovljene osobe, poput kakvih jazz monaha posvećenih postizanju uzvišenih ciljeva.

Primjerice Don Cherry čije crtarije, koje mi je posvećivao prigodom raznih susreta, još uvijek čuvam. Bile su to jednostavne, brzo narisane simbolične skice planina, ptica, osoba uronjenih u meditaciju… Bio je istinski umjetnik, baš kao i Coleman koji je u jednom od razgovora što smo ih vodili prije ili poslije njegovih koncerata, na upit o svojoj umjetnosti rekao: “Umjetnost nije naziv koji ograničava, već omogućuje traganje za elementima kao što su tuga, sreća i duša. Nastavimo li uzdizati kvalitete kao što su poštovanje prema umjetnosti, slobodi i humanosti ostvarit ćemo raj na zemlji.”

(Izdavač: Dancing Bear, 2014.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Osvrt

Idi na Vrh
X