‘Spider-Man: Across the Spider-Verse’ – neslućeno crtano savršenstvo

Remek-djelo animacije, vizualni spektakl i uz to pametan, uzbudljiv i urnebesan film koji s lakoćom postiže sve što Marvelovi igrani blockbusteri sve rijeđe uspijevaju – da nam pruži kvalitetnu zabavu koja ne prelazi u neukusni eksces.

Spider-Man: Across The Spider-Verse (foto: Columbia Pictures/Sony Pictures Animation )

Premda izbjegavam čitati tuđe recenzije filmova prije nego što napišem vlastitu, nemoguće je na internetu ne pročitati naslove i podnaslove tekstova, a kad je u pitanju “Spider-Man: Across the Spider-Verse”, novi animirani uradak Sonyjevog studija i nastavak nagrađivanog “Into the Spider-Verse” otprije pet godina, više-manje svi su govorili isto. 95% na Tomatometru, vrtoglavih 9.1 na IMDb-u, 4,7/5 na Letterboxd. Koristili su se nevjerojatni superlativi, pa je tako u pitanju bio “najbolji Spider-Man svih vremena”, “najbolji film godine”, “najbolji superherojski film svih vremena”, “jedan od najljepših animiranih filmova ikad napravljenih” i slično.

Na takve bombastične naslove obično odmahnem rukom; uostalom vidjeli smo već prvi film i bio je doista dobar i s pravom je postao jedan od rijetkih filmova kojemu je u posljednjih par desetljeća uspjelo odnijeti Oscar za najbolji animirani film, a da nije proizvod Disneyja ili Pixara (lani je to ponovio i Guillermo Del Toro s “Pinocchiom“, a ako “Spider-Man” ponovi uspjeh sa svojim nastavcima u naredne dvije godine, moći ćemo doista pričati o kraju jedne ere). Sjajna animacija i kvalitetna priča, ali film godine? Najbolji superherojski film? Jedan od najboljih crtića? Ne pretjerujmo.

Nisam mjerio koliko traje uvodna scena, tzv. cold open u “Across the Spider-Verse”, a koja se odvija u svemiru u kojemu je Gwen Stacy (Hailee Steinfeld) Spider-Woman, ali govorimo o odoka dvadesetak minuta u kojima sam pomislio kako bi se svaka od navedenih “pretjeranih” fraza mogla pokazati istinitom. Nije trebalo proći ni ostala dva sata da tako i bude. “Across the Spider-Verse” je remek-djelo animacije, vizualni spektakl i uz to pametan, uzbudljiv i urnebesan film koji s lakoćom postiže sve što Marvelovi igrani blockbusteri sve rijeđe uspijevaju – da nam pruži kvalitetnu zabavu koja ne prelazi u neukusni eksces.

Paralelni svemiri, odnosno multiverzum, postao je popularna tematika u Marvelovom svijetu (igrani “Spider-Man”, “Doctor Strange“), dolazi na velika vrata u DC s “The Flash” koji u kina stiže sljedeći tjedan, a i izvan stripovskih ekranizacija lani se na toj tezi temeljio i “Everything Everywhere All At Once” koji je u međuvremenu postao najnagrađivanijim filmom svih vremena. Ipak, rijetki su naslovi koji skakuću kroz paralelne stvarnosti s lakoćom i elegancijom koju postiže “Across the Spider-Verse”, a korištenje praktički svih zamislivih stilova animacije omogućuje i lakše praćenje slojeva multiverzuma, dok Miles Morales (Shameik Moore) kroz njih naganja negativca Spota (Jason Schwartzman).

Užitak je gledati potpune slobode koji si tvorci dopuštaju, primjerice ubacujući live-action verziju Donalda Glovera (kojeg će se neki možda sjetiti iz cameo uloge potencijalnog negativca Prowlera iz “Spider-Man: Homecoming“) ili pak razne zabavne verzije Spider-Mana poput onog indijskog Pavitra Prabhakara ili pak apsolutnog pobjednika, anarho-rasta pankera Hobieja Browna koji je u nekoj alternativnoj verziji Londona njezin Spider-Punk. Njemu glas posuđuje oskarovac Daniel Kaluuya i gotovo svakom svojom replikom baca publiku u smijeh, kao kad junaci primjerice zapaze crnu rupu koja proždire tkivo svemira i pitaju se što je to, on lakonski odgovara da je to metafora za kapitalizam.

Ovdje možda valja upozoriti potencijalne gledatelje da je “Across the Spider-Verse” središnji dio planirane trilogije koja će završiti za devet mjeseci filmom “”Beyond the Spider-Verse” i kao takav završava tzv. cliffhangerom, napetim otvorenim krajem koji može pomalo frustrirati, ali osim što je izvrsno izveden, isto tako nas tješi činjenica da nastavak nećemo morati predugo čekati i da će nam radnja ovog filma ostati dovoljno svježom u sjećanju da ćemo moći bez većih problema nastaviti tamo gdje smo stali.

“Across the Spider-Verse” ponekad djeluje kao da mu je svaki kadar posebno osmišljen i oslikan svojim stilom i čini se kako je trud koji je uložen da bi se takav dojam ostavio gotovo nemjerljiv s bilo čime u animaciji. Osim toga i po pitanju akcije i humora, ali i ozbiljnijih tema poput adolescencije i biranja vlastitog puta u svijetu, ovaj film svoje zadaće izvršavan na razini koja nadmašuje sva očekivanja. I ponekad se čini da i najpretjeranije teze nisu zapravo pretjerane. Najbolji Spider-Man svih vremena? Nesumnjivo. Najbolji film godine? Dosad svakako. Najbolji film o superherojima? Iskreno, ne mogu se trenutno sjetiti boljeg. Jedan od najljepših animiranih filmova ikad? Kvragu, zašto ne?

Ocjena: 10/10

(Columbia Pictures/Sony Pictures Animation, 2023.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X