Ovrha i deložacija – zagrebački klub Jabuka zatvara se nakon 52 godine postojanja

Općinski građanski sud je 15. rujna donio rješenje o ovrsi koje se treba izvršiti u utorak 20. listopada 2020. godine. Time se izgleda završava priča o kultnom mjestu zagrebačke supkulturne scene koje je vodilo sudsku, ali i fizičku borbu protiv bagera kako bi opstalo.

Rušenje GK Jabuke u veljači 2018. godine (Izvor: GK Jabuka)

Je li s presudom o ovrsi, time i deložaciji završen dugogodišnji pravni sukob na realciji klub – zagrebački gradonačelnik Milan Bandić možda je još uvijek prerano za tvrditi, iako je do sudbonosnog datuma ostalo manje od tjedan dana.

Naime, iz udruge GSK Jabuke tvrde da su podnijeli tužbu na Upravnom sudu u Zagrebu, čiji pravorijek se još uvijek čeka. Stav iste udruge je da je odluka o ovrsi i deložaciji presedan ili bar propust u domaćoj sudskoj praksi.

Rušenje ljetne pozornice GK Jabuke u veljači 2018. godine (Izvor: GK Jabuka)

“Kako bi u tome uspio i konačno zatvorio Jabuku, Grad Zagreb je samoinicijativno kao likvidatora udruge GSK Jabuka imenovao odvjetnički ured ‘Krsnik i partneri’. Poznato je da navedeno odvjetničko društvo zastupa Grad Zagreb i njegove istaknute pojedince u mnogim sporovima pa se ovdje u najmanju ruku radi o sukobu interesa, a i o možebitnom kaznenom djelu. Dakle, Grad Zagreb predvođen likvidatorima, odvjetničkim društvom ‘Krsnik i partneri’, zapravo rukovodi svim pravnim procesima u ime Jabuke, a čiji je cilj zatvaranje Jabuke”, stoji u priopćenju udruge.

Josipa Lisac u Jabuci (Foto: Vedran Metelko)

Također napominju da je rješenje o ovrsi doneseno prema “nepravomoćnoj presudi Trgovačkog suda u Zagrebu, i u vrijeme kada se zbog odluke Vlade RH zbog pandemije COVID-19 nisu smjela donositi rješenja o ovrsi.”

Prospimo malo magije da bager ne može proći – izjavila je Josipa Lisac na koncertu podrške u klubu Jabuka održanom 2018. godine.

Prije dvije godine započelo je djelomično rušenje kluba i tom prilikom je srušena ljetna pozornica i izvršene građevinske preinake u polovici dvorišta kluba za koji u udruzi GSK Jabuke tvrde da je razlog izgradnje obližnje vile za najam moćnicima, kako navodi Jutarnji list.

GK Jabuka

“Poznato je da su novi problemi i zahtjevi za iseljenje od strane Grada Zagreba počeli 2015. godine, kada se u spomenutu vilu preko puta kluba uselila rezidencija ruskog Veleposlanika čiji mandat upravo ističe. Podsjećamo, i kako je Vladimir Putin prije dvije godine osobno odlikovao našeg gradonačelnika odlikovanjem Red prijateljstva pa to prijateljstvo valja i opravdati. Nadamo se da će Općinski sud u Zagrebu uvažiti naš prijedlog i ukinuti ovrhu nad Jabukom. U protivnom, najstariji zagrebački klub će se zauvijek ugasiti u utorak, 20.10. u 10 sati. Želimo još naglasiti da Jabuka cijelo ovo vrijeme radi poštujući sve epidemiološke mjere nadležnih stožera, pa sada radimo samo do ponoći, kako smo to zadnji puta radili davne 1986.g. Premda klub, proteklih 19 godina vodi hrvatski branitelj Marin Viduka Stiv te i sada uzdržava više obitelji, ne planiramo podizati šatore i mahati plinskim bocama. Nadamo se pravdi i razumu. Ničija nije dovijeka”, stoji u priopćenju udruge GSK Jabuke.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X