Porin donio nova pravila, među njima je i ukidanje kategorije za tematsko povijesni album u vremenima objava brojnih reizdanja

Danas je otvaranjem procedura prijava službeno započelo 31. izdanje Porina, a uvedeno je 13 noviteta.

31. Porin (Izvor: porin.org)

Prijave izdanja za ukupno 38 kategorija trajat će do 1. prosinca 2023., a odnose se na radove objavljene u izbornoj godini zaključno s 30.11.2023. Ako postoji interes kandidata da rad objavljen u 12. mjesecu tekuće godine uđe u konkurenciju, prijava će biti prihvaćena, ali onda ne ulazi u konkurenciju iduće izborne godine. U takvom slučaju, radovi objavljeni u 12. mjesecu 2023., mogu se prijaviti do 5. siječnja 2024. godine.

Noviteti u pravilima su:

 1. Umjesto dosadašnjih minimalnih pet prijava da bi se kategorija održala treba biti minimalno deset prijava. Ako ne bude dovoljan broj prijava u tekućoj godini u nekoj kategoriji, prebacit će se za dogodine.
 2. Ukinuta su zatvorena glasačka tijela za klasiku, jazz, aranžman itd. Od ove godine svaki glasač smije glasati u kategoriji koja ga zanima, ali sveukupno u 15 kategorija: za prve tri kategorije (album godine, pjesma godine, novi izvođač) plus još 12 po izboru. Novost je i da se tjedan dana prije održavanja 1. kruga glasanja, samo u kategoriji Pjesma godine, održava i 0. krug. Glasači od svih ponuđenih prijava daju svoj glas za 10 prijedloga, a 20 prijedloga s najvećim brojem glasova ulazi u konkurenciju za 1. krug.
 3. U svim kategorijama osim ‘’Albuma godine’’ mogu se prijaviti albumi koji imaju 51% materijala iz zadnje dvije godine (izborne i prethodne). Takav album mora biti objavljen u fizičkom obliku i adekvatno opremljen. Detaljniji opis pročitajte u priloženom pravilniku.
 4. Album mora sadržavati barem 7 skladbi ili 35 minuta glazbenog materijala.
 5. Uveden je EP (Extended play) u žanrovske kategorije (izuzev kategorija Album godine, Najbolji koncertni album, Najbolji album za djecu, Najbolji album raznih izvođača, Najbolji album jazz glazbe i Najbolji album klasične glazbe) pod uvjetom da ima minimalno četiri snimke iz izborne godine i minimalno jedanaest minuta trajanja. EP izdanja ne mogu konkurirati za album godine.
 6. Digitalna izdanja mogu konkurirati pod uvjetom da je izdanje u legalnoj distribuciji na internetu, te da zadovoljava osnovne profesionalne produkcijske standarde.
 7. Sve prijavljene snimke obavezno moraju biti popraćene dodatnim podacima: godinom nastanka i datumom objave.
 8. „Najbolji album za djecu“ je kategorija koja je bijenalna, prošle godine je nije bilo, ove godine se dodjeljuje.
 9. U kategoriji „Najbolji aranžman“ mogu konkurirati samo raspisani aranžmani za bilo koji oblik orkestra ili komorni sastav, po pravilima struke (orkestar – simfonijski, tamburaški, harmonikaški, mandolinski, big band, revijski… s ili bez solista, vokala, zbora, benda; komorni sastav – vokalni aranžmani, zborski aranžmani, za grupu instrumenata, kombinacije vokala/zbora/instrumenata/benda). Potrebno je priložiti partituru. Prihvaćaju se isključivo prijave do dva autora pojedinog aranžmana, čiji doprinos skladbi mora biti zamjetan i prepoznatljiv.
 10. U kategoriji “Producent godine” uz prijavu producenta navode se minimalno tri skladbe ili jedan album, a maksimalno pet radova (skladbi ili albuma) po izboru producenta. Mogu konkurirati producentski timovi (najviše dva producenta) no članovi producentskih timova ne mogu konkurirati samostalno s istim projektima.
 11. Novost je i kategorija NAJBOLJI ALBUM MEĐUŽANROVSKE GLAZBE, za albume ili EP glazbe koja se ne uklapa ni u jednu postojeću, ponuđenu kategoriju.
 12. Novost je i da smo ukinuli kategoriju Najbolji tematsko-povijesni album, kao i Najbolji album pop-folklorne glazbe (albumi koji bi konkurirali u ovoj kategoriji mogu se prijaviti u kategoriju Najbolji album zabavne glazbe).
 13. Ako album ne može konkurirati u albumskim kategorijama, ne može konkurirati samo za likovno oblikovanje albuma.

Snimke i izdanja za Glazbenu nagradu Porin mogu prijavljivati autori, izvođači, diskografi, novinari, glazbene institucije ali i svi građani Republike Hrvatske slanjem maila na [email protected] s naznakom maila “Prijava” nakon čega će dobiti detaljne upute.

Upravni odbor Glazbene nagrade Porin imenovat će stručne komisije koje će pregledati sve pristigle prijedloge, te će na osnovu zaključaka komisija Upravni odbor donijeti konačnu odluku o broju kategorija, kao i o prihvaćanju te razvrstavanju prijedloga u kategorije. Iz Upravnog odbora podsjećaju još i kako će glasanje biti isključivo putem online aplikacije, uz napomenu da od iduće godine uvode pravilo isključenja za one koji nisu glasali tri godine zaredom.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Tags:

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X