‘Pripravnici’ – sladunjava reklama za Google

Ironično je da se glavna tema ovoga filma, napuštanje starih koncepata i preuzimanje tekovina modernog doba, može primjeniti i na sam film kao cjelinu. ‘Pripravnici’ bi možda funkcionirali davnih 90-ih, ali danas su jednostavno… zastarjeli.

'The Internship'

I Vince Vaughn i Owen Wilson su likovi koje ili volite, ili vas njihova pojava neopisivo živcira. Vaughn je u svakoj svojoj ulozi distancirani cooler, koji se riječima može izvući iz najteže situacije i uvući u gaćice bilo koje djevojke, dok Wilson uvijek glumi pomalo sramežljive, osjećajne likove, koji na kraju filma uspiju osvojiti ljubav svog života. Takav pristup je vrlo dobro funkcionirao u njihovom prijašnjem hitu, “Wedding Crashers”, ali gledati ih drugi puta kako nam prodaju gotovo iste, pomalo ljigave fore, jednostavno nije zabavno.

Billy (Vince Vaughn) i Nick (Owen Wilson) dvojica su prodavača ‘stare škole’, koji jednoga dana shvaćaju da njihove usluge više nitko ne treba. Internet je u potpunosti zamijenio njihove poslove, te ovom dvojcu ne preostaje ništa drugo nego prilagoditi se ili umrijeti. Zato se prijavljuju na natječaj za pripravništvo u IT divu Googleu, gdje će se za toliko željeni posao morati boriti sa hrpom klinaca-lumena.

„Pripravnici“ su fundamentalno film o starom psu koji mora naučiti nove trikove, ili mu se ne piše dobro. Kao mnoge slične komedije, i ova se za vaš smijeh bori uglavnom humorom baziranim na generacijskom jazu. Dvojica likova koji nemaju apsolutno nikakve veze s internetom i informatičkom tehnologijom (to je u tolikoj mjeri karikirano da Billy ima CRT monitor i preklopnu motorolu staru valjda 10 godina) ‘bore’ se s klincima koji poznaju jedino i samo tu tehnologiju. Ipak, ova se dva svijeta sudaraju kada dvojica ‘starkelja’ bivaju priključeni ekipi društvenih izopćenika i underdogova, koji nemaju pojma o stvarnom životu, ali zato rasturaju u programiranju. Jedni će morati učiti od drugih da bi na kraju izašli kao pobjednici. Naći će se tu mjesta i za malenu romansu, gdje će Nick morati osvojiti hladno srce Dane (Rose Bryne).

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=cdnoqCViqUo[/youtube]

Sve u ovom filmu odvija se po već ustaljenoj i tisuću puta viđenoj šabloni: grupa otpadnika koji nemaju apsolutno nikakve šanse za uspjeh se tokom vremena zbliži, shvate kakvu snagu kao ekipa imaju, te u foto-finišu pobijede svoje najljuće protivnike (možda bi ovo mogao biti spoiler, ali od početka nema nikakve sumnje kako priča završava). Upravo takav koncept ovaj film čini nevjerojatno dosadnim i predvidljivim, pogotovo ako se usporedi s drugom stilskom strujom koju je započeo Apatow. Takav tok priče bi možda dobro funkcionirao 90-ih, kada nismo niti znali za bolje, ali danas imamo bolje, i od komedije tražimo ipak nešto više. Niti dvojac Vaughn-Wilson nije nimalo evoluirao, te glume iste likove kao prije 8 godina, samo još pretjeranije i iritantnije. Vaughn je naporan sa svojim verbalnim proljevima i prevelikim ego-tripiranjem, dok je Wilson jednostavno sladunjavo ljigav. Na žalost, ostale likove iz njihove grupe vrlo je lagano zaboraviti, jer pompoznost i napuhanost vodećeg dvojca u potpunosti krade show, što je šteta, pošto je par tih klinaca imalo potencijala da izvuče pokoji dobar smijeh.

Osim ove dvojice glumaca, glavni lik priče je definitivno Google. Znamo svi da je raditi u Googleu među najboljim poslovima na svijetu, ali ovakva 90-minutna reklama je jednostavno pogrešna! Ne bih se začudio da je cijeli film u biti jedan veliki promo za posao u ovom informatičkom divu, jer smo upoznati sa gotovo svim segmentima rada na tom mjestu: od besplatne hrane, sportskih aktivnosti i prostorija za opuštanje, do raznoraznih područja na koja se možete usredotočiti, bilo da ste nadareni za kodiranje ili pak više volite dizajn.

Kao i uvijek, teško je ocijeniti jednu komediju, jer će nekom Vince Vaughn biti smiješan što god napravio.  Ipak,“Pripravnici” su jaaaako daleko od “Wedding Crashersa”, što je pokazao i vrlo loš rezultat na box officeu. No, ako smo išta naučili iz ovog filma, a nadam se da su to naučili i Vaughn i Wilson, onda je to da neke stvari i neke ljude vrijeme jednostavno pregazi, i moraju krenuti drugim putem ili potpuno nestati. Premda je to trebala biti samo tema filma, na kraju je sam film postao simbol ove evolucijske smjene i smjera u kojem idu karijere njegovih glavnih zvijezda. Obojica u zadnje vrijeme imaju problema sa svojim filmovima, koji mahom ne uspijevaju doći do šire publike, a razlozi su i više nego očiti: vidjeli smo istu stvar već 10 puta i želimo nešto novo!

Ocjena: 4/10

(Twentieth Century Fox Film Corporation, Regency Enterprises; 2013.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK - 0.13 € 5.00 HRK - 0.66 € 10.00 HRK - 1.33 € 20.00 HRK - 2.65 € 50.00 HRK - 6.64 € 100.00 HRK - 13.32 € 200.00 HRK - 26.54 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X