‘Proizvedeno u Hrvatskoj’ – pušteno prekasno

Odličan dokumentarac, kasni termin. HRT opet ne zna kad prikazati kvalitetan sadržaj, ovog puta domaće proizvodnje.

Luka Šulić i Stjepan Hauser na prošlotjednom predstavljanju projekta 2 Cellos

Kad bi se svi odgovorni za kreiranje televizijskog programa trebali odlučiti i „iz topa ispaliti“, odnosno reći koji je najgluplji TV termin u kojem zagarantirano jedva da itko gleda „magičnu kutiju“ vjerojatno bi svi kazali: „Ponoć s ponedjeljka na utorak.“ Naime u tom trenutku je depresija radnog stanovništva na vrhuncu, jer je, eto, tek počeo radni tjedan i bilo kakva pomisao za biti budan do nekih sitnih sati je uglavnom utopija. S omladinom je slična stvar.

No na državnoj dalekovidnici očigledno ne misle tako ili misle, pa onda šupački ispucavaju neke stvari iz programa s težinom, kvalitetom ili porukom, koje pod milim Bogom ne bi stavili u prime time, ili ranije, ako je program slučajno namijenjen mlađoj populaciji.

Prije nekoliko godina se tako HRT-u omaklo da jedan od najcjenjenijih serijala o bluesu u kojem je svoj obol dao i redatelj Martin Scorsese bude pušten u sitne noćne sate, jer valjda hrvatskom puku tako nešto ne bi odgovaralo na programu u nekom normalnom večernjem terminu. Valjda su tada zaključili da blues može više uznemiriti Zombieland od nekog CSI traženja dlaka, sperme i otisaka prstiju po tepisima natopljenim krvlju.

Uglavnom identična situacija se dogodila u ponedjeljak 18. travnja. Dokumentarno glazbeni film „Proizvedeno u Hrvatskoj“ (kakve li ironije) redatelja Miljenka Bukovčana i scenaristice i urednice Renate Margetić Urlić koji se bavi mladim glazbenicima završio je na deponiju televizijskog termina. Najavljivan za 23:45, pušten je u 23:55 sati, odnosno sigurno vrijeme kad ga nitko kome je (možda) namijenjen neće pogledati. Riječ je o televizijskom dokumentarnom filmu koji paralelno prati sudbine hrvatskih mladih glazbenika klasične glazbe, među kojima je i čelist Luka Šulić, koji je u međuvremenu potpisao ugovor sa Sonyjem i pozvan zajedno s kolegom Stjepanom Hauserom na svjetsku turneju s Eltonom Johnom (koji je, usput rečeno, otkazao zagrebački koncert). I naravno kako se stvari već razvijaju u zapadnom svijetu, Luka i Stjepan su zamoljeni od strane jedne Ellen Degeneres za gostovanje u njenom iznimno popularnom i gledanom TV showu.

Ne treba biti previše pametan da bi se zaključilo kako se u ovome trenutku radi o domaćim pretendentima za zvjezdani status u svijetu glazbe i to u internacionalnoj sferi i kako puka slučajnost da se jedan od dvojice vrijednih i nadarenih mladića našao u domaćem dokumentarnom filmu uistinu nosi određenu vrijednost kojoj svakako treba dati više pažnje. Da stvar bude zanimljivija, film „Proizvedeno u Hrvatskoj“ je kvalitetan dokumentarni film iz kojeg izvire redateljski angažman u svakom segmentu, od toga da se klasična glazba popularizira na najbolji mogući način kroz moderni pristup, maštovitu tehničku izvedbu i izbor zanimljivih glazbenih ulomaka, preko zanimljive koncepcije i novinarskih pitanja na mjestu upućenih svim mladim glazbenicima od kojih 90 posto njih nije prevalilo ni dvadesetu, do toga koliko su ti isti mladi i skromni glazbenici zreli u odgovorima, puni poleta, požrtvovnosti, te žara i želje za izgaranjem za pravu stvar. Dalje>>

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Komentar

Idi na Vrh
X