Public Enemy ‘What You Gonna Do When The Grid Goes Down’ – puno gostiju i reciklaže

Legendarni Public Enemy su se krajem rujna ukazali s novim albumom, a novost je ta da su se nakon dvadesetak godina vratili pod okrilje isto tako legendarnog Def Jama.

Public Enemy ‘What You Gonna Do When The Grid Goes Down’

Album „What You Gonna Do When The Grid Goes Down“, donosi sve ono na što smo navikli od ovih velikana: bijes i angažiranost, a tu su i gostovanja legendarnih imena koja su obilježila tzv. zlatno hip-hop doba. Iz nekog razloga na albumu se nalazi i nekoliko već objavljenih pjesama koje su se našle na prethodniku iz 2017. godine.

Sve skupa kreće s „GRID“ na kojoj uz Chuck D-a i Flavor Flava čujemo Cypress Hill i Georgea Clintona, a Chuck mašta o bijegu od svih društvenih mreža i aplikacija te povratku u osamdesete, u vrijeme kada svega toga nije bilo. Iduća „State Of the Union (STFU)“ je i najbolja stvar albuma. Garnirana je beatom i scratchem velikog DJ Premiera, a dodir aktualnosti zasigurno je dao i video spot koji sadrži snimke nedavnih prosvjeda vezanih uz ubojstvo Georga Floyda.

Kad smo kod aktualnosti, istih se dotiče i remiks legendarne „Fight the Power: Remix 2020“ koja je prepuna gostovanja, a između ostalih pojavljuju se Black Thought i Nas. Jedna od boljih pjesama s albuma je i „Toxic“ u kojoj Chuck D osim američkog društva secira hip-hop scenu, a DJ Lord odrađuje odličan scratch i premda je pjesma već objavljena prije tri godine na prethodnom Bandcamp albumu zasigurno je i na ovom jedna od najpamtljivijih.

Od ostalih gostovanja kojih je zbilja puno izdvajam Ice T-a i PMD-a na „Smash The Crowd“ i The Impossebulls na „Rest in Beats“ na kojoj se Chuck D prisjeća pokojnih suboraca između ostalih Eazy-E-a, 2Paca, Biggieja, Jay Master Jaya i ostalih.

Vjerujem kako ne postoji poklonik starog hip-hopa kojem sam zvuk glasova Chuck-D-a i Flavea lice ne razvuče u zadovoljan osmijeh, a na pucketave škripave beatove glava automatski ne počne klimati. Premda sam spadam u tu skupinu i svakako je očito da su ovo nova vremena i stara nepravda, teško se oteti tome da smo sve ovo već čuli.

Teško je očekivati da ekipa koja je iznjedrila bezvremenske klasike danas otkriva toplu vodu, no gledano iz današnje perspektive, moram konstatirati kako primjerice Run the Jewels koji se bave sličnim, ako ne i istim temama zvuče zanimljivije i imaju puno bolji album. Naravno, to ne znači kako su Public Enemy potrošena roba, no bilo bi bolje da su umjesto za recikliranjem i remiksiranjem legendarnih stvari posegnuli dublje u kreativnu škrinju i izvukli neku novu himnu za ova vremena, neki novi „Fight The Power“. Ovaj album ima svojih sasvim dobrih trenutaka, no teško je vjerovati kako će u današnje vrijeme na duže zaokupiti pažnju starih fanova ili zadobiti naklonost novih klinaca.

Ocjena: 6/10

(Def Jam, 2020.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X