Spiridon u Retro baru – Nešto sasvim drugo iz Masakarske

Već prvom pjesmom, za koje je njihova publika podrum Retra pretvorila u polumračni tunel, pomeli su dedice prije sebe, ipak su momci pobjednici prošlogodišnjeg Demo HR-a…

Spiridon (Foto: Facebook/Spiridon)

Četvrtak uvečer, pa tako i 13. ožujka, ako se nema pametnijeg posla, rezerviran je za podrum cafe bara Retro na početku/kraju zagrebačke Savske ceste. Uređen u retrosecesijskom stilu, smješten između željezničke pruge i rijeke, uz sustavni prolazak klaparanja tramvaja i automobila, te frontalnim i stražnjim ulazom/izlazom pravi je primjer Art Decoa. Mjesto je to gdje prekaljeni scenski radnik Krešimir Znika već drugu godinu gura program Free Stagea. U njegovu već legendarnom podrumju sinoć su nastupili bendovi Spiridon i The Mellomen, te kantautor Ivan Petranović iz benda Sebastian Doe.

The Mellomen čine sve neke poznate njuške, poznate vam ako idete na garage-rock koncerte posljednjih dvadesetak godina. Glazbenici iz Erotic Biljana, Vexa, Dijabaza, Thee Mad and Hairy Wombatsa, te Babiesa. Sviraju obrade New York Dollsa, Stoogesa, Dead Boysa, Saintsa i drugih. Tijekom nastupa koji je potrajao dobrih pola sata, ako ne i više, oni ‘uredno’ ispadaju iz kolosijeka po svim ‘pravilima’ proto-punk škole. Šaka akorda, sasvim solidno deranje grla uz ubrzavanje-usporavanje – onako slatko kako to samo stari mačori znaju, uz pokoju autorsku stvar. Kako je to ipak staračka muzika, u publici su tek kolege i vršnjaci uz pokojeg mladića s mikrofonkom i opasnih klinki s naočalama.

Izlazak Spiridona, benda iz Makarske čiji bubnjar (to je onaj s mikrofonkom!) i gitarist pršte od energije i ideja, anarhoidno razbijajući ladice ‘on the spot’, bio je nešto sasvim drugo. Tu je i simpatično ‘otuđeni’ frontmen, sa autorskim stihovima i basom spuštenim prokleto nisko. Već prvom pjesmom, za koje je njihova publika podrum Retra pretvorila u polumračni tunel, pomeli su dedice prije sebe, ipak su momci pobjednici prošlogodišnjeg Demo HR-a. Do kraja nastupa od svojih šest, sedam pjesama, te očito starijim hitom, „Ja nisam mizantrop“ prodali su nam bazu. Čuje se da su iz Masakarske.

Kantautor iz benda Sebastian Doe otvorio je večer, sa svojim šuškalicama koje dijeli publici kako bi ga pratila svojom poliritmijom. Predstavio je i spot za pjesmu ‘Lijepa’, koja kao i ostale pjesme koje je izveo, a nastupio je i prije dva tjedna u Pepermintu, nema ‘onaj’ refren, a nema ni ‘taj’ rif koji bi se pamtio i opravdao to entuzijastično šuškanje potpunih stranaca. Barem ne pred publikom koja ga je prilično nemilosrdno komentirala, a što je, s obzirom na izostanak izvođačke autentičnosti i zaslužio.

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X