Svjetski dan baleta prepolovio cijenu ‘Smrti u Veneciji’ HNK Zagreb

Dana 1. listopada peti put je obilježen Svjetski dan baleta, a u tome povodu Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu daje popust od 50% za baletnu predstavu ‘Smrt u Veneciji’ Valentine Turcu, prema noveli Thomasa Manna, na glazbu Gustava Mahlera, ostvarenu u koprodukciji s Baletom mariborskoga SNG-a.

  • 7
    Shares
‘Smrt u Veneciji’

„U samoći sazrijeva ono što je originalno, smiono i začudno lijepo, pjesma. Ali u samoći sazrijeva i nešto suprotno tome, nešto nerazmjerno, apsurdno i nedopušteno“, napisao je jedan od najvećih njemačkih pisaca, nobelovac Thomas Mann u noveli „Smrt u Veneciji“. Novela, koja je široku popularnost stekla zahvaljujući kultnome Viscontijevu istoimenom filmu iz 1971. godine, nedvojbeno nosi vlastito autorovo pesimistično i razarajuće proročanstvo, njegovu tipičnu refleksivnost te prvenstveno neumornu potragu za idealom, ljepotom. Sve to je utjelovljeno u glavnome junaku – Gustavuvon Aschenbachu, koji je svojevrstan literarni amalgam nekoliko genijalnih osobnosti – Čajkovskoga koji se navodno sam zarazio kolerom popivši čašu neprokuhane vode, Mahlera i njegova nepogrešiva simfoničarskog perfekcionizma te samoga Thomasa Manna.

Cjelovečernji dramski balet, protkan rafiniranom, tankoćutnom glazbom Gustava Mahlera, čija remek-djela tako dobro izražavaju krajnje ljudske osjećaje i stanja, posve je nova plesna interpretacija Mannova literarnog majstorstva. Autorica kroz imaginarnu atmosferu neprekidnoga gibanja duše suptilno ulazi u kompleksni univerzum emotivnoga putovanja, pulsirajućega treperenja neprimjetne unutarnje sile Erosa i radikalnoga kontrasta sadržanog u literarnome predlošku.

„Smrt u Veneciji“ igrat će 5., 10., 18. i 20. listopada.

  • 7
    Shares

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X