Szilard Mezei Septet ‘100 tű hossza’ – Mirijade kaleidoskopskih asocijacija

Predstava ‘Dužina 100 igala’ proslavljenog vojvođansko-francuskog koreografa Josefa Nadja premijerno je izvedena 10. rujna 2009., a autor originalne glazbe, violist Szilard Mezei objavljuje je ove godine za engleskog izdavača Slam Records kao live zabilježen u koelnskom klubu Loft u ljeto 2010. Ova plesno-kazališno-glazbena produkcija je u sklopu europske turneje proljetos izvedena i u ljubljanskom Cankarjevom domu, a kroz nju se razvijaju autorove opsesije književnošću i slikarstvom, referirajući se na druge autore, njihove umjetničke postupke, povijesne događaje i propitivanje filozofskih počela.

Szilard Mezei Septet '100 tű hossza'

Tandem Nadj-Mezei surađuje prvo na predstavi „Filozofi“, koncipiranu prema motivima proze Brune Schulza, izvedenu na kazališnom festivalu u Avignonu još početkom ovog stoljeća. Vatra free-jazza izvedenog uživo i na mjestu, u ambijentaciji scene postavljenoj na poetskim i poganskim motivima, oduvijek je prisutna u Nadjevom djelu. On je mislitelj pozornice koji se rado poziva na Artauda, a i pravo ga je umijeće uloviti za intervju čak i nakon što to menadžment već odobri.

Međutim, Mezeijeva glazba od free-jazza polazi samo kao od ideje, s obzirom da svoju sintezu on pronalazi u cerebralnijem pristupu. Improvizacija povezuje čitav koncept, ali žila kucavica je i aleatorika Wittolda LutosŁawskog i kreativna glazba Anthonyja Braxtona. Ovaj iskonski spoj prepoznat je u svjetskim okvirima već 2006., kad izlazi disk „Draught“ koji završava na godišnjim listama časopisa Coda (SAD) i talijanskog All About Jazz. Prije samo deset dana, pri litvanskoj kući No Business Records, Mezei je objavio i vinil Tubass Quinteta „Canons – 2nd Hoisting“, na kojem svira kontrabas.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=QX4kzW0rzmI[/youtube]

Materijal će ovog diska podsjetiti na shifting između malog sastava i komornog ansambla, zahvaljujući trojici ‘žicaša’, uz Mezeija, tu su Albert Márkos na violončelu i Ervin Malina na kontrabasu, te trojici puhača, oni su Bogdan Ranković na alt-saksu i bas-klarinetu, Branislav Aksin na trombonu i Kornél Pápista, tubist, te bubnjar Istvan Csik. Mig prema Mingusovom radu očit je, no na njemu se ne staje, protegnuvši se duboko u rad AACM-a i ansamble Roscoeja Mitchella, dok po ušima odskakuju mirijade kaleidoskopskih asocijacija.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=e7Y5u_LwsvY[/youtube]

Boja i polifonija su u ovoj muzici daleko važniji reper od pukog pulsoidnog apekta i to se ovdje jasno ističe, upravo i zahvaljujući mogućnosti da se linije ‘žicaša’, puhača i udaraljki preslaguju u zvučno i teksturalno potentne kombinacije. I po tom pitanju ovaj skladatelj i improvizator nikad ne omanjuje. Pitanje je jedino koliko ‘umjetničkog’ možete progutati u vrijeme glazbene reprodukcije i sve više prevladavajućeg zanatstva. Ali, to je samo na vama.

Ocjena: 9/10

(SLAM Productions, 2012.)

Vid Jeraj nedjeljom od 22:00 do 24:00 sati uređuje i vodi emisiju ‘Slušna obmana’ na Radiju 808.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X