The Offspring ‘Days Go By’ – ocvali punkeri u bezumnom konzumerizmu

The Offspring, kalifornijski pop-punk-rock bend devetim studijskim albumom naziva ‘Days Go By’ novcem Columbije, svoje diskografske kuće, sam sebi plaća prijevremenu invalidsku mirovinu.

The Offspring 'Days Go By'

Prikazujući sam sebe površnim i intelektualno osakaćenim, autor grupe Dexter Holland (pjevač i gitarist) pjesmama s amputiranim stavom svrstao su se u mainstream koji nema što reći već na novcu širokih masa osigurati lagodan život i starost. Za rock ili punk bend, takav put i strah od vlastita stava ili ne imanje istoga predstavljaju njegov kraj, jer bez snažne poruke ostaje samo besmislena glazbena matematika.

U prvih nekoliko pjesama novog albuma The Offspring se tematski nastoji svrstati u pobunjenu Ameriku, među one koji mimohode (ili su mimohodili) gradovima tražeći pravdu od 1 posto vladajućih koji su im uskratili pravo na dostojanstven život. To svrstavanje odrađuju previše kirurški i sterilno. Zasniva se na razini citata kao iz nekog dosadnog udžbenika, a ne na kricima i bijesu ljudi ogorčenih modernim ropstvom i iskrivljenim vrijednostima aktualnog svjetskog poretka.

Osim kvazi budnica na albumu se mogu čuti i „party pjesme“ u kojima bez beda likovi od 40 i puno kusur godina pjevaju o ludim kalifornijskim noćima, razglasu u gepeku automobila, dugom ljetu i svemu ostalom što inače pali prosječnog adolescentskog sjeverno-američkog primata. Otužnom dojmu površnosti pridonosi i deveta pjesma albuma „Dirty Magic“ u kojoj su loše plagirali vlastiti refren pjesme „Have You Ever“, prve na albumu „Americana“ iz 1998. godine.  Grozan je, da ne zaboravimo, i ultra-prozaičnim naslov albuma „Days go by“, koji dodatno upozorava na dosadu i ispraznost sadržaja za slušatelja.

Ono što ide u pozitivan prilog ovom albumu su ogromna obdarenost zarazna glasa Dextera Hollanda,  njegovi i Noodlesovi (gitarist) vješti prsti, njihovo značajno harmonijsko znanje, veliko glazbeno iskustvo, ali ponajviše stara slava zbog koje će se ovaj album i slušati.

Podsjetimo, The Offspring je rame uz rame s Green Dayom 90-tih udario temelje punka našeg vremena. Punkeri su, preko noći, prestali biti prljavi, neobrazovani, kreveljavi klipani. Punku su, kao glazbenom pravcu, udarili visoke instrumentalno-muzičke standarde, koji su danas nezaobilazni za bilo koji bend te orijentacije. The Offspring su bili žestoki pupoljci izrasli iz napukle asfaltne livade predgrađa Los Angelesa. Na toj su specifičnosti izgradili svoj status, prodali milijune primjeraka nosača zvuka i stekli simpatije diljem svijeta. Danas streme bezumnom konzumerizmu jer samo se s manje od pola mozga može preslušavati njihov novi album.

The Offfspring, na žalost, nastavljaju svoj trend od prije četiri godine kad su s Rickom Rubinom snimili „Rise and Fall, Rage and Grace“ album. Tada su dobar dio albuma, na ljupki način, posvetili 20.000 milja udaljenim marincima koji su bili spremni sastuti megatone metaka, napalma i bombi na sve što ne udiše američki zrak. „Days Go By“ producirao je Bob Rock, koji se pojavio kao „drugi najbolji“ i koji je sasvim solidno šarafio po mix pultu, ali je podbacio kao i Rubin te nije prodrmao krepaline koje se vucaraju iza imena velikog benda.

Ocjena: 4/10

(Columbia Records, 2012.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X