Timber Timbre ‘Lovage’ – mračni osjećaj nelagode u kojem uživamo

Zadimljene motelske sobe, maglovite ceste i sjene u kaputima koje vas sumnjivo gledaju ispod obrva – u tim scenama pronaći ćete Timber Timbre.

Timber Timbre ‘Lovage’

Neki bendovi nisu stvoreni za univerzalno, cjelogodišnje slušanje. Primjerice, možemo se složiti da nećete baš slušati Beach Boyse u hladnom i depresivnom siječnju. Kanadski Timber Timbre jedan je od takvih bendova, samo što njihov glazbeni habitat nisu kalifornijske plaže nego scene motelskih soba u kojima se na televizoru emitira kraj programa, maglovitih cesta i zamagljenih stakla na autima, i sjena u kaputima koje vas sumnjivo gledaju ispod obrva. Glazba Timber Timbrea ne spada u jesenski ili zimski period zbog toplog i dubokog baritona pjevača Taylora Kirka koji će vas ugrijati nego zbog mračne i nelagodne atmosfere koju on gradi u svojim pjesmama. Zato i činjenica da je novi album „Lovage“ objavljen upravo u listopadu, na početku jeseni, nosi neku poetsku zadovoljštinu.

Šest godina nakon stilskog otklona s albumom „Sincerely, Future Pollution“, Taylor Kirk, koji je ujedno glavni skladatelj i pisac pjesama i tekstova, vratio je bend u poznate audio krajolike. „Lovage“ u soničnom je smislu bogat i mastan album iako je instrumentalno ogoljen. Piano i ženski back vokali tkivo su većine novih pjesama te nadomještaju izostanak saksofona, odnosno puhačke sekcije koja je dominirala na remek djelu „Hot Dreams“ iz 2014. godine.

„Don’t you wanna see a dead body?“, cinično slušatelje pita Kirk u uvodnoj „Ask The Community“ čiji je naziv ujedno i odgovor na to pitanje. Pjesma je idealan soundtrack za spiralni kulturni sunovrat današnjega društva, a dvomisleni tekstovi prisutni su i na ostatku albuma, napose u pjesmi „Sugar Land“, još jednom catchy singlu koji će se sigurno vrtiti na playlistama do kraja zime.

Iako broji samo osam pjesama, „Lovage“ je sporogoreća paleta zavodljivih melodija koja od slušatelja traži višekratno preslušavanje za slaganje prvog dojma, a oprečnost je lajtmotiv novih pjesama. Pitke i pamtljive melodije u kombinaciji Kirkova bariton glasa te pasaža na pianu u svojoj ljepoti kriju osjećaj nelagode i zlokobnost poput kakvog psihološkog trilera. Timber Timbre zvuči moderno i aktualno unatoč tome što koriste retro elemente poput reverba na vokalu i organskom zvuku instrumenata zbog čega ploča zvuči kao da je objavljena 1963. jednako koliko i 2023. godine.

Fuzija psihodelije, neofolka i doo wopa ključan je sastojak za filmičnost koja curi iz pjesama i pretvara ih u filmske vinjete. U noirovskim bljeskovima „Confessions Of Dr. Woo“ odluta u apstraktni psihodelični jazz koji zvuči kao soundtrack talijanskih krimića iz 70-ih, dok piano melodija u instrumentalnoj „800 Pristine Corpses“ izaziva jezu kao top lista najpopularnijih pjesama u Hrvatskoj. Filmičnost u pjesmama ganjali su i Arctic Monkeys na prošlogodišnjem albumu „The Car“, no u silnoj želji izgubili su srž pjesama koje u tom smislu zvuče kao beskrajni uvod u film. Za razliku od Monkeysa, Timber Timbre su ekvivalent filmskog studija koji kao na traci izbacuje noir filmove.

Impresivna je lakoća kojom Kirk već gotovo 20 godina stvara „True Detective“ krajolike koje istražujemo i u kojima volimo boraviti iako nisu uvijek ugodni ni srdačni prema posjetiteljima. Svaki naš odlazak u nepoznato nagrađen je bogatim i melodičnim pjesmama, mračnim modernim klasicima koji nam pružaju satisfakciju i služe kao podsjetnik na ljepotu glazbe čija važnost i težina blijede u današnjoj kulturno društvenoj konstelaciji.

Ocjena: 9/10

(Hot Dreams Publishing, 2023.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X