U Beču predstavljen program 58. Ljubljana Jazza

U Austrijskom muzičkom informativnom centru (MICA), predstavljen je 58. Ljubljanski jazz festival čiji središnji koncert ‘Archie Shepp – Tribute to Coltrane’, koji pada na 30. lipnja, obilježava 50-godišnjicu smrti američkog tenor-saksofonista, skladatelja, improvizatora i vizionara Johna Coltranea.

S predstavljanja 58. Ljubljana Jazz Festivala (Foto: Vid Jeraj)
S predstavljanja 58. Ljubljana Jazz Festivala (Foto: Darinka Hvalec)

Malom timu drugog najstarijeg europskog jazz-festivala, u sastavu izbornika Bogdana Benigara iz Cankarjevog doma i Pedra Coste, osnivača portugalskog izdavača Clean Feed, kao i voditeljice odnosa s javnošću CD-a, Darinke Hvalec, dobrodošlicu je poželio producent MICA-e Helge Hinteregger, glazbeniku koji je u Hrvatskoj često surađivao s Damirom Bartolom Indošem i Bad Co.

Program festivala otvorit će u srijedu 28. lipnja, libanonsko-tursko-egipatski sastav Karkhana od 18,30 sati u Klubu CD na vrhu Cankarjevog doma, nakon kojeg slijedi solo-recital madžarsko-francuskog koltrejnovca Akosa Szelevenyija na tenor-saksofonu i inim puhaćim instrumentima. Iste večeri, festival nudi koncept Jazz at Philharmonic, duet klavira na kojem će se oči u oči i iz ebanovine u slonovaču, u Štihovoj dvorani sugledavati Craig Taborn i Kris Davis, oboje iz SAD.

Četvrtak otvara koncert Philipp Gropper’s Philm iz Njemačke, a slijedi slovensko-portugalsko-norveški trio Velkro koji je unatrag par godina nastupao i u Jiggy’s Baru. Oba se koncerta održavaju u parku ispred Cankarjevog doma, te su time besplatni. U Klubu CD-a bit će čak tri koncerta zaredom iste večeri, Sofia Jernberg & Alexander Hawkins: Musho, Emilia Martensen Trio, te Yussef Dayes Trio presents Black Focus.

Iako se festival većinom drži Cankarjevog doma, nastup CP Unit, koji predstavlja njujoršku improvised Now Wave scenu, počinje u Gromkoj na AKC Metelkova u petak u 17 sati. Već u 18,30 u Štihovoj dvorani počet će koncert trija Watch for Dogs, u kojem sviraju tenor-saksofonist Cene Resnik, kontrabasist Giovanni Meier, te bubnjar Zlatko Kaučič. Zatim se program seli u park doma, gdje nastupa slovenski sastav Artbeaters, osnovan još 2011. godine.

Kako je istaknuo Benigar i naglasio Costa, središnji koncert festivala, Tribute to Coltrane, počet će od 21 sat u Gallusovoj dvorani, s čak dvojicom glazbenika koji su surađivali s pok. Coltraneom. Pored tenor-saksofonista, pjesnika i dramatičara Archieja Sheppa – koji je neki dan navršio 80. rođendan! – tu je i kontrabasist i skladatelj Reggie Workman. U kvintetu s njima nastupaju i Nasheet Waits, bubnjar, odnosno Jason Moran, klavir, te trubač Amir ElSaffar, porijeklom iz Iraka. Iza njega, u klubu CD održat će se nastup saksofon, vokal, kontrabas – trija švicarske pjevačice Lucia Cadotsc „Speak Low“, koji mnogi poznaju iz berlinskog benda Schneeweiss + Rosenrot. Kao da to nije dosta, berlinski cirkular se nastavlja s Amok Amor. Bend je to Petera Evansa, truba, Christiana Lillingera, bubnjara, kontrabasista Petera Eldha i alt-saksofonista Wanje Slavina. Večer će okončati Container Doxa, projekt slovenskih skladatelja na koraku u klupsku scenu.

U subotu ujutro, 1. srpnja, Emilia Martenson, britanska vokalistica, od 11,30 sati održat će radionicu. Posljednjih godina njezine su radionice u Izoli, gdje joj je drugi dom, snažno označile i slovenski kulturni prostor. U Klubu CD-a od 15 sati održat će se koncert međunarodnog ženskog kolektiva Hearth, u kojem surađuju Kaja Draksler, klavir, Susana Santos Silva, truba (Portugal), Mette Rasmusen, alt-saksofon (Danska) i Ada Rave, tenor-saksofon (Argentina). Popodne se nastavlja gitarističkim recitalom Susanne Risberg, dok će večer započeti nastupom kvarteta Igora Lumperta, slovenskog saksofonista koji živi i djeluje u SAD-u.

Program nastavlja Ambrose Akinmusire Quartet, jednog od vodećih trubača današnjice, na kojeg se nadovezuje solo-recital na trubi čikaškog krilničara Roba Mazureka koji već deset godina živi u Sao Paolu, gdje svoj izraz oplemenjuje i elektronikom. Prvi je koncert od 21,30, a drugi od 22 sata. Festival se okončava u nedjelju od 20,30 nastupom Shabaka and the Ancestors, a kojem vodeći britanski saksofonist revizita svoje južnoafričke korijene, a to samo dan nakon što će dotični nastupiti na londonskom festivalu A Love Supreme.

Iz bogatog propratnog programa izdvajaju se biografski dokumentarac o Johnu Coltraneu „Chasing Trane“, redatelja Johna Scheinfelda iz 2016. godine u kojem je ulogu pripovjedača preuzeo Denzel Washington, zatim i multimedijska instalacija „Just Below the Sonic Level of Sense Making“ Drea Hočevara, kao i projekcija filma „Gimme Danger“ Jima Jarmuscha, uz već tradicionalnu degustaciju portuglaskih vina i ribe.

Ovom je prigodom najavljen i međunarodni simpozij European Jazz Conference na kojem će se od 21. do 24. rujna u Ljubljani razgovarati o smjernicama kojima se kreće europski jazz i pripadajuće mu glazbene forme. Kao predavače, Benigar je najavio dolazak libanonskog oudista Rabih Abou-Khalila, te francusko-srbijanskog pijanista Bojana Z-a koji će dan otvorenja i uprizoriti svojim koncertima. Nakon simpozija koji će predvoditi talijanski stručnak za ostavštinu anthonyja Braxtona, Francesco Martinelli, bit će predstavljena knjiga u suautorstvu Alynom Shiptonom, „The Shared History of European Jazz“. Malijsku kantautoricu Rokiju Traore, šira javnost pamti i kao članicu žirija filmskog festivala u Cannesu 2015. godine, kad je dodijeljeno priznanje filmu „Zvizdan“. Popratni sadržaj festivala bit će slovenski showcase festival uz nastupe Maje Osojnik, Drage Ivanuše, Artbeaters, Feminized Science Deniers (Lumpert/Risser/Hočevar), Kristijana Kranjčana, kao i Tea Callarija i Momento Cigano.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X