U Beču predstavljen program 58. Ljubljana Jazza

U Austrijskom muzičkom informativnom centru (MICA), predstavljen je 58. Ljubljanski jazz festival čiji središnji koncert ‘Archie Shepp – Tribute to Coltrane’, koji pada na 30. lipnja, obilježava 50-godišnjicu smrti američkog tenor-saksofonista, skladatelja, improvizatora i vizionara Johna Coltranea.

S predstavljanja 58. Ljubljana Jazz Festivala (Foto: Vid Jeraj)
S predstavljanja 58. Ljubljana Jazz Festivala (Foto: Darinka Hvalec)

Malom timu drugog najstarijeg europskog jazz-festivala, u sastavu izbornika Bogdana Benigara iz Cankarjevog doma i Pedra Coste, osnivača portugalskog izdavača Clean Feed, kao i voditeljice odnosa s javnošću CD-a, Darinke Hvalec, dobrodošlicu je poželio producent MICA-e Helge Hinteregger, glazbeniku koji je u Hrvatskoj često surađivao s Damirom Bartolom Indošem i Bad Co.

Program festivala otvorit će u srijedu 28. lipnja, libanonsko-tursko-egipatski sastav Karkhana od 18,30 sati u Klubu CD na vrhu Cankarjevog doma, nakon kojeg slijedi solo-recital madžarsko-francuskog koltrejnovca Akosa Szelevenyija na tenor-saksofonu i inim puhaćim instrumentima. Iste večeri, festival nudi koncept Jazz at Philharmonic, duet klavira na kojem će se oči u oči i iz ebanovine u slonovaču, u Štihovoj dvorani sugledavati Craig Taborn i Kris Davis, oboje iz SAD.

Četvrtak otvara koncert Philipp Gropper’s Philm iz Njemačke, a slijedi slovensko-portugalsko-norveški trio Velkro koji je unatrag par godina nastupao i u Jiggy’s Baru. Oba se koncerta održavaju u parku ispred Cankarjevog doma, te su time besplatni. U Klubu CD-a bit će čak tri koncerta zaredom iste večeri, Sofia Jernberg & Alexander Hawkins: Musho, Emilia Martensen Trio, te Yussef Dayes Trio presents Black Focus.

Iako se festival većinom drži Cankarjevog doma, nastup CP Unit, koji predstavlja njujoršku improvised Now Wave scenu, počinje u Gromkoj na AKC Metelkova u petak u 17 sati. Već u 18,30 u Štihovoj dvorani počet će koncert trija Watch for Dogs, u kojem sviraju tenor-saksofonist Cene Resnik, kontrabasist Giovanni Meier, te bubnjar Zlatko Kaučič. Zatim se program seli u park doma, gdje nastupa slovenski sastav Artbeaters, osnovan još 2011. godine.

Kako je istaknuo Benigar i naglasio Costa, središnji koncert festivala, Tribute to Coltrane, počet će od 21 sat u Gallusovoj dvorani, s čak dvojicom glazbenika koji su surađivali s pok. Coltraneom. Pored tenor-saksofonista, pjesnika i dramatičara Archieja Sheppa – koji je neki dan navršio 80. rođendan! – tu je i kontrabasist i skladatelj Reggie Workman. U kvintetu s njima nastupaju i Nasheet Waits, bubnjar, odnosno Jason Moran, klavir, te trubač Amir ElSaffar, porijeklom iz Iraka. Iza njega, u klubu CD održat će se nastup saksofon, vokal, kontrabas – trija švicarske pjevačice Lucia Cadotsc „Speak Low“, koji mnogi poznaju iz berlinskog benda Schneeweiss + Rosenrot. Kao da to nije dosta, berlinski cirkular se nastavlja s Amok Amor. Bend je to Petera Evansa, truba, Christiana Lillingera, bubnjara, kontrabasista Petera Eldha i alt-saksofonista Wanje Slavina. Večer će okončati Container Doxa, projekt slovenskih skladatelja na koraku u klupsku scenu.

U subotu ujutro, 1. srpnja, Emilia Martenson, britanska vokalistica, od 11,30 sati održat će radionicu. Posljednjih godina njezine su radionice u Izoli, gdje joj je drugi dom, snažno označile i slovenski kulturni prostor. U Klubu CD-a od 15 sati održat će se koncert međunarodnog ženskog kolektiva Hearth, u kojem surađuju Kaja Draksler, klavir, Susana Santos Silva, truba (Portugal), Mette Rasmusen, alt-saksofon (Danska) i Ada Rave, tenor-saksofon (Argentina). Popodne se nastavlja gitarističkim recitalom Susanne Risberg, dok će večer započeti nastupom kvarteta Igora Lumperta, slovenskog saksofonista koji živi i djeluje u SAD-u.

Program nastavlja Ambrose Akinmusire Quartet, jednog od vodećih trubača današnjice, na kojeg se nadovezuje solo-recital na trubi čikaškog krilničara Roba Mazureka koji već deset godina živi u Sao Paolu, gdje svoj izraz oplemenjuje i elektronikom. Prvi je koncert od 21,30, a drugi od 22 sata. Festival se okončava u nedjelju od 20,30 nastupom Shabaka and the Ancestors, a kojem vodeći britanski saksofonist revizita svoje južnoafričke korijene, a to samo dan nakon što će dotični nastupiti na londonskom festivalu A Love Supreme.

Iz bogatog propratnog programa izdvajaju se biografski dokumentarac o Johnu Coltraneu „Chasing Trane“, redatelja Johna Scheinfelda iz 2016. godine u kojem je ulogu pripovjedača preuzeo Denzel Washington, zatim i multimedijska instalacija „Just Below the Sonic Level of Sense Making“ Drea Hočevara, kao i projekcija filma „Gimme Danger“ Jima Jarmuscha, uz već tradicionalnu degustaciju portuglaskih vina i ribe.

Ovom je prigodom najavljen i međunarodni simpozij European Jazz Conference na kojem će se od 21. do 24. rujna u Ljubljani razgovarati o smjernicama kojima se kreće europski jazz i pripadajuće mu glazbene forme. Kao predavače, Benigar je najavio dolazak libanonskog oudista Rabih Abou-Khalila, te francusko-srbijanskog pijanista Bojana Z-a koji će dan otvorenja i uprizoriti svojim koncertima. Nakon simpozija koji će predvoditi talijanski stručnak za ostavštinu anthonyja Braxtona, Francesco Martinelli, bit će predstavljena knjiga u suautorstvu Alynom Shiptonom, „The Shared History of European Jazz“. Malijsku kantautoricu Rokiju Traore, šira javnost pamti i kao članicu žirija filmskog festivala u Cannesu 2015. godine, kad je dodijeljeno priznanje filmu „Zvizdan“. Popratni sadržaj festivala bit će slovenski showcase festival uz nastupe Maje Osojnik, Drage Ivanuše, Artbeaters, Feminized Science Deniers (Lumpert/Risser/Hočevar), Kristijana Kranjčana, kao i Tea Callarija i Momento Cigano.

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X