Umro prog-rock basist Greg Lake

Basist King Crimsona i supergrupe Emerson, Lake & Palmer preminuo je u 69. godini. Britanski glazbenik, jedan od idejnih začetnika progresivnog rocka sedamdesetih, dugo se godina borio protiv zloćudne bolesti.

Greg Lake snimljen 2005. (Foto: Wikipedia)
Greg Lake snimljen 2005. (Foto: Wikipedia)

Greg Lake je 1968. postao basist i pjevač legendarne prog-rock skupine King Crimson, zamijenivši Petera Gilesa. Dvije godine kasnije, odlazi iz grupe kako bi se udružio s klavijaturistom Keithom Emersonom i bubnjarem Carlom Palmerom.

Prog-rock supergrupa Emerson, Lake & Palmer najkreativnije razdoblje i najveće uspjehe imala je u sedamdesetima. Snimili su značajne albume progresivnog rocka; “Emerson, Lake & Palmer”, “Tarkus”, “Trilogy”, “Brain Salad Surgery”, “Works” 1 i 2, te “Love Beach” do 1978., uključujući live album “Pictures At An Exhibition”. Razišli su se 1979. godine da bi nakon reuniona 1991. objavili “Black Moon” (1992.) i “In The Hot Seat” 1994. godine.

Keith Emerson ubio se početkom ove godine, Greg Lake preminuo je jučer, a Carl Palmer nedavno je završio američku turneju na kojoj je odavao počast ostavštini grupe Emerson, Lake & Palmer.

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X