Umro Sir Christopher Lee

Od posljedica zatajenja dišnih organima i srca u 94. godini života umro je Sir Christopher Lee.

Christopher Lee (Izvor: Wikipedia)
Christopher Lee (Izvor: Wikipedia)

Glumac poznat po brojnim ulogama u filmovima od “Drakule”, preko “The Wicker Man” sve do trilogija “Gospodar prstenova” i “Hobbit”, preminuo je prošle nedjelje ujutro u bolnici u Londonu, piše Guardian.

Vijest o njegovoj smrti medijima je priopćena s par dana zakašnjenja zbog želje njegove supruge da se najprije obavijeste članovi obitelji. Inače sa suprugom je u braku proveo više od 50 godina.

Osim po slavnim ulogama Leeja ćemo pamtiti i kao glazbenika i pjevača. Sa svojim osebujnim basom snimio je nekoliko heavy metal albuma od kojih je posljednji “Charlemagne: The Omens of Death”, 2013. godine. Surađivao je i s brojnim grupama iz tog žanra kao što su Manowar i Rhapsody of Fire.

Plemićku titulu dobio je 2009. za svoja glumačka postignuća i zbog svog humanitarnog angažmanu.

Njegova je filmska karijera započela 1947. s ulogom u mračnom ljubavnom filmu “Corridor of Mirrors”, ali je postao poznat tek koncem 50-tih kada je započeo svoju suradnju s Hammer filmskim studijom.

Njegov prvi film za Hammer bio je “The Curse of Frankenstein” i jedan od 20 filmova koje će snimiti s kolegom glumcem Peter Cushingom, s kojim je postao bliski prijatelj.

“Rad u Hammeru bio je važan dio moga života i uglavnom smo se tamo jako dobro zabavljali”, rekao je Lee u jednom intervjuu 2001. godine

Leejeva najpoznatija uloga za Hammer studio bila je ona Drakule. Iako će s njome steći svjetsku slavu Lee nije bio zadovoljan likom kojeg je glumio. “Nisu mi dali da ništa radim”, objasnio je to u jednom intervjuu 2005. godine te dodao: “Rekao sam ljudima u studiju da mi dopuste da izgovorim nekoliko riječi koje je napisao sam autor knjige, Bram Stoker. Povremeno sam uspijevao ubaciti pokoju rečenicu, ali sam im na kraju rekao da ne želim više glumiti Drakulu. Svi su tada poludjeli na mene”.

U 70-ima Lee je nastavio stjecati slavu ulogama u filmovima strave poput “The Wicker Man”. Pojavio se i kao negativac u James Bondovom “Čovjeku sa zlatnom puškom”. Odbio je ulogu u filmu “Noć vještica”, što je poslije ocijenio kao jednim od svojih najvećih propusta.

Glumio je i posuđivao glas u brojnim filmovima redatelja Tima Burtona kao što su “Sleepy Hollow”, “Corpse Bride”, “Charlie”, “Chocolate Factory”, “Alica u zemlji čudesa” i “Dark Shadows”.

Mlađoj publici ostat će poznat po sjajnoj ulozi čarobnjaka Sarumana u trilogijama “Gospodar prstenova” i “Hobbit”.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X