Valentinovo s Dylanom – deset pjesama koje je snimio na današnji dan

Uz sve epitete koje zaslužuje, Bobu Dylanu svakako pripada i onaj neumornog studijskog radnika, pa je tako i cijele albume znao snimiti u samo jednom ili dva posjeta studiju. No tijekom godina pokazalo se kao je blagdan Valentinova posebno volio provoditi snimajući, pa donosimo popis od deset pjesama iz njegove karijere zabilježenih upravo na Dan zaljubljenih (uz iznimku jedne koja je na taj dan objavljena kao singl) poredanih od najmanje dobre do najbolje.

Dylantine’s Day

10. “Are You Ready?”

Album “Saved” iz 1980. sigurno nećete naći na popisima najboljih izdanja Boba Dylana; mnogo su veći izgledi da će naći svoje mjesto među najgorima. Pretjerano religiozan, nastao na vrhuncu Bobove kršćanske faze, ovaj gospel album ipak sadrži trenutke vrijedne pozornosti. No, pjesma koja ga zatvara nije jedan od njih. U nekoj drugoj kombinaciji mogla bi poslužiti i kao uvodna pjesma, a ovako ugurana na začelje ostavlja dojam nedorečenosti cijele ploče, kao da tek treba uslijediti ono za što bismo trebali biti spremni. A to je u ovom slučaju, naravno, susret s Isusom.

9. “Tell Me That It Isn’t True”

S “Nashville Skyline”, Dylanove posvete country tradiciji i njezinom definirajućem gradu iz naslova, čak četiri pjesme su snimljene na Valentinovo 1969. godine. “Tell Me That It Isn’t True” ne nalazi nobelovca u posebno nadahnutom izdanju ni pjesnički niti u glazbenom smislu. Uglavnom nakupina country klišeja u srcedrapateljskom tonu, ova ne posebno pamtljiva pjesma nije jedan od vrhunaca albuma.

8. “Emotionally Yours”

Još jedan od Dylanovih albuma iz osamdesetih s neslavnom reputacijom svakako je i “Empire Burlesque” iz 1988., a najviše zamjerki upućuje mu se na račun tada moderne, a danas zastarjele produkcije. Ljubavna balada “Emotionally Yours” koja se na njemu našla u potpunosti je u duhu Dana zaljubljenih na koji je i snimljena, a smatra je se i posvetom glumici Elizabeth Taylor čije arhivske snimke se pojavljuju na spotu koji je prati.

7. “In the Garden”

Još jedan broj s gorespomenutog albuma “Saved”, ali “In The Garden” bi se mogao ubrojiti u trenutke vrijedne pozornosti koje smo spominjali. Ovo je jedna od rijetkih pjesama koju je i kritika izdvojila kao svjetliji trenutak ploče, pa je tako Kurt Loder u Rolling Stoneu hvalio njezin “divan, bujajući aranžman”.

6. “Country Pie”

Najkraća od četiri pjesme s “Nashville Skyline” simljene na Valentinovo, svega par sekundi prevaljujući trajanje od minute i pol, “Country Pie” vedra je besmislica sa snažnim seksualnim aluzijama.

5. “Fourth Time Around”

Još jedna od Dylanovih nadrealističnih humoreski u stihu, “Fourth Time Around” s krune jedne od najboljih trilogija albuma u povijesti rock glazbe, “Blonde on Blonde”, ostat će upamćena kao blago podbadanje Johna Lennona i Beatlesa čiju “Norwegian Wood” parodira melodijom, tekstom i taktom, a koju su Beatlesi pak napisali u stilu očito nadahnutom Dylanovim ranijim radovima. Posljednji stihovi “Fourth Time Around” pogotovo su protumačeni kao poruka Lennonu: “I never asked for your crutch / Now don’t ask for mine”, u smislu da Bob poručuje Englezu da ga ne pokušava kopirati u svojim pjesmama.

4. “Peggy Day”

“Peggy Day”, druga minijatura s “Nashville Skyline” čije trajanje također ne prebacuje dvije minute, jednostavan je ljubavni izraz napisan u duhu starinskog countryja, šarmantan i trivijalan kraćušan doprinos kraćušnom albumu. Ipak, njezino idilično ozračje graniči s neodoljivošću.

3. “One of Us Must Know (Sooner or Later)”

Jedini uljez na ovoj listi, “One of Us Must Know (Sooner or Later)” nije snimljena na Valentinovo, ali je 14. veljače 1966. objavljena kao prvi singl s nadolazećeg albuma “Blonde on Blonde”. Iako nije postigla spektakularan uspjeh na ljestvicama prodavanosti i možda je u lirskom smislu nešto manje ambiciozna od ostatka ploče, ova pjesma opisana kao “emotivna ispovijest o nesporazumu i isprika pjevača mladoj ženi koju je povrijedio” jedan je od pravih bisera i omiljena je među obožavateljima.

2. “Lay Lady Lay”

Priča kaže da je Dylan “Lay, Lady, Lay”, najveći hit s “Nashville Skyline”, ponudio kao glavnu glazbenu temu za slavni oskarovski film Johna Schelsingera “Midnight Cowboy” s Johnom Voightom i Dustinom Hoffmanom u glavnim ulogama, ali ju je isporučio prekasno i umjesto nje je u film uvrštena “Everybody’s Talking” Freda Neila u izvedbi Harryja Nilssona, premda u svojoj izvrsnoj knjizi “Shooting Midnight Cowboy: Art, Sex, Loneliness, Liberation, and the Making of a Dark Classic” autor Glenn Frankel piše da je Schelsingerova namjera otpočetka bila iskoristiti potonju. Kako bilo, “Lay, Lady, Lay” pripada uskom krugu najvećih klasika iz Dylanove karijere i vjerojatno je najpoznatija iz njegovog kataloga otpjevana “krunerskim” vokalom kojim se koristio na prijelazu iz šezdesetih u sedamdesete.

1. “Visions of Johanna”

Rijetki bi bili nezadovoljni kad bi “Visions of Johanna” u nekoj anketi bila izabrana za najbolju pjesmu Dylanove karijere. Kvragu, “Visions of Johanna” bi mogla biti proglašena i najboljom pjesmom u povijesti. Ako ikad budete tražili razloge za opravdanje Dylanovog Nobela za književnost, dovoljno je uzeti u obzir ovu sedam minuta dugačku studiju osamljenosti napisanu u obliku niza snolikih vizija i njezine stihove kao što su “The ghost of ‘lectricity howls in the bones of her face” ili “Mona Lisa must’ve had the highway blues, you can tell by the way she smiles”. Njezina tajanstvenost i otvorenost za interpretaciju i nakon više od pola stoljeća čine je jednim od Dylanovih najintrigantnijih djela.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Tema

Idi na Vrh
X