Vartra u Močvari – ritualni spektakl

Sinoćnji ritualni spektakl odvio se u zagrebačkoj Močvari koja je u jednom trenutku počela ‘gorjeti’.

Vartra u Močvari (foto: Josip Bolonić)

Ulaskom u dvoranu, dočekala nas je mračna, mistična atmosfera, koja je bila sačinjena od nekoliko prigušenih reflektora te glazbe sporog, ali snažnog ritma. Nedugo nakon što se prostorija već poprilično napunila taj isti ritam oglasio se na “živom” bubnju, dajući nam tako do znanja da je bend spreman predstaviti nam vlastitu magiju s kojom će nas čarati naredna (skoro) dva sata.

Vartra je, kako sami sebe predstavljaju “bend koji se proširio više u zajednicu, okupljenu interesom za world fusion glazbu, slavensko poganstvo, šamanističko bubnjanje i duhovnost općenito. Uz članove benda, dio Vartra plemena su plesni izvođači i prijatelji posvećeni izradi kostima, dodataka i scenskih rekvizita za live nastupe.” Dosad su izdali dva albuma, prvi “Lună nuoă” koji je bio inspiriran vlaškim bajalicama, dok drugi “Basma” stavlja fokus na lirsko naslijeđe iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Vartra u Močvari (foto: Josip Bolonić)

Njihova zajednica osjeća se kroz cijeli nastup koji slažu dinamično, naglašavajući koliko je bitan svaki glas, instrument, udarac i trzaj, svaka emocija koju unesu kao pojedinci, a koja naposljetku dobiva na najvećem značaju kada se poveže u cjelinu, donoseći tako i publici i sebi katarzično iskustvo.

Upravo ta jačina nastupa kao da je na početku pomalo zbunila publiku; možda zbog toga što smo svi prije koncerta bili po raznim poslovima, ustanovama i prijevoznim sredstvima, a ono što nas je dočekalo bilo je daleko od svakodnevice. Ipak, bez previše očekivanja stali smo pred Vartru dopustivši im tako da se poigraju s vremenom te zapletom i raspletom priče koju su nam došli prepričati. Priče koja se mogla čuti davnih dana, a oni ju tako voljeno i spretno čuvaju i prenose dalje.

Vartra u Močvari (foto: Josip Bolonić)

Kako je ta priča tekla, naše uši postajale su sve nahranjenije, a duh rasplamsaniji. Atmosfera se dodatno ugrijala kada su dvije plesačice zapalile svoje vatrene rekvizite i tako zaokružile cijeli audiovizualni show. U tom trenutku kao da smo shvatili kako pripadamo istom plemenu te otada našem veselju nije bilo kraja. Plesalo se, skakalo, čak se i (slučajno) razbijalo… Pjevalo se, zavijalo, a ponajviše se slavilo.

Kada sam počela pisati ovaj tekst, zastala sam kod riječi “spektakl” te razmišljala o njenom značenju i težini. Imam osjećaj kao da smo naučeni koristiti ju samo za događaje koji su producirani na svjetskoj razini – poput Rihanninog Super Bowl nastupa o kojem svi već danima bruje. Što je to onda što razdvaja, a opet spaja show kakav napravi svjetski poznata Rihanna i onaj koji nam je sinoć priredila balkanska Vartra? Na pretraživanje same riječi, hrvatski jezični portal daje definiciju “javni događaj, zanimljiv prizor, osobito onaj koji pobuđuje pozornost ili je zanimljiv javnosti”. Nakon pročitane definicije te osjećaja koji se pobudio u meni sinoć na koncertu, shvatila sam da je Vartra zaista napravila spektakl te da su spremni to isto raditi po ostatku svijeta.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X