Verneri Pohjola & Black Motor ‘Rubidium’ – rokerski stav i free jazz um

Svoju zemlju Finsku čiji je međunarodni profil obilježen dizajnom, Kaurismakijevim filmovima, skijaškim skakačima, te komunikacijskim tehnologijama, zavidnom produkcijskom razinom svog nosača zvuka predstavljaju Verneri Pohjola & grupa Black Motor.

Verneri Pohjola & Black Motor 'Rubidium'

Još jedan je to freasy-listening jazz sastav koji diplomatički i srednjoputaški razvija melodijski pristup improvizaciji kao amalgam stilizma visokog njemačkog ekspresionizma i sjevernjačke elegancije.

Prvi susret s finskim razredom na sceni improvizirane glazbe imao sam prije deset godina prigodom prvog posjeta Ingebrigta Haaker Flattena Hrvatskoj, danas već legendarnog kontrabasista, kada mi je na pro-memoriju ostavio diskove svojih bendova Atomic i Scorch Trio. Slava prvog kao stilskog sljedbenika „Workin’ & Steamin’“ kvinteta Milesa Davisa, doduše, do danas se ne da usporediti s pijavičkim prstotresom Raoula Björkenheima, tog amero-finskog free Hendrixa. Debut album trija Scorch uistinu je već jedna od najvažnijih power-rock ploča ovog stoljeća. Prateći rad ovog globtrottera koji je već devedesetih s „Krakatau“ objavljivao pod ECM-bedžom, nije mi mogao pobjeći smiješak nedavnim postavljanjem snimke skladbe „Punk for Monk“ koju supotpisuje s osebujnim saksofonistom Samijem Sippolom i bubnjarom Simom Laihonenom.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=2grEnoa-NIY[/youtube]

Kako je vrijeme pokazalo, Sippola i Laihonen članovi su grupe Black Motor i odmah se moramo sjetiti poslovične izjave Moppe Eliotta kako bi jazz bendovi morali imati stvarna imena, a ne se predstavljati izlistavanjem osobnih imena njihovih članova. Treći član Black Motor je kontrabasist Ville Rauhala dok je pridruženi suradnik i trubač Verneri Pohjola. Mora se odmah reći, da malih sastava bez klavira danas u Europi ima daleko više od prstiju na dvije ruke, pa se o nekoj posebnosti ovih glazbenika mora ipak uložiti dodatni napor jer su oko svojeg izdanja uistinu svojski potrudili. Dizajn albuma potpisuje Juha Lökstrom, a seriju slika u tehnici akrilika na platnu slikarica Marianna Uutinen, središnja figura suvremene finske umjetnosti.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=dprTaQeXRXc[/youtube]

Melodijsko improviziranje na autorske teme kao znatno obilježje produkcije u prvi je plan istaknulo i potenciralo pristupačnost kroz akustički optimum, što je smjer koji je svojim radom najavio već Martin Küchen o kojem smo nedavno imali prilike pisati. Kako je riječ o predoslovnoj kopiji slomilo se tu par olovaka, ali bar ne kopalja. Ovo izdanje ima jasnu svijest o sebi kao umjetničkom djelu i time definitivno spada u jednu dugačku tradiciju koja nadilazi sam razred i dokida striktnu vezu uz teritorijalnost. Naposljetku, kožnjak kao bitan dio urbanog rockerskog mita ima snažnu podršku u ikonografiji jednog Matsa Gustafssona što se itekako osjeća i u modnim izazovima koje pred nas istresaju konotacije jednih Black Motor.

Suradnja s trubačem Verneri Pohjolom bend je odvela u jednom drugom smjeru od tog pomalo otpadničkog imidža s kojim koketiraju. ‘Ploču’ otvara skladba „Waltz“ anonimnog autora iz ruske narodne predaje, a slijedi „Song of India“ Rimski-Korsakova s kojom se Sippola na tenoru upisuje u dostojne liričare na tragu jednog Gatoa Barbierija, ali i nježnijeg izdanja Petera Brötzmanna. Poveznice s Barbierijem pojavljuju se i u smislu razigranog oplemenjivanja grupnih improvizacija posezanjem u košaru finske narodne glazbe. Tako će kontrabasist Rauhala potpisati čak dvije skladbe, a Pohjola čak tri, dok će se na začetnika finske džez-avangarde Edvarda Vessalu osvrnuti aranžmanom njegove skladbe „Kynnyspuulla“.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=b8Ja0Cbxr5k[/youtube]

Kako je i ranije rečeno, free jazz je upravo u Skandinaviji počeo proživljavati analizu i revalorizaciju, jer to su naposljetku i periferne europske kulture u koje su se afroamerički umjetnici znali i bili kadri integrirati. I iako ćemo ploči dati (samo) poticajnu sedmicu, uopće ne sumnjamo da će u alternativnoj listi 2013. godine, o kojima tek saznajemo, u vidu popisa zakašnjele spoznaje ponajboljih izdanja ova ploča imati svoje dostojno mjesto.

Ocjena: 7/10

(Tum/Braithwaite & Katz, 2013.)

Vid Jeraj nedjeljom od 22:00 do 24:00 sati uređuje i vodi emisiju ‘Slušna obmana’ na Radiju 808.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X